Stavanger Oilers

Sveum før CHL-trekningen: – Alt er spennende

Onsdag får Oilers-spillerne vite hvem de møter i Champions Hockey League.

Stavanger — Som både serie- og norgesmester har Stavanger Oilers kvalifisert seg til den kommende sesongen i ishockeyens europacup, Champions Hockey League.

Oilers er seedet i den fjerde kategorien, av like mange. Det gjør at de uansett vil trekke tre motstandere som er høyere rangert enn seg selv. CHL har også en regel om at lag fra samme land ikke kan møtes i gruppespillet.

– Hvem er drømmemotstanderen?

– Jeg har ikke noen spesiell drømmemotstander, men vet at (Pål Haukali, Oilers’ sportsdirektør) Higson har veldig lyst på Färjestad. For meg er det hvem som helst, men hadde vært kjekt med et litt kulere reisemål enn Sverige. Noe av det som er gøy er jo å oppleve noe utenom god ishockey. Håper heller på Zürich enn Karlstad, sier Oilers-kaptein Dennis Sveum til RA – og legger til:

– Alt er spennende. Blir knalltøffe motstandere uansett. Det blir kult for publikum her hjemme også, å se toppnivået som er i Europa.

Ett av de potensielle lagene Oilers kan trekke er sveitsiske Zug. Der er nordmannen Dan Remy Tangnes trener, og har ledet laget til sluttspillseier to sesonger på rad. Nå i vår var det etter en eventyrlig opphenting fra 0–3 i kamper, til 4–3 og gull.

Historisk scoring og minneverdige kamper

Forrige gang det ble spilt CHL-hockey i DNB Arena var 11. oktober 2017. Da var Kalpa Kuopio på besøk, og vant 4–6 i en sesong hvor svært lite gikk Oilers’ vei.

De tre sesongene før det var derimot preget av mange cupbomber fra Oilers, da ledet av Petter Thoresen. Europeiske storheter som Tappara Tampere (Finland), Ocelari Trinec (Tsjekkia), og Bern (Sveits) er beseiret etter CHLs oppstart i august 2014.

Josh Soares

Oilers har også en helt spesiell plass i turneringens historie, ettersom Josh Soares scoret turneringens første mål noensinne i åpningskampen mot Tappara Tampere 21. august 2014. Etter en pangstart var Oilers oppe i 3-0-ledelse, så våknet det finske maskineriet og scoret sju ubesvarte mål.

Pucken Soares scoret med ble sendt til Hockey Hall of Fame i Toronto.

Det går fortere, og de er raskere.

—  Dennis Sveum

Nåværende kaptein Dennis Sveum har vært med siden Oilers’ første kamper i Europa. Han er rask med å dra fram noen høydepunkter blant opplevelsene.

– Lurer på om det var da vi vant borte mot Bern og Ocelari Trinec, første gangen vi møtte dem. Vi spilte helt sinnssykt bra, men det var kun ett lag som gikk videre – og det ble Tappara, sier Sveum.

Det var kun ligavinnere de møtte, fra de virkelig store ligaene i Europa.

– Var en ganske syk opplevelse det året. Hadde det vært som de andre årene ville vi gått videre.

Oilers har også gått videre til sluttspillet i CHL.

– Jeg husker også da vi spilte åttendedelsfinaler mot Eisbären Berlin, men det er de kampene mot Bern og Trinec som står seg ut.

Oilers-kapteinen: – En grunn til at de spiller i en bedre liga

Forrige sesong ble CHL avlyst grunnet koronapandemien. Oilers hadde egentlig trukket Rögle som motstander til første runde.

Nå får Oilers muligheten å spille igjen. Kaptein Sveum tror laget nok en gang kan bite fra seg i møte med Europas beste.

– Det er ikke noen grunn til at det skal være annerledes. Vi har tro på det vi driver med, og vil ut for å spille solid hockey mot lagene vi møter, sier han.

– Hva gir det dere spillere med CHL, utenom flere kamper?

– Vi får jo umiddelbart et litt høyere tempo i kroppen. Vi blir påvirket av annen motstand. Man må heve seg litt fra hjemlig liga, så må man håpe det gir en boost hjemme med høyere tempo i kroppen og at vi er enda mer på enn vi er til vanlig. Det er en grunn til at de spiller i en bedre liga og på et høyere nivå enn oss. Det går fortere, og de er raskere, sier Sveum.

Trekningen skjer onsdag klokken 16.00 norsk tid, og kan streames direkte hos RA.

Mer fra Dagsavisen