Stavanger Oilers

Oilers’ nye beist

Thomas Berg-Paulsen har nok en gang brukt sommeren godt, og nå skal kroppen få kjørt seg mot internasjonal motstand.

23-åringen Thomas Berg-Paulsen fra Stavanger er på plass i Sør-Europa med Oilers, og har gått gjennom store endringer de siste årene. Samtidig som han har blitt voksen har hverdagene blitt profesjonelle. Til og med posisjonen er endret fra da han spilte juniorhockey.

Nå befinner Oilers seg i den slovenske byen Bled. Der forbereder de seg til første kamp i Champions Hockey League, som spilles 1. september mot de suverene østerrikske mesterne – Red Bull Salzburg.

Allerede i den første treningskampen for sesongen mot Stjernen var Berg-Paulsen i storform. I tillegg til de defensive bidragene han er godt kjent for ble det to scoringer fra Stavanger-gutten.

Berg-Paulsen, som er sønn av tidligere norgesmester i tennis og olympier i ishockey – Eirik Paulsen, har brukt sommeren godt. Resultatet av det er at han er blant de aller best trente i Oilers. På spørsmål om han nå er best trent er han rask med å så tvil om akkurat det.

– Jeg vet ikke om jeg er best trent, for vi har Greg (Mauldin) også. Det er folk som er sterkere i visse ting, men jeg føler jeg har fått en god blanding av alt. Jeg har ikke så mange svake punkt på fysikken. Det har fungert med treningen, sier Berg-Paulsen til RA.

Gir æren til Oilers-kapteinen

Hverdagene til 23-åringen er ikke helt ordinære. Han passer på å være i seng før 22.00 hver kveld, med mindre han spiller kamp selv. På morgenen står han opp klokken 7.00, og mellom sovingen må han finne tid til nok hvile. Det framprovoserer som regel en ettermiddagshvil.

Det strenge regimet, både med trening, kosthold og søvn, har ført ham enda et steg videre som ishockeyspiller. Han har spilt ishockey i Stavanger hele livet, men det var også i DNB Arena han fant inspirasjonen til å bli tøff med seg selv. Æren for det gir han til to personer:

  • Oilers-kaptein Dennis Sveum
  • Fysisk trener Eirik Haukali

Den store endringen for Berg-Paulsen skjedde for noen år siden.

– Dennis var litt ekstra på meg, og jeg har lært mye av ham om kosthold. Han har vært en god rollemodell, profesjonell og vist meg hva som skal til for å bli bra trent. Programmet til Haukali har vært veldig bra, sier han.

Thomas Berg-Paulsen

Med kaptein Sveum har det blitt en konkurranse.

– Det blir alltid en konkurranse mellom oss på hvem som trener mest. Han vinner nok fortsatt, men får meg med, sier Berg-Paulsen.

Bevisstheten om kosthold og hvile er noe som opptar ham.

– Jeg tenker veldig mye på det nå i forhold til for noen år siden. Det er nesten like viktig som treningen i seg selv. Hvis man bare trener men ikke restituerer skikkelig kommer man ikke noen vei, sier Berg-Paulsen.

Landslaget neste for Berg-Paulsen?

Han har satt seg mange delmål for den kommende sesongen, et av dem er naturligvis å ta plass på landslaget. Forrige sesong fikk han være med på samling, og det var naturlig nok ikke avskrekkende for 23-åringen. Nå vil han ha mer.

– Selvfølgelig var det gøy å prøve seg. Da får man en motivasjon i seg selv, for det sier at man har gjort noe riktig. Det ga mersmak. Alle som driver med idrett vil på landslaget, men man må bevise at man er god nok og gjøre det godt i klubblaget.

I Oilers er han klar på at han ønsker å bli en spiller som får enda mer tillit, både i form av istid og hvilke situasjoner han slippes til i. I vårens sluttspill ble han omsider satt i rekke med Greg Mauldin og Tommy Kristiansen. Trioen ble nærmest som dynamitt for Oilers, og ble en sterk bidragsyter til at byttå ble sikret etter kun fire kamper mot Storhamar i finalene.

Der spilte Berg-Paulsen med en skadet skulder. Skrekkskaden er ikke operert, men blitt behandlet og trent bort.

Thomas Berg-Paulsen

Endringene i hverdagen er én ting, men på isen har løperen gått fra å spille ving til center.

– Hva gjorde at du skiftet?

– Jeg husker ikke helt, men tror det var noen skader. Det var bare noen kamper jeg skulle være center, så ble det bare sånn. Jeg føler det har passet meg godt, og jeg får brukt både den defensive og offensive delen av spillet mitt. Jeg føler også jeg kan gjøre jobben som ving, og kan spille begge deler, sier Berg-Paulsen.

CHL-sjanser

23-åringen mener at det gjør ham til en fleksibel spiller ettersom han kan bekle alle løperposisjonene på isen. Det vil komme godt med for Oilers den kommende sesongen. Programmet er nemlig tilbake til der det var for fem år siden. Det er CHL-kamper, Fjordkraft-ligaen og etter hvert sluttspill på menyen.

Den delikate treretteren som serveres i CHL består av Red Bull Salzburg, som vant 4–0 i samtlige sluttspillrunder i Østerrike forrige sesong, Fribourg-Gottéron og Ilves. Berg-Paulsen vil begynne med å ta for seg allerede i første kamp, og har tro på Oilers’ sjanser.

– Absolutt. De nye vi har fått inn ser bra ut, og mange er de samme som i fjor. Jeg tror vi kan gjøre det bra mot disse lagene, sier han.

– Hvor mye motiverer det deg med CHL?

– Jeg har tenkt litt på det, og det er sykt kult å være med på internasjonale kamper. Det er spennende å se hvor nivået ligger i de store klubbene. Jeg vet ikke hva som venter oss, utenom at det er bra lag.

Han var med Oilers til Nitra og Plzen som 17-åring, og fikk være på benken mot sistnevnte. Det var hans første erfaring med det europeiske toppnivået.

Nå er han en av Oilers-trener Todd Bjorkstrands betrodde spillere.

---

FAKTA

Navn: Thomas Berg-Paulsen

Født: 6. august 1999 (23 år)

Posisjon: Løper

Fatning: Venstre

Ishockeyspiller fra Stavanger som spiller for Oilers.

Sønn av Eirik Paulsen som både har spilt OL for Norge og vunnet NM i tennis.

---






Mer fra Dagsavisen