Stavanger Oilers

Dette sier Higson om lagbygget i Oilers

I DNB Arena jobbes det med å spikre Oilers’ stall til 2022-23-sesongen. Flere norske navn er på blokken til sportsdirektør Pål Haukali Higson.

Stavanger — Litt over en måned etter byttå ble hentet til Stavanger er Oilers’ sportsdirektør i gang med arbeidet for å få på plass spillerne som skal jakte nye gull i serie- og sluttspill. Fra forrige sesong er allerede 18 spillere sikret med videre, og mesteparten av dem utgjør det sportsdirektør Pål Haukali Higson kaller for den norske stammen i laget.

Av utlendingene i laget er det kun Greg Mauldin og Dan Kissel, som til høsten regnes som norsk og unngår importkvoten, som er signerte. Den kommende sesongen er det seks importplasser til hver kamp, og Higson har dermed mulighet å hente fem til.

– Hva ser dere etter av spillere nå?

– Vi er på jakt etter nye importspillere primært. Enten å re-signere noen av dem som har vært her, eller finne erstattere til dem, sier Higson til RA.

Målscorere

Fra forrige sesongs utlendinger er det ennå ikke avklart hvor Jarrett Burton, Rob Bordson, Martin Lefebvre, Steve Whitney og Tristan Thompson ender. Sistnevnte ble hentet som en kriseløsning i timene før overgangsvinduet stengte i februar grunnet en skade på backen Lefebvre med usikker tidshorisont. Thompson ble aldri en fast del av laget, og er etter det RA kjenner til ikke aktuell for en ny sesong i Oilers.

Med den norske stammen på plass er det enklere for sportsdirektøren å vite hvilke ferdigheter han ser etter.

– Vi trenger egentlig spillere som fyller de rollene som de norske ikke fyller. Men det blir nok aldri helt like spillere, sier Higson.

– Hva ser du etter å forbedre i lagbygget for den kommende sesongen?

– I forhold til lagbygget isolert sett var det ikke så mye vi skulle ønsket å gjøre annerledes. Det som var litt akilleshælen var at vi tidvis strevde med å lage mål. Vi må ha noen som scorer, men vi har spillere som kan det i laget og kan finne noen som bidrar med det. Lagbygget i fjor hadde elementene vi trengte, men vi skulle hatt bedre uttelling på sjansene, sier Higson – og legger til:

– Det forandrer ikke måten vi ønsker å sette sammen laget på.

Trettenes ledig

Fra forrige sesongs besetning er allerede Markus Søberg borte. Vingen skal til den slovakiske klubben Poprad. I tillegg er det ifølge Higson ennå ikke avklart hva som blir Magnus Hoffs skjebne i DNB Arena.

Nå kan andre norske spillere være aktuelle for en plass i Oilers.

– Vi er i dialog med noen nordmenn, og det kan godt hende det kommer inn én nordmann eller to, sier Higson.

Mathias Trettenes

Det er dialog med spillere både i Fjordkraft-ligaen, og som har vært i utlandet.

Én av spillerne som står uten kontrakt av nordmenn i utlandet er Stavanger-gutten Mathias Trettenes. Han har nettopp lagt bak seg to sterke sesonger i Swiss League med La Chaux-de-Fonds, og har ennå ikke gjort et valg om hvor han fortsetter karrieren. 28-åringen var kaptein i sin siste sesong i Sveits, men valgte å takke nei til forlengelse der.

Higson holder naturligvis døren på gløtt for Trettenes, om han vil hjem.

– Selvfølgelig har vi kontakt med ham. Det står egentlig og faller på ham, sier Higson.

Ukraina, KHL og Nord-Amerika

Blant importspillere er det mye som skjer i verden. Higson oppfatter at korona ikke lenger er et tema for nordamerikanske spillere, slik det har vært de to foregående sesongene. Denne sommeren er spillermarkedet i større grad preget av Ukraina-krigen, som har ført til at nordamerikanske og europeiske spillere har fluktet fra den russiske ligaen KHL.

– Vi ser at det signeres mange av de spillerne som har vært i KHL. De går til både Sveits og den finske ligaen, men jeg er litt usikker på hvordan det slår ut, sier sportsdirektøren.

I det nordamerikanske spillermarkedet knyttes det mest spenning til at AHL utvides med ett ekstra lag. Coachella Valley Firebirds ser dagens lys, og skal være farmerlag for den ferske NHL-klubben Seattle Kraken.

Dermed vil det også bli flere spillere i AHL, uten at Higson virker bekymret for effekten det får for Oilers.

– Det kan tilføre en del spillere i det profesjonelle uten at andre mister jobben, sier Higson.

---

Oilers 2022–23

Per 3. juni 2022:

Keepere: Henrik Holm, Joona Partanen

Backer: Dennis Sveum, Patrick Ulriksen, Kristian Østby, Noah Bergersen Aarthun, Nicolai Bryhnisveen, Andreas Klavestad og Daniel Bøen Rokseth.

Løpere: Ludvig Hoff, Anders Tangen Henriksen, Tommy Kristiansen, Andre Bjelland Strandborg, Greg Mauldin, Dan Kissel, Thomas Berg-Paulsen, Christoffer Karlsen og Sander Hurrød.

---

Mer fra Dagsavisen