Stavanger Oilers

Bli med på bakrommet: Slik forbereder Oilers seg til CHL

For første gang på fem år skal Oilers ut i Europa og konkurrere på høyeste nivå. Før spillerne går på isen i Salzburg er det mange timer med arbeid som ligger bak i forberedelsene, også for trenerne.

Fire uker med intense forberedelser nærmer seg over, og torsdag kveld droppes pucken i Salzburg for Oilers’ første kamp i CHL siden høsten 2017.

Motstander Red Bull Salzburg er utvilsomt blant de aller sterkeste lagene Oilers har møtt noensinne, og det er ikke utelukkende på isen innsatsen legges ned inn mot kampen.

RA har fått et unikt innblikk i hvordan laget har forberedt seg til CHL-kampen, og på bakrommet har trenerteamet jobbet med de to første motstanderne i CHL (Red Bull Salzburg og Fribourg-Gottéron) siden de samlet seg for fire uker siden.

Kampene i CHL skiller seg vesentlig fra vanlige seriekamper i Fjordkraft-ligaen. De norske lagene har Oilers større tilgang på informasjon om, mens det i større grad må jobbes for informasjonen om de utenlandske lagene, ifølge Oilers-assistent Juha Kaunismäki. Han har ansvaret for videoarbeidet, som er fordelt mellom trenerne med ulike perspektiver.

Flere klubber har en egen videotrener, som gjerne gis status som assistenttrener. I Oilers har for eksempel én trener videoansvaret for fem mot fem, mens en annen har «special teams».

Akkurat Salzburg er det gjort mye arbeid med. Den suverene østerrikske mesteren vant alle de fire sluttspillseriene 4–0 i vår, og er uten tvil en av de hardeste nøttene Oilers noensinne har vært nødt å knekke.

– Vi har gått gjennom sluttspillkampene deres. Vi vet de har samme trenerne, og systemet er ganske likt selv om det har kommet inn nye spillere. Da fikk vi et inntrykk om hvordan de spiller, og der startet prosessen, sier Kaunismäki til RA.

Siler fra kvantitet til kvalitet

I motsetning til lagene i Fjordkraft-ligaen har ikke Oilers jevnlig med kamper mot Salzburg. Når eksempelvis Storhamar og Vålerenga er motstandere har Oilers ofte et godt inntrykk av hva de møter, og har gjerne spilt flere kamper mot det samme laget tidligere i sesongen. Derfor er det selvsagt mye mer å sette seg inn i med en motstander klubben ikke har møtt på noen år. I 2015 endte en treningskamp mellom Oilers og Red Bull Salzburg med et smertelig tap mot laget som eies av energidrikkprodusenten. Kristian Forsbergs debut som Oilers-kaptein endte med 0-8-tap.

Fra 2015 er mye forandret, både i Stavanger og Salzburg. Kampene fra sluttspillet til den østerrikske klubben har Oilers-trenerne hatt tilgjengelig gjennom de vanlige kanalene sine, som nå i all hovedsak er fra analyseverktøyet SportContract. Likevel har de støtt på en utfordring med å få tak i de ferskeste videoene, spesielt lørdagens motstander.

Den sveitsiske motstanderen Fribourg-Gottérons treningskamper har ikke vært tilgjengelige i verken SportContract eller det tidligere videoverktøyet InStat. Selv om det fort kan få svetten til å renne har det kommet løsninger for Oilers-trenerne gjennom kjennskap og vennskap.

– Det er ikke like lett å få tilgang til alt. Heldigvis har Jarkko (Hyytiä, keepertrener) en kamerat i Sveits som har hjulpet oss med å få tilgang til kampene derfra, sier Kaunismäki.

Noe av det første Oilers-trenerne brukte tid på var å få et overblikk på laget. Faste mønster i spillet, bevegelser og avtaler.

Med mye tilgjengelig videomateriale blir det silt ned til de viktigste elementene å ha med seg i forberedelsene.

– Hvor mye gir dere videre til spillerne i plenum?

– Det er litt Todds (Bjorkstrand, hovedtrener) filosofi at det ikke skal være for mye. Spillerne får en kort presentasjon, vi kan ikke ha et maraton. Denne uken har vi kun noen få samlinger med video, sier Kaunismäki.

