Stavanger Oilers

Sjokkseier som åpner for CHL-avansement

Ludvig Hoffs tidlige 1-0-mål mot Fribourg-Gottéron var nok til å sette Oilers i drømmeposisjon i gruppen foran fortsettelsen av ishockeyens mesterliga.

De regjerende norske dobbeltmesterne imponerte enormt da de tok poeng borte mot Red Bull Salzburg torsdag. Det var ikke noe blaff.

Lørdag fulgte Oilers opp med en skikkelig hockeybragd da Fribourg-Gottéron, fra den knallsterke sveitsiske NLA-ligaen, ble slått.

Det er målet å gå videre. Vi vant serie og sluttspill i fjor og en kan merke at denne gjengen ikke er her for å leke.

—  Juha Kaunismäki

Avgjørelsen kom allerede etter 5.36 i den første perioden. Ludvig Hoff hoff fikk satt pucken i mål etter at et skudd fra Andreas Klavestad spratt ut foran mål.

– Hva skal jeg si? Jeg var på rett plass til rett tid og pucken spratt på køllebladet mitt, sa Hoff til Viaplay.

Gikk ut i hundre

Seieren var heller ikke på noen måte tilfeldig. Oilers dominerte stort i den første perioden, og vant skuddstatistikken 11–6.

Hjemmelaget produserte klart mest i 2. periode, men da stengte landslagskeeper Henrik Holm igjen for sterkt sveitsisk press.

I den siste perioden var faktisk Oilers svært nære å øke til 2–0. Paul Bittner hadde en puck inne, men dette målet ble annullert av dommere. De mente han hadde vært for tøff med keeper, men brukte lang tid på å sjekke situasjonen på video.

Etter dette red Oilers av stormen som kom med Henrik Holm som en sentral figur.

Det er for øvrig første gang siden 2016/2017-sesongen at Fribourg har gått av isen uten å score i gruppespillet.

Trener Todd Bjorkstrand var selvsagt meget godt fornøyd.

– Et mål holder noen ganger og i dag var det slik. Hele laget var gode. De holdt seg til den planen vi mente passet best for å kunne slå en slik motstander og blokkerte mange skudd, sa han til CHL etter kampen.

Stolt Holm

Henrik Holm, som imponerte voldsomt med å stenge målet, var også høyt oppe.

– Såpass må det være! Jeg er sykt stolt av hele laget og måten vi framstår på. Kampen mot Salzburg kostet mye krefter, men vi kjørte skikkelig på i dag også. En helt rå kamp. Det er godt å se at vi har dette nivået så tidlig i sesongen. Her er gode spillere som utfyller hverandre, sier keeperkjempen til RA.

Han mener det knapt har noe å si hvilken rekke som er på isen slik de framstår nå. Alle har kjøpt spillesystemet og det var knapt noe å utsette på noe lørdag.

Henrik Holm

– Hvordan vil du rangere denne enkeltprestasjonen i din tid i klubben?

– Det er vanskelige å sette det opp mot avgjørende NM-finaler, men rent prestasjonsmessig henger dette høyt. Dette er et lag som henter spillere rett fra NHL. De har helt andre rammer enn oss. Det var heller ikke sånn at vi vant ufortjent og ble kjørt over. Vi spilte veldig godt mot dem og merker at vi har noe her å gjøre.

Nå håper keeperkjempen at publikum virkelig kommer for å støtte opp om dem i DNB Arena når Red Bull og Fribourg kommer til Stavanger neste helg. Slik har det ikke alltid vært i CHL. Holm undrer seg over at MS trekker flere tilskuere enn topp europeisk motstand.

– Dere har satt dere i en fantastisk posisjon i gruppen nå?

– Vi har satt oss selv i en god posisjon, men det er kun spilt to av seks kamper. Vi tenker ikke slik. Nå må vi ha noen poeng hjemme først. Så får vi se på det. Selv om Ilves er ranket som nummer tre i puljen er det sannsynligvis det beste av alle de tredjerangerte lagene i turneringen om du setter deg ned og ser på stallen, sier Holm til RA.

Målet er avansement

Assistenttrener Juha Kaunismäki mener på sin side at seieren lørdag står veldig høyt som enkeltkamp i Oilers-historien.

– Hvilken innsats! Utrolig gøy å være med på dette. Denne henger veldig høyt.

Oilers-legenden forteller at det var full fest og lange køer med fans som ville ha autografer etter kampen. Det var over 5000 tilskuere til stede og Greg Mauldin fikk en fantastisk mottakelse i sin retur.

Han legger ikke skjul på at dette er en meget gunstig start i turneringen.

– Det er målet å gå videre. Vi vant serie og sluttspill i fjor og en kan merke at denne gjengen ikke er her for å leke.

Kaunismäki merker litt av det samme som da han spilte for Norge da laget begynte å slå storkanonene i VM. Troen på at det er mulig har vokst.

– Så er dette et lag med kvalitet. Hovedgrunnen til at slike seirer er mulige er kontinuitet. Det er ikke mange nye brikker i dette laget. 95 prosent av spillerne fra i fjor er med og trenerne er stort sett de samme. Så er vi også veldig sultne. Det har vært merkbart både på trening og i treningskampene før CHL.

At Oilers har et voksent lag mener han også spiller inn. Samtidig erkjenner han det åpenbare. Å møte lag som Fribourg og Red Bull Salzburg nå er lettere enn senere i sesongen.

– Red Bull har ti utlendinger og disse spiller seg ofte litt i form.

At Oilers kan hamle opp, med flere nasjonale spillere og egne juniorer, mener han viser at det er mulig å hevde seg også med den norske modellen.

– Vi representerer norsk hockey i CHL. Da er det viktig at vi lykkes, avslutter Kaunismäki.

---

FAKTA

Ishockey, CHL Gruppe F

Fribourg-Gottéron – Oilers 0–1 (0-1, 0-0, 0-0)

BCF Arena, 5041 tilskuere

Mål: 1. periode: 0–1 (5.36) Ludvig Hoff (Andreas Klavestad, Tommy Kristiansen

2. periode: Ingen mål.

3. periode: Ingen mål.

Skudd: 28–27

Utvisninger: Fribourg-Gottéron 3x2 min. Oilers 2x2 min.

---