Stavanger Oilers

Kissel har passert Strandfeldt – derfor vet man det

Hver ishockeykamp inneholder mange statistikker, men for Oilers-supporter Trygve Svendsen er det blitt en hobby.

Stavanger — Etter 2021-22-sesongen har Dan Kissel passert Martin Strandfeldt i antall klubbrekorder i Stavanger Oilers. Nå er amerikaneren oppe i 15 rekorder, som er én mer enn Martin Strandfeldt. Henrik Holm har 13, mens klubblegenden Christian Dahl-Andersen og Kurt Davis har elleve hver.

På 437 kamper har Kissel 541 målpoeng i alle turneringer for Oilers. Dermed er han i posisjon til å utfordre CDAs rekord på 615 målpoeng (fordelt på 731 kamper). Det er én sesong igjen av Kissels kontrakt med Oilers, og den kommende sesongen har han spilt lenge nok i Fjordkraft-ligaen til å gå utenom importkvoten.

Blant rekordene til Kissel i sluttspill er best pluss/minus, flest overtidsmål (delt), flest undertallsmål (delt) og den lengste poengstreaken. Sistnevnte var i 2017 da Kissel hadde målpoeng i ti sluttspillkamper på rad.

– Hva betyr det at Kissel passerte Strandfeldt i antall rekorder?

– Det betyr ikke så mye utenom at han begynner å bli en av de skikkelige veteranene i klubbene. Tidligere har Strandfeldt og CDA vært langt foran de andre, men nå begynner Kissel å ta dem igjen på totalen, sier Oilers’ statistikkguru Trygve Svendsen til RA.

Fra sluttsignalet går, og kamprapporten produseres, går det ikke lang tid før han har ført alle mulige tall fra kampen inn i Oilers’ egen statistikkdatabase. Det gjør at man kan spore hvor mange som har for eksempel spilt med nummer 5 på ryggen (24 spillere) i seriekamper, eller hvem som er klubbhistoriens eldste målscorer (Greg Mauldin mot Storhamar 24.04.22) i sluttspill.

Trygve Svendsen

Jeg har fulgt NHL tett i 30 år, og der står statistikk sterkt.

—  Trygve Svendsen

Statistikkguruen sørger for at alle har statistikken tilgjengelig på oilersstats.no.

– Arbeidet er manuelt hver kamp. I tillegg skal vi oppdatere rekorder og sånn, sier Svendsen.

Statistikken som hentes ut er også grunnlaget for medieguiden Oilers presenterer på kampdager.

Sveum-rekord og motivasjon

Svendsen har stålkontroll på rekordene, og har naturligvis én fra denne sesongen som henger ekstra høyt.

– Det er at Dennis Sveum tok over flest spilte kamper for CDA. Det er helt klart den mest interessante, sier Svendsen.

– Hva er motivasjonen med å holde det i gang?

– Det er todelt. Jeg er en sterk hockeyfan og statistikknerd. Det er ikke noe å legge skjul på, sier han.

Trygve Svendsen

Inspirasjonen og interessen fikk han fra verdens beste liga – NHL. Der følger han Detroit Red Wings.

– Jeg har fulgt NHL tett i 30 år, og der står statistikk sterkt. Jeg har fått mye inn derfra, sier Svendsen.

Inspirerer andre klubber

I NHL er det mer sentral statistikk å spore enn i Fjordkraft-ligaen, naturlig nok. Den offisielle statistikken fra Norges Ishockeyforbund for Fjordkraft-ligaen går gjennom HockeyLive, som føres manuelt av klubbenes statistikkteam. Det gjør at det ofte, spesielt fra målvakter, er snakk om forskjeller fra hall til hall. Kanskje ikke rart at målvakter snakker mye om det, all den tid redningsprosenten deres spiller en avgjørende rolle i den personlige statistikken.

En av tingene som gjør OilersStats spesielt er at ved manuell føring gis det en nøyaktig føring av suksessen i over- og undertall. Ofte vil den avvike fra HockeyLive, som ser utelukkende på antall utvisninger.

Det legges ned mange timer i løpet av året for å holde OilersStats oppdatert. Arbeidet som gjøres i Stavanger har også inspirert Sparta til å lage tilsvarende database.

– Det skal ikke jeg ta æren for. Det er Kjetil Bøe som opprettet basen og startet det i sin tid, så kom jeg inn og tok over. Vi har gitt Sparta kildekoden gratis, og derfor ser vi at de har en helt lik. Her skal også Geir Martin Alvestad i Papirfly ha honnør. Han hjalp til med å gi tilgang til alt, sier statistikkguruen.

Mer fra Dagsavisen