Stavanger Oilers

Holm stengte buret da Oilers tok seg til finalene

Jakten på byttå fortsetter. Oilers sendte Sparta på sommerferie og sikret seg NM-finaler mot Storhamar da de vant 2-0 i DNB Arena lørdag.

Stavanger — Henrik Holm åpnet semifinaleserien med å slippe inn fire av 14 skudd. I den sjuende semifinalen stengte Oilers-målvakten fullstendig og sørget for at laget tok seg til den første NM-finalen siden 2017. Den gang var Frisk Asker motstander, og Oilers sikret gull. Nå venter Storhamar.

- Du holder nullen i kamp sju på hjemmebane. Det må være en deilig revansj?

- Jeg sparte smultringen til vi trengte den. Vi møter et utrolig godt lag, sier Henrik Holm til RA.

I den andre enden av isen var det Rob Bordson og Steve Whitney som sørget for Oilers’ to scoringer. Den første ble sendt i mål av Rob Bordson. Han scoret også det første målet i kamp seks, som endte med at Sparta utlignet med 35 sekunder igjen og sikret kamp sju på overtid.

Amerikaneren innrømmer at det ga et slags deja vu.

- Det føltes utrolig godt å sette den pucken i mål, og jeg hadde den samme følelsen som sist. Etter det har jeg kjent på at jeg kom til å avgjøre det. Ludvig (Hoff, Oilers-spiller) og jeg spilte sammen stort sett hele kampen, og jeg synes vi hadde en sterk kamp. Målet mitt kom som en konsekvens av et enormt bra spill fra ham, sier Bordson.

Rob Bordson

Finaler, og deretter gull, er det som tente ham da han signerte med Oilers i oktober.

- Nå er det spennende. Det er derfor vi spiller, for å gå dypt i sluttspill og vinne gull. Personlig har jeg ikke vært med på finaler siden jeg spilte high school-hockey hjemme i USA. Her har vi alle forutsetninger for å gjøre det bra. Lederskapet i garderoben er bra, og alt ligger til rette. Dette var det jeg ønsket da jeg kom til klubben. Nå må vi nyte det litt, så skal vi bli klare til å møte Storhamar. Vi må finne måter å vinne på, sier Bordson.

Whitneys framgang

I et siste desperat forsøk på å forlenge sesongen valgte Sparta-trener Sjur Robert Nilsen å ta ut keeper Tobias Normann. Det førte til at Oilers brøt opp og Steve Whitney sendte DNB Arena til himmels med scoring på åpent mål fra egen sone.

- Sluttspill handler om å utnytte feil, og da må man være tålmodige. Vi må ta de smarte valgene, og det gjorde vi nå, sier Whitney.

Gjennom sesongen har han vært gjenstand for kritikk grunnet varierende spill. I sluttspillet har Boston-gutten vært blant Oilers’ aller beste spillere.

- Alle går gjennom opp- og nedturer gjennom en sesong. Laget har gjort en god jobb, og nå er vi i finalene, sier Whitney.

Steve Whitney

Han høster også ros fra Oilers-trener Todd Bjorkstrand, som er enig i at Whitney har løftet spillet i sluttspillet.

- Ja, og det må man til sluttspillet. Lagene som går langt må opp, og han har definitivt gjort det. Han har spilt bra, og spesielt i disse kampene mot Sparta har han bidratt med god produksjon, sier Bjorkstrand.

Bjorkstrand ikke overrasket over Storhamar som finalemotstander

Til kamp sju endret Oilers litt hvordan de presser. Gjennom hele sesongen har kjennetegnet vært at de forechecker med to spillere høyt, eller at de stiller seg opp i midtsonen for styrespill. Gjennom semifinaleserien begynte Sparta og deres trener Sjur Robert Nilsen å løse Oilers’ press på en god måte. Det førte til at Bjorkstrand tok en kanin opp av hatten til den avgjørende semifinalen.

Oilers endret, og spilte med en hybrid mellom de to variantene der de sto høyt men kollapset kontrollert fram til de hadde gjenvunnet pucken.

- Vi spilte likt der jeg var trener tidligere (danske Herning Blue Fox og østerrikske Graz 99ers), og det var viktig nå, sier Oilers-treneren.

Todd Bjorkstrand

Nå skal han lede Oilers i finale for første gang siden han kom til klubben sommeren 2018. I 2019 ble det stopp i semifinalene mot Storhamar, mens sluttspillene i 2020 og 2021 ble avlyst grunnet koronapandemien.

Amerikaneren ser fram til å møte Storhamar, der han var aktuell som trener før han bestemte seg for å ta jobben i Oilers.

- Det blir herlig. Jeg ser virkelig fram til finalene, og er ikke overrasket over at det blir mot Storhamar. De har tilført laget gode spillere gjennom sesongen og er et annerledes lag nå enn da sesongen startet. De har løftet seg, sier Bjorkstrand.

Motstandernes trenere

Mens han skal bruke påsken til å forberede finalene mot Storhamar er det sommerferie for trenerkollegaen i Sparta, Sjur Robert Nilsen.

Sparta-treneren førte laget til tredjeplass i serien, på prosentpoeng, og kjørte seriemester Oilers til sju kamper i semifinalene. Selv om skuffelsen etter et tap er stor var det ingen slagen mann som møtte pressen etter kampen.

- Det er vanskelig å oppsummere sesongen umiddelbart, men jeg synes vi ga kamp helt til Oilers scoret 2-0. Vi hadde en skikkelig god sekvens før 1-0, så det kunne blitt annerledes. Noen ganger må man heve blikket, sier Nilsen.

Sjur Robert Nilsen

Nå blir det hans tidligere assistenttrener, Stavanger-karen Anders Gjøse, som får oppgaven med å trene mot Oilers. Storhamar-treneren med skarre-r har ført Hamar-laget til finale i sin siste måned som trener for klubben. De har nemlig valgt å avbryte kontrakten hans etter sesongen for å hente tilbake tidligere Oilers-trener Petter Thoresen, som fram til VM er over jobber som norsk landslagstrener.

- Med sju kamper i semifinalene har du åpenbart knekt Oilers-koden. Kommer du til å hjelpe din tidligere elev Gjøse med å gjøre det samme?

- Vi prater mye sammen på telefon, og snakker mye om ishockey. Han er en fantastisk trener, men et enda bedre menneske, sier Nilsen.

Nå får Oilers-spillerne litt roligere dager uten kamper. Andre påskedag smeller det i gang, da spilles den første finalekampen mot Storhamar i DNB Arena.

---

Kampfakta

Semifinaler i NM-sluttspillet, ishockey.

Stavanger Oilers – Sparta Sarpsborg 2-0 (0-0, 0-0, 2-0), sammenlagt 4-3

DNB Arena, 3910 tilskuere.

Mål:

1. periode: Ingen.

2. periode: Ingen.

3. periode: 1-0 (48.58) Rob Allen Bordson (Ludvig Hoff, Steven Whitney), 2-0 (58.43) Whitney (Martin Lefebvre, Bordson).

Utvisninger: Oilers 1 x 2 min., Sparta 3 x 2 min.

---


Mer fra Dagsavisen