Stavanger Oilers

Nå må Oilers takle den vanskelige overgangen

Oilers drar til Hamar med 6-0-seieren i bagasjen, og leder 1-0 i finaleserien mot Storhamar. Ved Mjøsa venter det større oppgaver.

Stavanger — Den første finalen mellom Oilers og Storhamar ble spilt andre påskedag, og endte med seks Oilers-scoringer. Samtidig holdt Henrik Holm nullen, og det ble en overbevisende seier for et pressende Oilers. Onsdag møtes lagene igjen i kampen om å bli den første norgesmesteren siden 2019, men på enda større isflate enn mandagens kamp.

For isen i CC Amfi er fire meter bredere enn i DNB Arena. På en 60 meter lang isflate utgjør det 240 kvadratmeter ekstra å spille på, noe som kan tilsvare to eneboliger.

Grunnen til de store forskjellene er enkel. Det er slik at CC Amfi er bygget på olympisk størrelse, likt det som var i Siddishallen før oppussingen. DNB Arena, og de fleste nye arenaer som bygges, er med NHL-størrelse.

Flere velger å gå for den smalere varianten, med sitt utspring i NHL, for å få høyere intensitet og mer duellspill. Naturlig nok blir det trangere og mer fysisk dess smalere isflaten er. En mer kompakt isflate fører til at spillerne oftere er i kontakt.

– Vi må fortsette å skøyte. Vi er et skøytesterkt lag, og må fortsette med den disiplinen vi viser. Fortsetter vi å gjøre jobben så skal vi stilne «Fjøset», sa Tommy Kristiansen til RA etter mandagens kamp.

Oilers-treneren skal ha en plan

Naturlig nok er det også taktiske elementer som spiller inn når lagene skifter fra liten til stor is. For Oilers’ del har det ikke vært noen suksess på den store isflaten på Hamar. Andre seriekamp endte med 7-4-tap der, mens kampen i november endte 5–4. I februar ble det et mer sluttspillvennlig resultat da kampen i CC Amfi endte 2-1, men likevel er statistikken knallhard. Oilers har ikke slått Storhamar på borteis i en tellende kamp siden før koronapandemien brøt ut.

12. januar 2020 var forrige gang Oilers vant i «Fjøset», som CC Amfi kalles i hockeymenigheten. Da var det Markus Vikingstad som avgjorde kampen på overtid, assistert av Greg Mauldin og Nolan Zajac.

Oilers-trener Todd Bjorkstrand erkjenner at det er annerledes å spille på stor is. Amerikaneren tror mye handler om detaljene.

– Vi skal ha en plan. Selvsagt skal vi spille vårt spill, men vi må være smarte og tilpasse oss til forholdene, sier Bjorkstrand.

Todd Bjorkstrand

I den første finalekampen gikk Oilers ut med et massivt press. Det vil være ekstra krevende å få til med 240 kvadratmeter mer å spille på.

Storhamar-trener Gjøse: – Nølte for mye

Før finaleserien gikk i gang fortalte Storhamar-trener Anders Gjøse til RA at han ikke fryktet overgangen mellom isstørrelsene. De hadde nemlig håndtert det godt i kvartfinalene mot Vålerenga. Nye Jordal Amfi har NHL-størrelse på rinken.

Til den andre kampen vil Stavanger-karen se mer av det Storhamar hadde lite av i kamp én.

– Vi må være mer intense. Jeg synes vi nølte for mye i den første kampen. Vi må rett og slett være litt rakere, sier Gjøse.

Anders Gjøse

Han manglet sju spillere som var ute med sykdom mot Oilers andre påskedag. Det er foreløpig usikkert hvordan sykdomssituasjonen er før den andre finalekampen.

For Oilers var situasjonen en helt annen. Nicolai Bryhnisveen er ute med en skade i overkroppen, ellers er hele troppen disponibel for trener Bjorkstrand. Han må likevel ta et valg om hvilken utlending som blir sittende på tribunen ettersom det er sju utlendinger troppen opp mot ligaens tak på seks til hver kamp. Med unntak av Martin Lefebvres fravær grunnet samboerens fødsel har det vært Tristan Thompson som har vært på tribunen. Canadieren ble hentet som en hastesignering da Lefebvre ble skadet like før overgangsfristen, men har ikke fått vist seg fram noe særlig.

Oppladningen til kamp to for Oilers’ del er med trening, flytur og hotellovernatting på Østlandet. Det passer Steve Whitney godt.

– Nå må vi få i oss god mat, så skal vi være klare. Som lag liker vi et tøft program, og jeg må innrømme at kamper annenhver dag passer meg godt, sier Whitney.

Onsdagens kamp begynner klokken 19.00, og kan følges direkte hos RA.

Mer fra Dagsavisen