Stavanger Oilers

Han er Oilers-oppkjøringens overraskelse

Tre målpoeng på to treningskamper er fasiten for Madla-gutten Vegard Faret (24).

Stavanger — Få ishockeysupportere i Stavanger var klar over Vegard Farets eksistens for et halvt år siden. Nå er 24-åringen på vei til å rive til seg plass i Oilers.

Madla-gutten tok et noe utradisjonelt valg da han valgte å dra over for å spille juniorhockey i USA. Veldig få spillere velger å gjøre det, og enda færre blir værende i seks år slik Faret gjorde.

Han brukte tiden over dammen godt, og fikk etter hvert kombinert universitetsutdannelse med ishockey for Lindenwood University. Kanskje ikke så rart han tok et fornuftig skolevalg, ettersom moren Elisabeth Faret var en av de største forkjemperne for å utvide toppidrettstilbudet på videregående til å omfatte mer enn bare studieforberedende utdanninger.

Ydmyk Faret

Etter seks år i Nord-Amerika har vingen Faret kommet hjem til Stavanger, og det han har ikke brukt lang tid til å vise at han har utviklet seg betraktelig fra 2016.

I løpet av de to første treningskampene har han, fra fjerderekken, levert ett mål og to assister. Det er likevel ikke poengproduksjonen som gjør at han legges merke til. 24-åringen har en enorm fysikk, og evner å bruke den på isen.

Etter den første scoringen mot østerrikske Villach holdt han seg med å gi æren til laget.

– Alle holdt seg til systemet. Med system er det lett å spille ishockey, sier Faret til RA.

Systemet er, sammen med prosessen, ord som klinger godt i Oilers-garderoben. For Faret er det naturlig å tenke på ishockey som system etter å ha spilt for nordamerikanske trenere de siste seks sesongene.

Forskjellene fra det han er blitt vant til og det som venter ham i Oilers er heller ikke store.

– Det er ganske likt system her. Til nå har jeg bare fått noen justeringer, sier Faret.

Tillit i Oilers

Én av tingene som måtte justeres var at han fikk beskjed om å legge pucken dypt i offensiv sone og jakte den. Den måten å spille på førte til at han i ett av de første skiftene mot Villach fikk en god målsjanse. Det resulterte ikke i mål, men gjorde at han fikk en følelse på at målet ville komme om han bare fortsatte med hardt arbeid.

Han var egentlig med som ekstraløper i kampen, men fikk etter hvert mer istid. Etter kampen var Oilers-trener Todd Bjorkstrand tydelig til RA på at Faret fortjente istiden han fikk.

Tilliten er noe 24-åringen Faret naturligvis ville ta vare på.

– Jeg fikk flere skift, og da var det bare å gjøre mitt beste hver gang, sier han.

På forhånd håpet Faret på istid, og det fikk han.

Nå gjenstår det rundt én måned av tryout-kontrakten med Oilers.

---

FAKTA

Navn: Vegard Faret

Født: 23. oktober 1997

Posisjon: Ving

Fatning: Venstre

Kommer fra Madla og er nå på prøvespill i Stavanger Oilers. Har fått kontrakt på to måneder, som kan resultere i A-lagskontrakt.

---






Mer fra Dagsavisen