Stavanger Oilers

Fra utsiden til CHL med Oilers: – Glad for å ha tatt ett steg om gangen

Veien til toppen, og toppidretten spesielt, har ikke en enkel IKEA-manual. Det er Oilers-back Noah Bergesen Aarthun (20) et godt eksempel på.

Stavanger — Noah Bergesen Aarthuns vei fra skøyte- og hockeyskolen til noen av Europas største ishockeyarenaer har vært annerledes. Når pucken droppes mot Red Bull Salzburg fredag spiller 20-åringen sin tredje CHL-kamp med Oilers, kun fire år og et halvt år etter han valgte å legge bort skøytene.

I desember 2018 var han lei ishockey, og bestemte seg for å ta pause på ubestemt tid. De ble rundt én måned på sidelinjen før han tok en prat med Oilers-assistent Juha Kaunismäki. På det tidspunktet var Aarthun usikker på om han ville tilbake på isen, og i tillegg hadde han egentlig et ønske om å skifte posisjon til back – bare for å prøve det.

Tilfeldighetene førte til at han fikk prøve seg som back, allerede den første uken etter han bestemte seg for å komme tilbake.

– Jeg var U18-spiller, og laget manglet backer til kampene den helgen. Jeg trodde ikke det ble kamper på meg siden jeg hadde vært borte så lenge, men slik ble det ikke, sier Aarthun til RA.

Jeg har aldri hatt dårlig tid.

—  Noah Bergesen Aarthun om egen karriere

Hadde aldri sett det for seg

Debuten som back på U18-nivå førte til nytt liv i Aarthuns ishockeykarriere. Det friske pustet med ny posisjon på isen ga mersmak, og var første skritt på vei mot de største europeiske scenene – som for eksempel BCF Arena i Fribourg hvor han spilte over 15 minutter da Oilers slo Fribourg-Gottéron 1–0 forrige lørdag. Det var mer istid enn kaptein Dennis Sveum, og faktisk kun ett minutt mindre enn profilen Dan Kissel.

– Hadde du sett for deg å spille Champions Hockey League med Oilers for fem år siden?

– Aldri. Men jeg er glad for å ha tatt ett steg om gangen, sier han.

Aarthun valgte å tenke én dag om gangen, eller hva han skulle gjøre gjennom uken. Ikke mer enn det.

Gjennom prosessen fra å være juniorspiller til å vinne byttå med Oilers i april er han glad for at han har valgt den tilnærmingen.

– Jeg har aldri hatt dårlig tid, sier Aarthun.

Noah Bergesen Aarthun

Kaunismäki blir entusiastisk når RA spør ham om Aarthuns utvikling.

– Det er spennende både fysisk og mentalt. Historien hans er ganske annerledes, og det er fascinerende å se hvor mye som henger sammen med de som slår gjennom, sier Oilers-legenden.

Oilers-assistent: – Velge de beste spillerne

Mange spillere har slått gjennom de siste årene, og noen har allerede dratt videre fra Stavanger. Thomas Berg-Paulsen, André Bjelland Strandborg og Sander Hurrød er blant spillerne som har tatt stegene opp og etablert seg på A-laget, mens eksempelvis Markus Vikingstad (Tyskland), Robin Haglund Mathisen (Storhamar) og Jørgen Kvål (Grüner) dro andre steder.

Backlegenden Kaunismäki kommer også med noen klare råd til Aarthun.

– Han må ha et ønske og en plan om å ta plassen. Det viktigste blir at han viser seg som en topp seks-back, uavhengig av hvem som er tilgjengelige. Vi trenere skal velge de beste spillerne, og ingen er garantert plass, sier han.

Forrige sesong fikk Aarthun juniorkontrakt, og i sommer valgte Oilers å gi ham en fullverdig A-lagskontrakt. Juniorkontraktene i Oilers har amatørstatus, men det gis utstyrskompensasjon og honorar for deltakelse i kamper. Konkurransen med A-lagsspillerne og resten av akademiet er lik, men det er en anerkjennelse fra klubben for en god innsats og tro på at spilleren skal utvikles. For å få A-lagskontrakt ligger det større økonomiske forpliktelser, i tillegg til en forventning om å være en del av laget.

Ikke spilt opp fast

Nå er han belønnet for å ha vist tålmodighet. Mens andre barnetalenter ofte spiller opp én årsklasse har det i all hovedsak vært spill med de som er like gamle for 2001-modellen fra Bjørnøy.

– Utenom to kamper på U15 da jeg var U14-spiller spilte jeg ikke opp før jeg fikk sjansen på A-laget som U20-spiller, sier Aarthun.

Det er til stor kontrast fra mange andre som slår gjennom, og viser i likhet med for eksempel Vegard Faret at det finnes mange veier inn i toppidretten.

Noah Bergesen Aarthun

Ishockeygenene skal det uansett ikke stå på for backen Aarthun. Moren, Janne-Mette Bergesen, er tidligere kvinnelandslagsspiller, mens Noahs to år eldre søster Emma har spilt både universitetshockey i Canada og flere VM for Norge.

Den neste oppgaven for den 20 år gamle backen er fredag mot østerrikske Red Bull Salzburg. De østerrikske mesterne kommer til DNB Arena kort tid etter Oilers selv kom hjem fra noen uker på reise med treningskamper og CHL.

Til nå har CHL vært med på å øke selvtilliten til Aarthun og Oilers. Det håper den Bjørnøy-bosatte 20-åringen skal fortsette framover.

– Det har vært noen hektiske uker, og laget går for å vinne, sier backen.

Pucken droppes i DNB Arena fredag klokken 18.00, og kampen kan følges direkte hos Rogalands Avis.

---

FAKTA

Navn: Noah Bergesen Aarthun

Født: 29. oktober 2001

Posisjon: Back

Fatning: Venstre

Klubb: Stavanger Oilers

Bjørnøy-gutt som har etablert seg på Oilers.

Hadde juniorkontrakt forrige sesong og ble belønnet med A-lagskontrakt etter 38 seriekamper og åtte i sluttspillet.

---



Mer fra Dagsavisen