Stavanger Oilers

Tapte premieren: Slik forklarer de «CHL-syndromet»

Norske lag sliter ofte i overgangen mellom CHL og serie. Oilers var ikke noe unntak i seriepremieren mot Sparta torsdag.

Det endte med 4-3-tap etter straffeslag borte mot Sparta. En solid opphenting fra 0–3 hjalp på humøret men ingen var veldig godt fornøyde med det som skjedde i en horribel førsteperiode.

– Vi tapte kampen i første periode og startet altfor dårlig. Egentlig var det hårreisende svakt, erkjenner Anders Tangen Henriksen.

– Vi var ikke klare til kamp, sier en hoderystende assistenttrener Juha Kaunismäki.

37 sekunder

Det hjalp ingenting at Oilers nylig har spilt jevnt med gigantene Fribourg og Red Bull Salzburg. I Sparta Amfi var det hjemmelaget tok kommandoen fra start og scoret allerede etter 37 sekunder ved Niclas Jessesen. Det var så definitivt ikke starten Oilers ønsket på sesongen i Fjordkraft-ligaen.

Så ble det verre. Mye verre.

Det så ikke bra ut i det hele tatt da Lars Emil Lundberg og Eirik Børresen laget to raske mål i starten av åpningsperioden – selv om Oilers spillemessig kom seg underveis.

– Hvorfor er det så vanskelig å gå fra CHL til nasjonal serie?

– I mitt hode skulle man trodd at det var lettere å komme tilbake etter å ha møtt gode motstandere hvor alt går fortere. Lavere tempo burde vært enklere å takle. Jeg vet ikke. I dag er vi ikke klare fra start. Så viser vi i tredje periode at vi er bedre. Kanskje handler det om undervurdering. Kanskje er det reisebelastning og mange kamper. Samtidig følte jeg at jeg hadde gode bein. Det er nok litt mentalt, sier Anders Tangen Henriksen.

Han peker på at spillestilen også kan ha noe å si. I CHL har de, innen rammene til systemet, spilt megadefensivt og med respekt for motstandere som skal være bedre.

– Så tillater du deg kanskje å ta litt mer risiko mot motstand som skal være svakere. Jeg vet ikke. Frustrerende er det i alle fall, sier Tangen Henriksen.

Juha Kaunismäki peker på mye av det samme, men legger også til noen moment.

– Det betyr nok noe med at vi er underdogs i CHL også. Det er vi ikke her. Det handler litt om omstilling og hvordan man takler press

Ser en statistisk på det sliter ofte norske lag i de første fem kampene i serien etter CHL-deltakelse. Det er ikke noe nytt fenomenet. Oilers slet også veldig selv med det både i 2014/2015-sesongen (9 poeng av 15 mulige) og i 2017/2018 (7 poeng av 15 mulige).

Ga ikke opp

De regjerende mesterne ga likevel ikke opp. I andre periode trykket de på uten uttelling. Så åpnet ketsjupflasken seg i tredje.

Først satte Daniel Bøen Rokseth inn sesongens første seriemål etter 41.26. Opphentingen var et fakta etter at veteranene Greg Mauldin og Dan Kissel fikk prikket inn hvert sitt mål med henholdsvis ti og sju minutter igjen.

I forlengningen ble det ingen scoringer. Straffeslagkonkurransen gikk derimot som det ofte gjør med Oilers.

Ikke helt bra.

Dermed ble det tap i årets første seriekamp, men det mot en god motstander og med en fin opphenting.

– Vi skal være stolte av det comebacket. Luften kan lett gå ut av lag på 3–0 i Sparta Amfi. På slutten hadde vi også et overtall hvor vi kunne avgjort, sier Juha Kaunismäki.

Hvorfor Oilers så ofte taper etter straffer er et annet åpenbart spørsmål.

– Vi har en jobb å gjøre der. Vi må bare øve! Nesten alle som scorer skyter. De runder ikke keeper. Isen er dårlig og burde blitt tatt, sier han.

Juha Kaunismäki peker på at de har trent en del på straffer i det siste. Likevel har det ikke hjulpet.

– Det står om viktige poeng. Vi må ta dette på alvor og fortsette å jobbe med det, sier assistenttreneren.

Et annet minus i seriepremieren var at både Andreas Klavestad og Bryce Gervais måtte av isen med skader.

– Jeg vet ikke hvor alvorlig det er og har ikke oversikt. Vi får flere svar fredag, avslutter Kaunismäki.

---

FAKTA

Ishockey, Fjordkraft-ligaen

Sparta – Stavanger Oilers 4–3 e.str. (3-0, 0-0, 0-3, 0-0, 1-0)

Sparta Amfi, 2106 tilskuere

Mål: 1. periode: 1–0 (0.37) Niclas Jessesen (Martin Grönberg), 2–0 (17.17) Emil Lundberg (Kristian Jakobsson, Niklas Roest), 3–0 (17.45) Eirik Børresen (Erik Sebastian Selin, Grönberg).

2. periode: Ingen.

3. periode: 3–1 (41.26) Daniel Bøen Rokseth (Anders Tangen Henriksen), 3–2 (50.01) Greg Mauldin (Tommy Kristiansen, Martin Lefebvre), 3–3 (53.27) Daniel Thomas Kissel (Thomas Berg-Paulsen).

Forlengning: 0–0.

Avgjørende straffe: 4–3 (65) Sparta.

Utvisninger: Sparta 4 x 2 min., Stavanger 2 x 2 min.

Skudd: 31–31

---






Mer fra Dagsavisen