Stavanger Oilers

Fra gull til toppkamp – som kan bli vårens finaleserie

Seriegullet i Fjordkraft-ligaen er i boks for Oilers. Med et jagende Sparta som motstander vil det by på en hard nøtt for mesterne.

Tirsdag ble Oilers seriemestere i Oslo kommunes storstue, Jordal Amfi, etter å ha beseiret Vålerenga 4–6. Etter kampen dro laget rett til Sarpsborg for å gjøre seg klar til duell mot Sparta.

Med gullet i boks er det kanskje menneskelig å slippe seg nedpå, men ifølge Oilers-kaptein Dennis Sveum skal det ikke stå på motivasjonen for å slå sarpingene.

– Det er jo som jeg har sagt tidligere, vi vil vinne alle kamper vi spiller uansett om det er treningskamp eller sluttspill. Vi har motivasjon, men skjønner jo at det ikke er det samme som Sparta. Samtidig vil vi ha en god opplevelse, og hater å tape. Vi skal ikke inn og gli på en skøyte. Det betyr at vi skal gi hundre prosent innsats og jakte etter gode prestasjoner. Vi skal dra fra Sarpsborg med en god følelse, sier Sveum til RA.

– Et Sparta i solid form kan vel bli finalemotstander i sluttspillet?

– Uansett om det er finale eller semifinale må vi vise oss fra vår beste side nå. På bortebane er det alltid litt annerledes, og da må vi ha rett mental innstilling. Jeg tror de fleste er klar over at det er ny kamp, så skal vi være klare fra start, sier Sveum.

Dennis Sveum Oilers jubel

Kamp om byttå mellom Oilers og Sparta?

Sparta har nemlig tatt andreplassen i Fjordkraft-ligaen fra Stjernen, og det ligger an til en skikkelig Østfold-duell om plassen bak Oilers den kommende uken. Sveum kjenner ikke på bekymring før kampen, selv om blåtrøyene fra Sarpsborg er en hard nøtt å knekke.

– På hjemmebane spiller de veldig aggressivt, de er kanskje et av de mest aggressive lagene i ligaen sammen med oss. Det blir en tøff kamp mot en god motstander. Om vi er på fra første puckslipp er jeg ikke bekymret for vår del, sier han.

I Sparta Amfi venter Sjur Robert Nilsens lag, og treneren for Sarpsborg-laget forteller til RA at det er litt usikkert hvilket lag de kan stille med i torsdagens kamp.

– Vi spiller for å vinne. Vi har en del halvkjenninger og småskader på en del spillere, så jeg er litt usikker på hvordan vi skal løse det. Det er noen strekkskader, så det kan bli farlig å gamble med det. Det er litt i det blå hvordan vi stiller, sier Nilsen.

– Er det urealistisk å tenke at dere møtes i en finale?

– Nei. Jeg synes Stavanger er det beste laget i ligaen, men i et sluttspill med best av sju kamper kan det bli annerledes. Jeg liker noen ganger at man kan prøve å være objektiv, så det blir et tøft sluttspill for oss. Jeg er sikker på at Stavanger er i en semifinale, men ikke på finale. Klarer vi andreplassen kan det være en tenkt finale mellom Stavanger og Sparta, sier Nilsen.

Sparta med fart

Sparta-treneren mener det varierende presset til Oilers, med veksling mellom forechecking (høyt press, journ. anm.) og styrespill (lavt press, journ. anm.) er noe han anser som en styrke. Selv om Oilers har vunnet klart i DNB Arena mot dem denne sesongen, peker sarpingen på at kampbildene i Østfold har vært annerledes.

– Det har vært to jevne kamper i Sparta Amfi, hvor vi har vunnet hver vår med liten margin. Vi må fortsatt spille på det vi har vært gode på, med stor fart og spillevendinger. De hadde nok en liten feiring etter gullet, og vil kanskje prøve å tette midtsonen for å ikke bruke for mye energi. De er flinke til å kombinere presset. Det er det som er bra med Stavanger, at de spiller på situasjon. Det er styrken deres, slår Nilsen fast.

Sjur Robert Nilsen

For Oilers’ del blir det en kamp for å bygge videre på det prosjektet som tirsdag kulminerte i seriegull.

Lederskapet i Oilers

– Som kaptein, hvordan føler du det har vært å lede laget til seriegull?

– Det er en enkel jobb. Det er en god spillergruppe å ha med å gjøre. Laget er bygget opp gjennom flere år av Pål (Haukali Higson, Oilers’ sportsdirektør), så det har vært myke generasjonsskifter. Jeg tror de fleste her har fått med seg såpass mye av kulturen i garderoben og på isen, så jobben er lagt mer inn over flere år enn spesifikt i år, sier Sveum.

Etter gullet var sikret var Jarrett Burton rask til å rose Sveum, Dan Kissel og Tommy Kristiansen for lederskapet. Kapteinen selv har en litt annen tilnærming til det.

– Det er mange ledere i forskjellige type roller. Alle bidrar med sine ting i forskjellige ledd i hverdagen. Noen leder på isen, noen i garderoben, noen er morsomme og noen trener best. Det er mange faktorer i lederskap, så det er mer viktig med kvaliteten på det vi legger ned i hverdagen og kulturen vi har i klubben. Det bærer det meste. Folk kommer inn og ser hva som må gjøres for å passe inn, og hvordan ting er gjort i mange år. Så bygger vi videre for å få større suksess enn det vi har hatt.

Kampen i Sarpsborg har første dropp torsdag klokken 19.00, og kan følges hos RA.




Mer fra Dagsavisen