Stavanger Oilers

Nå skal han snyte Oilers for gullet

Anders Gjøse er oppvokst i Siddishallen, og skal nå tilbake til Ishockeyveien for å vinne byttå. Ikke som Oilers-spiller, men Storhamar-trener.

Stavanger-mannen Anders Gjøse har gjort en solid trenerkarriere allerede, og andre påskedag står han som trener på motstanderbenken i DNB Arena når pucken slippes i den første NM-finalen. Det er fem år siden sist Oilers spilte NM-finale, og samtidig Gjøses første sluttspill som Storhamar-trener. Han overtok nemlig laget før 2020-21-sesongen, som endte med en avbrutt sesong halvveis grunnet koronapandemien.

Nå er arbeidsoppgaven enkel for den tidligere Oilers-backen. Han skal forhindre Oilers-gull, og vinne det selv. At det er gamleklubben Oilers som motstander betyr lite akkurat nå.

– Man er så inne i boblen og tenker på arbeidsoppgavene, så jeg reflekterer ikke så mye rundt det nå. Det er uansett alltid kjekt å spille i DNB Arena, med alt rundt av kjentfolk og familie, sier Anders Gjøse til RA.

Anders Gjøse

Treneren legger raskt til at han gleder seg.

– Det er en kjekk motstander og kule kamper hele veien. Man er på jobb, og det er finale uansett hvem det hadde vært på andre siden av isen.

Storhamar-eventyret over

Finalene mot Oilers blir de siste som hovedtrener for Storhamar. Etter sesongen er eventyret hans på Hamar over. Da skal tidligere Oilers-trener Petter Thoresen inn for å lede laget. Gjøse hadde en kontrakt på to pluss to år, og klubben valgte å avbryte etter de to første årene.

Det gjør at Gjøse leder Storhamar i sine inntil sju siste kamper mot Oilers. Likevel mener han selv at det ikke er noe han tenker for mye på.

– For å være helt ærlig så kjenner jeg ikke noe særlig på det nå. Det er oppgaven som ligger foran oss, og det brenner etter å vinne. Det er veldig enkelt å holde hodet der det skal være, så får vi ta alt annet etterpå, sier Gjøse.

Sparta-hjelp?

Storhamar tok seg til finalene med å slå ut serietoer i Fjordkraft-ligaen, Stjernen. Det endte 4–1 i kamper etter en semifinaleserie som åpnet med istrøbbel i Fredrikstad.

Oilers’ vei til finalen var sju kamper mot Sparta, og det er klubben Gjøse kom til Storhamar fra. Han var nemlig assistenttrener for Sjur Robert Nilsen fram til muligheten på Hamar dukket opp.

Nilsen knekte Oilers-koden, og fikk tidvis spilt dem ut av stilen. Etter Sparta var sendt på sommerferie sa Nilsen til RA at han snakker mye med Gjøse.

– Kommer du til å få hjelp fra Nilsen?

– Det får vi se, vi snakker jo mye sammen generelt. På generelt grunnlag setter jeg utrolig stor pris på å ha en slik ringrev å sperre med om både ishockey og livet. Jeg kommer nok uansett til å høre hans inntrykk og tanker. Vi har forskjellige typer lag, og ulike utgangspunkt for hvordan vi spiller. Det er først og fremst oss selv det handler om, så får vi gjøre justeringer, sier Gjøse.

Dette avgjør finalen

En av utfordringene begge lagene står overfor er at det spilles på liten is i DNB Arena, mens det er stor is i CC Amfi. Det er slik at de fleste nye hallene har NHL-størrelse på rinken, som er noe smalere enn den olympiske størrelsen som blant annet rinken på Hamar er bygget etter.

Lagene må dermed håndtere overgangen mellom stor og liten is for hver kamp. Gjøse mener de håndterer det bra, og at det ble bevist på Jordal Amfi i kvartfinalene. Oslo kommunes storstue har NHL-størrelse på rinken.

– Sluttspillhockeyen er tettere og mer fysisk, og jeg synes vi håndterte det bra mot Vålerenga i kvartfinalene. Når man får det annenhver kamp skal vi håndtere det bra, sier Storhamar-treneren.

Han tør også å spå hva som kommer til å avgjøre finalene og sikre en ny norgesmester i ishockey.

– De som er på høyest nivå med eget spill. I Sparta-Stavanger-serien var det kampen foran målene som avgjorde. Lagene er gode spillmessig, og det er på høyt nivå. De er forberedt på hverandre. Da er det spillet foran mål som blir avgjørende, sier Gjøse.

Første finalekamp mellom Oilers og Storhamar spilles andre påskedag i DNB Arena. Før det skal både herre- og kvinnelandslaget i aksjon mot Sverige i samme hall.

Mer fra Dagsavisen