Stavanger Oilers

Nå er Bjorkstrand over Thoresen

Todd Bjorkstrand har tatt forbi Petter Thoresen i seiersprosent som Oilers-trener.

Stavanger — Med Todd Bjorkstrand som hovedtrener har Oilers vunnet 146 kamper, og tapt 48. Det gir en seiersprosent på 75. Det er fire prosent mer enn Petter Thoresen, som ledet Oilers fra sommeren 2009 til han sluttet i april 2016 for å bli landslagssjef for Norge. Etter VM er han ferdig der. Da overtar han Storhamar.

For Bjorkstrands del har de fire sesongene som trener i DNB Arena vært sterkt preget av pandemi. Han overtok et lag som endte på tredjeplass og røk ut i NM-semifinalene mot Storhamar i 2019. Sesongen etter ble det satt poengrekord i Fjordkraft-ligaen, før sluttspillet ble koronaavlyst. Den påfølgende sesongen åpnet katastrofalt, og ble den dårligste serieåpningen i klubbhistorien. Etter landslagspausen i november snudde det, og Oilers fullførte til tredjeplass i et koronaavbrutt seriespill.

Higson: – Sammenlignbare

Denne sesongen ble det nærmest en smertefri opplevelse for Oilers, som tidlig viste mesterlige takter. Seriegull i Fjordkraft-ligaen, og den første byttå siden 2017 til Stavanger, ble fasiten.

Blant trenerne i klubbhistorien er det kun de to med tre titler eller mer som er over 70 prosent, selv med George Kingston på listen. Canadieren ledet Oilers i tre kamper mellom oktober og november i 2007, fram til Larry Huras overtok. Mens de to canadierne, og deres landsmann Enio Sacilotto, har ledet Oilers er Bjorkstrand den første amerikaneren som trener laget.

Oilers’ sportsdirektør Pål Haukali Higson er ikke overrasket da RA presenterer faktaene for ham.

– I de sesongene vi har spilt under Todd og Petter har vi hatt et godt lag, og kjempet om titler i sluttspill. Det forundrer meg ikke at det er ganske likt, for sesongene og prestasjonene er sammenlignbare, sier Higson til RA – og fortsetter:

– Jeg tror nok at oppsummert føles nok sesongene, sportslig sett, som at de ligner. Vi har hatt gode plasseringer i serien, og gått langt i sluttspill.

Endringer i trenerteamet

I sluttspill er det ofte snakk om at det beste defensive laget vinner, og det gjelder så til de grader for 2021-22-utgaven av Oilers. På 15 sluttspillkamper slapp de kun inn 21 mål. Det er det minste antallet scoringer i en sesong klubben har vunnet byttå, og langt mindre enn for eksempel 2012-13-sesongen. Da ble det sluppet inn 48 mål på 17 kamper.

Før årets sluttspill startet ble Todd Bjorkstrand signert for en ny toårskontakt med Oilers. Det betyr at han etter kontraktens utløp vil ha trent Oilers i seks sesonger. Klubblegende Juha Kaunismäki fortsetter som assistenttrener, mens assistenten med ansvar for målvaktene forsvinner. Lubos Pisar har nemlig valgt å søke nye utfordringer som hovedtrener i stedet for å forhandle om en forlengelse med klubben. Dermed er Oilers på jakt etter ny keepertrener i sommer.

---

Oilers-trenere

Seiersprosent i parentes.

Todd Bjorkstrand (75 prosent)

Petter Thoresen (71 prosent)

George Kingston (67 prosent)

Pål Gulbrandsen (60 prosent)

Enio Sacilotto (59 prosent)

Larry Huras (53 prosent)

Gunnar Johansson (52 prosent)

Matti Riekkinen (46 prosent)

Sverre Høgemark (0 prosent)

Kilde: OilersStats.

---

Nyeste fra Dagsavisen.no: