Stavanger Oilers

Spiller for nye kontrakter

VM kan bli et utstillingsvindu for Stavanger-guttene Mathias Trettenes (28) og Johannes Johannesen (25).

Stavanger — Sesongen 2021–22 går mot slutten, og foreløpig vet verken Trettenes eller Johannesen hvor de spiller til høsten. I Norge er Oilers alternativet for begge, men foreløpig er ikke det noe de tenker på.

Johannesen avsluttet nylig sesongen med Västervik i HockeyAllsvenskan. Han har tidligere spilt for blant andre Frölunda Indians i SHL og tyske Düsseldorfer EG. Situasjonen i Europa har gjort det vanskeligere for ham å vite hvor ferden går.

– Jeg hadde håpet på SHL, men krigen i Ukraina og følgene det får for Russland har ført til et stille marked til nå for min del, sier Johannesen til RA.

Endret spillermarked i ishockey

Som RA tidligere har omtalt fører Russlands invasjon av Ukraina til at utenlandske spillere ikke går til den russiske toppligaen KHL. Ligaen har fram til nå vært den mest attraktive økonomisk i Europa, og dermed sikret mange gode spillere fra både europeiske land og Nord-Amerika.

Disse spillerne vil nå bli tilgjengelige for de øvrige europeiske klubbene. Først til å forsyne seg er naturligvis toppligaene SHL (Sverige), DEL (Tyskland), National League (Sveits) og Liiga (Finland), men en følgeeffekt blir at stadig flere importspillere blir tilgjengelige for ligaer som Fjordkraft-ligaen.

Spillermarkedet i ishockey har vært spesielt koronapreget ettersom mange nordamerikanske spillere valgte å bli hjemme og legge opp, i stedet for å dra til Europa. Nå kan den situasjonen bedres kraftig i tiden framover.

Johannes Johannesen

Med usikkerheten i spillermarkedet vil ikke Johannesen utelukke en retur til Oilers til høsten.

– Det er alltid kult og en mulighet. Jeg får se det an, sier Johannesen.

Før avgjørelsen om hvor han spiller til høsten tas vil han ha VM som et utstillingsvindu for internasjonale klubber. Det vil være toppen av en god sesong.

– Det har vært veldig bra for meg personlig. Ut fra forutsetningene var vi fornøyde med en 8. plass, sier Johannesen om sesongen i Västervik.

Der spilte han med nordmannen Max Krogdahl fra Bærum. Også han er VM-aktuell for Norge.

Trettenes stresser ikke

En annen som er med det norske landslaget er Stavanger-karen Mathias Trettenes. 28-åringen fikk en spennende sesong i Sveits som blant annet inneholdt spill for La Chaux-de-Fonds i Swiss League (nivå to) og toppklubben Biel-Bienne.

Det ble fire kamper i toppligaen National League, mens han gjorde 57 poeng på 49 seriekamper for La Chaux-de-Fonds, eller HCC som laget kalles. Der ble det både bronse i serien og semifinale i sluttspillet. Noe han er veldig fornøyd med.

– Hadde tatt det med en gang om vi ble tilbudt det før sesongen, sier Trettenes.

Før sesongen ble han også kaptein for HCC. Trettenes forteller at laget hadde en ung og uerfaren spillergruppe med noen mer rutinerte spillere.

Nå er det usikkert hvor ferden går for centeren fra Madla. Han har heller ikke hastverk med å finne ut hva han skal gjøre.

– Jeg lar det summe litt etter sesongen, og stresser ikke. Nå handler det om det som skjer her på landslaget, så kommer det etter hvert, sier Mathias Trettenes.

Nyeste fra Dagsavisen.no: