Stavanger Oilers

Superbacken: Martin må jobbe overtid

Ingen i Oilers eller Fjordkraft-ligaen er i nærheten av å ha like mye istid som superbacken Martin Lefebvre (30). For å orke det tar han spesialgrep.

Stavanger — I en innledning hvor både Andreas Klavestad og Kristian Østby har vært ute med skade på backsiden har Oilers vært nødt til å finne løsninger. Disse har blitt mer spilletid for kanadieren – og langt flere minutter på unge Thomas Higson enn hva man kanskje hadde sett for seg.

For Lefebvre har det resultert i at han spiller like under 30 minutter per kamp i snitt. I enkeltkamper har han vært godt over halvtimen i spilletid. Istiden ligger i flere av kampene seks-sju minutter over nestemann på listen hos Oilers. I ligaen totalt sett er hans snitt på 28 minutter og 34 sekunder klart høyest. På andreplass er Frisk-backen Alexander Bonsaksen med 25.02 i følge tall fra InStat.

– Med problemene vi har hatt må noen ta ansvar. For å klare det handler det om å være smart, sier Lefebvre til RA.

Har tatt grep

– Har du tatt noen spesialgrep for å orke det?

– Ja. Mat, restitusjon og søvn er noe jeg har lagt enda mer vekt på enn normalt. Så er det også utrolig viktig å være skikkelig hydrert når du spiller så mye. Det har jeg passet på, sier backen.

Martin Lefebvre

Han er også kjapp med å legge til at formen er god etter den tøffe oppkjøringen i sommer. Dette skal han kunne tåle. Mengdene han spiller er veldig høye i Oilers-målestokk, men i NHL er det ikke uvanlig at enkelte backer spiller veldig mye.

At backen har en ekstremt god og kraftbesparende skøyteteknikk hjelper også på.

– Skøytegåingen har alltid vært en stor del av spillet mitt. Det hjelper. Så gir farten meg også muligheten til å være med på overganger offensivt, sier Oilers-favoritten.

Juha Kaunismäki erkjenner samtidig at rovdriften på Lefebvre kan knyttes opp mot det faktum at Oilers har slitt langt mer enn normalt i overtall denne sesongen.

– Han behøves virkelig der og nå håper vi å kunne skru ned istiden litt framover sånn han kan få konsentrere seg mer om det. Samtidig er det sikkert mange som tenker at han først og fremst er en god offensiv back, men han er faktisk den som blokker mest skudd i Oilers ved siden av Patrik Ulriksen, forteller assistenttreneren.

Mener MS har tatt store steg

Muligheten for å gjøre det kommer allerede mot MS lørdag. Da er Andreas Klavestad tilbake.

– Jeg skal teste hvordan det går og spiller den kampen, sier Klavestad til RA.

Selv om MS tradisjonelt sett har ligget på nedre halvdel har laget startet meget solid i år. Oslo-klubben virker å ha truffet godt på utledningene. Darien Craighead leder faktisk poengligaen i serien med 15 poeng på sine første sju kamper.

– I forhold til det MS vi er vant med virker de å ha fått en skikkelig opptur i år. Vi har scoutet dem en del før dette møtet og de har et godt opplegg og gode treninger. Førsterekken deres er veldig god. Den må stanses. De har også en solid keeper som vi ikke må gi for mye rom. Han må stresses mer enn hva som har vært tilfellet ti nå, sier Kaunismäki.

Juha Kaunismäki

Verken han eller Lefebvre tror på noen lett kamp i DNB Arena lørdag. For Oilers del handler det også om å ikke slippe Frisk for langt foran på tabellen.

At starten har vært svak er ikke Lefebvre så bekymret over. Det er det en grunn til.

– Det er fordi vi også har vist hvor gode vi kan være i enkelte kamper. Dette handler nok bare om å finne flyten og rytmen. Så blir det bra, sier backen.