Stavanger Oilers

Utelukker ikke Mauldin

Mye av grunnstammen er på plass i Oilers før neste sesong, men nå skal resten av laget spikres.

Stavanger — Før den kommende sesongen har allerede sportsdirektør Pål Haukali Higson sikret Oilers en kontinuitet gjennom signering av de fleste norske seniorspillerne, i tillegg til Dan Kissel.

Etter at byttå var sikret søndag ble 39-åringen Greg Mauldin kåret til årets sluttspillprofil. Han ble hentet av Oilers før sluttspillet, og leverte nøyaktig det han ble hentet for.

Amerikaneren, med en fortid i NHL, ble hentet for å tilføre dybde i laget. Nå utelukker ikke Higson å signere 39-åringen på ny kontrakt.

– Det er klart vi må ta en seriøs vurdering på det. I år er det litt vanskelig å peke på noen og si at «han var ikke god for oss». De som har spilt for oss har levert veldig bra. Vi må gjøre en nøye vurdering av alle sammen, og finne ut hva vi gjør. Det må de også gjøre. Det er ingen av importspillerne vi tenker at ikke kunne hatt plass her neste år, sier Higson til RA.

Usikkert for utlendingene

Den kommende sesongen er Dan Kissel den eneste av utlendingene som har kontrakt. Han vil også bli norsk i løpet av den kommende sesongen, og regnes som norsk i Fjordkraft-ligaen fra den kommende sesongen.

Higson ønsker ikke å utdype nærmere på hvilke av utlendingene som tilbys kontrakt, eller allerede har fått et tilbud fra Oilers.

– Vi kan si på generelt grunnlag at alle forhandlingene i sluttspillet går smått. Vi har tatt dialog med agenten til Jarrett (Burton) og (Martin) Lefebvre i lengre tid, sier sportsdirektøren.

Det er heller ikke unaturlig at Burton og Lefebvre er ønsket med videre. Burton fullførte seriespillet med gullhjelmen som Oilers’ beste poengplukker, mens Lefebvre har utgjort ett av ligaens beste backpar sammen med Patrick Ulriksen.

Som RA har omtalt flere ganger spiller krigen i Ukraina inn for det europeiske spillermarkedet. Utlendingene rømmer fra den russiske ligaen KHL, og det vil gi følgeeffekter for de europeiske klubbene som får tilgang på flere spillere. Det er sånn sett sårt tiltrengt ettersom koronapandemien førte til at flere nordamerikanske spillere la skøytene på hyllen eller valgte å bli værende i Nord-Amerika.

– Det er et interessant spillermarked, så vi må prøve å danne oss et bilde av hva vi kan forvente av utvikling i markedssituasjonen, sier Higson.

Utlånte spillere

To spillere har også vært utlånte denne sesongen. Det er backene Jeppe Meyer (Narvik Arctic Eagles, 1. divisjon) og Jonas Slettebø Haughom (Ringerike Panthers, Fjordkraft-ligaen). Meyer har ett år igjen av avtalen med Oilers, men det er ikke tatt noen avgjørelse vedrørende hans framtid.

– Det har vi heller ikke landet helt ennå. Han har kontrakt med oss, og i utgangspunktet er han Oilers-spiller, sier Higson.

Narvik har allerede signert en opsjon med ham, som kan brukes dersom Oilers slipper ham.

– Det er godt mulig han fortsetter i Narvik, sier sportsdirektøren.

Han forteller at det er spillerens utvikling, og Oilers’ behov, som spiller inn for valget som tas rundt de unge spillerne.

– De er i en fase hvor utvikling er det viktige. Om de ikke får utvikling hos oss vil er det bedre at en mer erfaren tar den plassen, sier Higson.

Slettebø Haughom har gjort sine saker bra i Ringerike, og møtte Oilers i kvartfinalene. Det har blitt mye istid og en stor rolle i laget. Konkurransesituasjonen i Oilers er tøff på backplass, og sportsdirektøren har gitt en klar beskjed til 20-åringen fra Stavanger som er på utgående avtale med dem.

– Jeg har sagt til Jonas at han skal være etablert og ta en fast topp seks-posisjon når han kommer tilbake.

RA vet at Slettebø Haughom er ønsket med videre i Ringerike den kommende sesongen.

Med kontraktssituasjonen i klubben er det ikke åpninger for å hente mange norske spillere, ettersom de aller fleste norske seniorspillerne er på kontrakt.

– På den norske siden er det normalt sett ikke den store tilflukten, eller frafallet.

Bygge mesterlag

Jobben til Higson er å bygge laget som skal nå Oilers’ sportslige mål. Klubben ønsker å være topp tre i serien og spille NM-finale hver sesong.

For å nå de målene er det ikke bare de riktige ferdighetene som må settes sammen, men også på det menneskelige planet må det stemme. Det finnes mange teorier rundt kontinuitet og utskiftninger.

– Hvor mange spillere er det egentlig lurt å beholde?

– Relevant og godt spørsmål. Det kommer med i vurderingen. Spillerne bestemmer også, så den siden av saken kan løse seg. En viss utskiftning er sunt, men det er ikke et mål i seg selv å bytte ut folk, sier Higson.

Noah Bergesen Aarthun, Christian Wetteland og Benjamin Boxill har hatt juniorkontrakter. Framtiden er ikke avklart ennå for trioen, men på keepersiden vil normalt sett førstekeeperen på U20-laget fungere som tredjekeeper.

Backen Tristan Thompson fikk ikke mange anledninger til å vise seg fram da skaden til Martin Lefebvre ble kortere tidsmessig enn antatt. Etter det RA kjenner til er ikke Thompson aktuell for videre spill i Oilers.

---

Oilers-stallen 2022–23

Per 27. april 2022

Målvakter: Henrik Holm, Joona Partanen.

Backer: Patrick Ulriksen, Andreas Klavestad, Dennis Sveum, Daniel Bøen Rokseth, Kristian Østby, Nicolai Bryhnisveen og Jeppe Meyer (utlånt til Narvik, med opsjon på forlengelse).

Løpere: Dan Kissel, Christoffer Karlsen, Ludvig Hoff, Thomas Berg-Paulsen, Anders Tangen Henriksen, André Bjelland Strandborg, Sander Hurrød, Tommy Kristiansen.

Utgående avtaler: Jarrett Burton, Greg Mauldin, Rob Bordson, Steve Whitney, Markus Søberg, Christian Wetteland, Noah Bergesen Aarthun, Magnus Hoff, Tristan Thompson, Benjamin Boxill, Jonas Wikstøl.

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: