Stavanger Oilers

Tar opp arven etter Burton

En pangåpning på sesongen og ros fra treneren, det er den nye hverdagen for Stavanger Oilers’ André Bjelland Strandborg.

Stavanger — I Champions Hockey League hadde Oilers problemer med å vinne dropper, og bekymringen var stor blant mange om hvem som skulle ta opp arven etter Jarrett Burton og Rob Bordson. Duoen bidro forrige sesong til at Oilers skapte mange mål fra offensive dropper, i tillegg til at trener Todd Bjorkstrand visste hvem som måtte på isen i avgjørende situasjoner.

På samme måte som mål preger kamper er det slik at dropper i stor grad preger ishockeykamper. Dersom det tapes en dropp i overtall vil man gjerne miste 20–30 sekunder av de to minuttene man har én spiller ekstra på isen, og det kun i gjenvinning av pucken bak eget mål med påfølgende oppspill.

I de to første kampene til Oilers i Fjordkraft-ligaen har to spillere stått fram som gode i droppsirkelen: Colton Beck (59,6 prosent) og Stavanger-gutten André Bjelland Strandborg (60).

– Er du i ferd med å ta opp arven etter Burton, Strandborg?

– Det kan jeg umulig gjøre, men han var veldig flink til å forklare. Jarrett brukte mye tid på å lære oss unge de tingene han var god på, og sto ofte igjen med oss for å lære bort triks. Det samme gjorde han med for eksempel skudd, sier Strandborg til RA.

Strandborg får tillit

Da han kom opp på A-laget var det lite som tydet på at han ville bli en sterk bidragsyter i droppsirkelen. I 2020-21-sesongen vant han 38,7 prosent av droppene.

Nå har endeløs øving, blant annet sammen med Burton forrige sesong, gjort at iallfall starten på sesongen har vært bunnsolid.

– Noen dager er det lett, og andre føler man alt blir tapt. Det handler mye om selvtillit, sier 20-åringen.

Selvtilliten henger naturligvis sammen med andre faktorer, som egen rolle i laget. Bjorkstrand har valgt å bruke Strandborg i langt mer avgjørende situasjoner enn tidligere.

– Jeg kjenner på mye tillit, spesielt nå som jeg spiller med Greg Mauldin og Tommy Kristiansen. Jeg føler jeg settes inn uten tanker om at det er noen risiko med å ha meg på isen. Det er en god følelse, sier Strandborg.

Ros fra Oilers-treneren

Treneren ser en klar utvikling hos Stavanger-gutten, og ville naturlig nok ikke gitt tillit uten at det var fortjent.

– Han har alltid vært en god spiller, men nå vet han det selv. Mot de beste spillerne i ligaen vet André at han kan konkurrere, og det kommer av at han jobber med spillet sitt. Han har virkelig forstått viktigheten av det, sier Bjorkstrand.

Todd Bjorkstrand

Strandborg har den siste måneden bidratt til å nøytralisere ishockeystormakter som Red Bull Salzburg og Fribourg-Gottéron.

Det er i tråd med målet han har satt seg for sesongen.

– Jeg skal fortsette slik jeg spiller nå. Det hadde vært kult med mer målpoeng enn i fjor, men det viktigste er at jeg spiller solid, sier Strandborg.

Vil gjenta Storhamar-kampen

Første mulighet til å gjøre det blir tirsdag kveld. Da er Vålerenga motstander i Jordal Amfi. Tross skadeforfall fra Andreas Klavestad (overkropp), Bryce Gervais (underkropp), Ludvig Hoff (underkropp) og Kristian Østby (overkropp) er det fire rekker med Oilers-spillere som drar til hovedstaden.

– Vi merker at de ikke er på trening, men vi har stor bredde. Det er en fordel, sier Strandborg.

Spillerne som mangler til kampen er de samme som sto over lørdagens kamp mot Storhamar. Det ble en oppvisning i defensiv struktur.

På Jordal håper trener Bjorkstrand å se det samme.

– Vi må spille sterkt defensivt som mot Storhamar, og konkurrere hardt. Jeg synes vi er best når vi får puckene dypt inn i motstanderens sone, og det skal vi gjøre mot Vålerenga også. Det defensive er uansett nøkkelen, sier Oilers-treneren.

Tirsdagens kamp starter klokken 19.00 og kan følges hos RA.

---

FAKTA

Navn: André Bjelland Strandborg

Født: 29. januar 2002

Posisjon: Center

Fatning: Venstre

Fødested: Stavanger

Kallenavn: Future

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: