Stavanger Oilers

Berg-Paulsen: – Jeg har aldri følt noe press på at jeg også må komme på landslagsnivå

Oilers’ Thomas Berg-Paulsen er én av to Stavanger-gutter som spiller på landslaget, og har en far med landslagserfaring. Familiens idrettsprestasjoner er helt enorme, men likevel har det vært en selvdrevet kamp for å nå toppen for 23-åringen.

Stavanger — Petter og Patrick Thoresen, Geir og Ludvig Hoff, Petter og Eirik Salsten, Tore og Markus Vikingstad, Tom og Martin Røymark. Det er mange landslagsveteraner som har sett sønnen spille for det norske landslaget, og i Stavanger er det nok en far som skal se sønnen i aksjon for landslaget. Til MECA Hockey Games er Thomas Berg-Paulsen tatt ut til å representere det norske A-landslaget, noe faren Eirik Paulsen har gjort i både OL og VM. RA møter far og sønn (Berg-) Paulsen i Siddishallen, der den eldste av dem har lagt ned utrolig mange timer for å komme på landslagsnivå.

For sønnen har den nye istiden i Stavanger, med en nyoppusset Siddishallen, Stavanger Ishall og DNB Arena, vært en del av ferden mot toppen. Landslagsspill har vært en av motivasjonsfaktorene gjennom de utallige treningstimene som er lagt ned for å bli en toppatlet.

– Ett av målene jeg har satt meg denne sesongen var faktisk å bli tatt ut til denne samlingen, sier Thomas Berg-Paulsen til RA.

Han anser det som veldig stort å få representere landslaget på hjemmeis i Norge. Leangen Ishall i Trondheim blir fullstappet, gjerne som en propaganda for å få liv i kampen om ny ishall i trønderhovedstaden.

Kun de færreste ishockeyspillere får muligheten til å representere Norge. Nå er han andre generasjon som gjør nettopp det.

Han har spilt OL og VM, men jeg har aldri følt noe press på at jeg også må komme på landslagsnivå – eller spille ishockey.

—  Thomas Berg-Paulsen om pappa Eirik.
Eirik Paulsen og Thomas Berg-Paulsen

Viking, hockey og friidrett

Idrett er en helt naturlig del av familien Paulsen. Pappa Eirik har i tillegg til å være olympier i ishockey tatt NM-gull i tennis. Genene til sønnen Thomas er bare forsterket av morens friidrettsbakgrunn. Selv om han aldri brukte friidrett til annet enn å lære seg løpeteknikk kommer det godt med.

Forståelsen for hva som må til for å nå toppen har alltid vært til stede. Det gjelder også storebroren, som gikk fra å være et fotballtalent til å spille eliteserie i innebandy. I Jåttåvågen spiller Thomas Berg-Paulsens søskenbarn, Kristoffer Forgaard Paulsen, for Viking og er en del av det norske U18-landslaget. Den høyreiste midtstopperen er ikke alene om å kategoriseres som nettopp det i familien, for tidligere landslagskaptein Brede Paulsen Hangeland tilhører også slekten.

På tross av de sterke idrettsprestasjonene i familien har aldri Thomas Berg-Paulsen kjent på noe press for å bli profesjonell, ei heller innen ishockey.

– Hva tenker du om at du ikke bare spiller på landslaget, men også har en far med landslagserfaring? Har det noe å si?

– Egentlig ikke. Han har spilt OL og VM, men jeg har aldri følt noe press på at jeg også må komme på landslagsnivå – eller spille ishockey, sier Berg-Paulsen.

1999-laget hadde et utrolig samhold.

—  Eirik Paulsen

Pappa Eirik er naturligvis stolt over det sønnen har oppnådd på isen. Han forteller at det ikke var skrevet i stjernene at det skulle bli ishockey for sønnen.

– Thomas likte egentlig best ski og skating, og i starten ville han ikke spille ishockey. Han kom inn i en tid med Siddis og Viking. Det var spesielt, guttene var både kompiser og konkurrenter, sier Paulsen.

Han er fornøyd med den menneskelige utdannelsen man får som ishockeyspiller.

– Man blir et bra menneske. De lærer seg å forholde seg til å både seg selv og andre. Det jeg er mest stolt av er at Thomas er en fantastisk kjekk gutt, sier han.

Eirik Paulsen

Bredde skapte topp

Veien til landslaget har vært langt fra ensom. Årskullet til Thomas ble det første som gikk inn i Oilers’ juniorakademi som U16-spillere. Kullet ble trent av Erik Pettersen (tidligere Viking-back) og Terje Haukali (tidligere spiller og nå daglig leder i Oilers). Duoen hadde god hjelp fra flere assistenter, men ledet i all hovedsak laget fram til U16. Da overtok Michael Brandasu som trener.

– 1999-laget hadde et utrolig samhold. Det var kjempegode trenere, og de fikk opp fire rekker, sier pappa Paulsen.

Sønnen trekker fram innsatsen fra Pettersen og Haukali. Noe av det som var suksessfaktoren var ifølge Berg-Paulsen at de ga alle en mulighet. Det var ikke bare fire rekker som kom opp og fram, men fire rekker som spilte i hver kamp. Det gjorde at ingen havnet utenfor, og samholdet ble sterkt.

Da Oilers overtok og plasserte Michael Brandasu som trener var 1999-kullet eldre, og utbyttet endret seg.

– Han gjorde oss til bra folk. Det var ikke bare ting på isen vi lærte av ham, men også utenfor. Han fortjener all ære, sier Berg-Paulsen.

– Han lærte dem struktur, hvile, trening og mat, sier Eirik Paulsen.

Thomas Berg-Paulsen
Thomas Berg-Paulsen

Nasjonal og internasjonal suksess

Den tidligere olympieren var overraskende nok ikke en av de faste trenerne gjennom 1999-kullets oppvekst, selv om han naturligvis var mye rundt laget som Thomas’ pappa.

– Jeg var ikke noe særlig med som trener, for det var nok dyktige foreldre rundt laget. Faktisk var jeg ikke skikkelig med før jeg var assistent på U20-laget, men jeg ville aldri være trener. Jeg vil være pappaen til Thomas, slår han fast.

Resultatet av kullet var fem spillere i U20-VM for Norge. I tillegg tok Oilers U20 to seriemesterskap med det kullet. I forbundscup på U15 tok de bronsemedalje.

Kullet framstår som en suksess ut fra hvor mange spillere som har endt opp med en karriere i toppidretten, litt som det tilsvarende kullet fra Bryne Fotball. Thomas Berg-Paulsen og Markus Vikingstad (Fischtown Pinguins) spiller med A-landslaget nå. Lars Christian Rødne, som nå spiller universitetshockey i USA, var ofte en del av laget selv om han er ett år yngre. Fra Østlandet sluttet Jonas Wikstøl (keeper) og Robin Haglund Mathisen seg til laget fra de begynte på videregående skole. Det er også verdt å nevne at Mats Pettersen tilhørte årskullet. Han spiller nå for Furuset i 1. divisjon etter å ha vært innom Huddinge og Södertäljes juniorakademier i Sverige, samt Ringerike Panthers og Lørenskog i Norge.

Nå skal Berg-Paulsen måle krefter mot Latvia (torsdag) og Danmark (lørdag).

---

FAKTA

Navn: Thomas Berg-Paulsen

Født: 6. august 1999 (23 år)

Posisjon: Løper

Fatning: Venstre

Ishockeyspiller fra Stavanger som spiller for Oilers.

Sønn av Eirik Paulsen som både har spilt OL for Norge og vunnet NM i tennis.

---

Mer fra Dagsavisen