Han forteller at mye av tiden går til å sile ut kvantiteten slik at spillerne kun får kvalitet. Det som er viktigst for den aktuelle kampen. Så snur det om.

Todd Bjorkstrand Oilers

Inn mot kampdag er det mye likt som i forberedelsene til andre kamper, den største forskjellen er hvor mye tid det er tilgjengelig. Oilers har ladet opp til kampen i den slovenske byen Bled. Der har trenerteamet lagt opp treninger for å tilrettelegge inn mot Salzburg-kampen. Det går både på hvilke øvelser spillerne skal ha, og øktenes varighet.

Til sjuende og sist er det Oilers det handler om for trenerteamet, og hvordan de selv ønsker å framstå. Det har vært et av de viktigste kjennetegnene på Oilers under Bjorkstrands ledelse: Laget har snakket mer om eget spill og egen prosess enn hvem de møter til enhver tid. Det forandrer seg ikke.

– Stort sett handler det om oss, og hvordan vi skal spille. Vi har vår måte å spille på, sier Kaunismäki.

Med en motstander som Salzburg er det tilnærmet umulig å ikke gjøre noen tilpasninger, for eksempel i undertallet. Likevel handler det i størst grad å få fram til spillerne hvordan Oilers skal spille. Trekk og mottrekk.

Kaunismäki: – Har ikke timelønn

Tid er en viktig faktor i dette. Antallet arbeidstimer som har gått med til videoforberedelser før CHL er enorm, og Kaunismäki våger ikke å gjette.

– Det er mange! Vi har sett ganske mange kamper. Vi spoler heldigvis forbi alt av pauser. Jeg teller ikke timer, for jeg har ikke timelønn, sier han.

Selv om laget får noe video presentert i plenum er det også individuell oppfølging hvor video spiller en stor rolle. Back-legenden Kaunismäki har naturligvis ansvar for å gi tilbakemeldinger til backene, og bruker video aktivt for å lære opp de unge.

Jarkko Hyytiä og Juha Kaunismäki

Det går ikke utelukkende på situasjoner, men også for å vise hvordan Oilers-hockey skal spilles. Systemet må læres, og der er video et godt virkemiddel.

Blant seniorene tror han video kan brukes mer.

– Det blir kanskje brukt litt for lite. Jeg har for eksempel ansvar for tilbakemeldinger til backer og Todd til løpere. Vi tar det når det behøves, og noen ønsker alltid mer, sier Oilers-assistenten.

Én ute for Oilers

Uansett hvor godt forberedt trenerne er på bakrommet er det på isen Oilers kan vinne kamper. Trenerteamet bruker mye tid på å sette treningshverdagen og inspirere spillerne til å holde høy intensitet på treningene. Det bidrar ifølge Kaunismäki til at laget skal være godt forberedt til alle kamper gjennom hele sesongen.

Etter torsdagens kamp mot Red Bull Salzburg drar Oilers videre til Sveits for å møte Fribourg-Gottéron. Deretter er ONS ferdig og det skal spilles CHL i DNB Arena fredag og søndag neste helg.

Det er foreløpig kun Kristian Østby som er utilgjengelig til kampene denne helgen. Backen har vært ute siden forrige sesong da han pådro seg en skade i sluttspillet. Fortsatt er det uklart når han vil returnere til isen med laget.

Bryce Gervais og Joona Partanen sto over den siste treningskampen mot Vienna Capitals, men har vært i trening denne uken og skal etter planen være med mot Salzburg.

---

FAKTA

Oilers deltar i Champions Hockey League for femte gang.

2022/23:

Gruppe E:

Red Bull Salzburg (Østerrike)

Fribourg-Gottéron (Sveits)

Ilves Tampere (Finland)

Stavanger Oilers (Norge)

Slik har Oilers gjort det tidligere:

2017/18: Gruppespill (4. plass i gruppe B)

2016/17: Gruppespill (3. plass i gruppe J)

2015/16: Sluttspill (16-delsfinale)

2014/15: Gruppespill (2. plass i gruppe E)

---


Mer fra Dagsavisen