Stavanger Oilers

Oilers’ Bordson med norske røtter

Navn i nyhetene: Rob Bordson er den nyeste brikken i lagbygget til Oilers. Han er oppvokst i ishockeystaten Minnesota, og har naturligvis norske forfedre.

Stavanger —

Hvem: Rob Bordson (32)

Hva: Ny spiller i Stavanger Oilers. Kommer fra Minnesota, og spiller sin første sesong i norsk ishockey.

– Du har et relativt norsk navn. Er det noen norske forfedre eller slektningen?

– Ja, det har jeg. Både norske og svenske slektninger. Jeg tror det var min oldefar som er norsk.

– Hvordan har familien reagert på at du drar til Norge?

– De gleder seg på mine vegne, de vet jo at det er et bra land.

– I Norge ses Minnesota på som nærmest en norsk del av USA. Hvilket forhold har dere til Norge egentlig?

– Det er mange av skandinavisk herkomst hjemme i Minnesota. Likhetene mellom stedene er også mange. Jeg vil si at folk her i Norge er snille og høflige, hjemme er også folk snille. For det meste er folk høflige også. Jeg har vært flere steder i Europa, og her i Norge er folk vennlige.

– Men det er vel ikke så mange i Minnesota (på folkemunne kalt State of Hockey) som har et forhold til Fjordkraft-ligaen og norsk ishockey?

– Jeg tror det er litt langt borte, for det er så få norske NHL-spillere. Hjemme var det veldig stort da nordmannen Mats Zuccarello signerte for Minnesota Wild. Han er en viktig del av laget, og har etablert seg som en veldig god NHL-spiller. Jeg tror europeiske ishockeyspillere verdsettes høyt i Nord-Amerika. I Minnesota er Mats Zuccarello en ekte publikumsyndling.

– På grunn av han er norsk?

– Ja. Han er i tillegg en god spiller og fin fyr. Mange verdsetter også det arbeidet han har gjort i Norge med veldedighetsarbeid om sommeren.

– Du visste jo en del om Oilers da du signerte, men hva visste du om Fjordkraft-ligaen?

– Jeg visste det var ti lag, og kjenner til sluttspillsformatet hvor man starter med kvartfinalene. Det var mer den slags informasjon jeg hadde. Jeg visste også at det var færre kamper her enn mange andre steder.

– Mye færre enn i Nord-Amerika, som har inntil 82 seriekamper i løpet av en sesong?

– Ja, og det er bra. Det er for mange kamper hjemme. Jeg visste forresten også at det var mange gode spillere i Fjordkraft-ligaen, både fra hjemme, Sverige og Finland. Jeg kjente ikke mange da jeg kom, men visste om noen spillere.

– Hvor mye har spillestilen til Oilers betydd for valget ditt?

– Oilers henter nordamerikanske spillere, og Pål (Haukali Higson, Oilers’ sportsdirektør) er jo over for å speide. Det passer godt med nordamerikansk spillestil med smalere is i DNB Arena. Det gir mening.

– Hvordan vil du beskrive deg selv som spiller?

– Jeg er en 200 fots spiller, som vi sier i USA. Jeg spiller offensivt og defensivt. I Nord-Amerika var det ofte en defensiv centerrolle, men da jeg dro til Europa tok jeg en mer offensiv rolle. Jeg tror jeg kan spille på begge sider, ta dropper og den typen ting.

– Har du tenkt noe på hva fansen kan forvente av deg?

– Jeg er en som spiller hardt, og prøver å smile. Jeg tror lagkompisene mine finner raskt ut at jeg liker å distribuere pucken videre.

– Du har jo spilt collegehockey. Ble det noen utdannelse av det?

– Jeg gikk i hjembyen min, University of Minnesota Duluth. Spilte tre år der, og signerte profesjonelt etterpå. Jeg fikk ikke fullført bachelorgraden min i finans, så det gjorde jeg i 2018. Jeg tok noen fag i Europa, og brukte dermed totalt tolv år på utdannelsen.

– Så du ønsker å jobbe med finans i framtiden?

– Vi får se, jeg ønsker jo aller helst å holde på med ishockey.

– Så du har en trener i magen?

– Det hadde jeg likt.

– Over til noen av de faste spørsmålene. Hvem var barndomshelten din?

– Jeg så alltid opp til Mark Messier fra New York Rangers. Hadde ikke Steve Whitney vært nummer 11, da skulle jeg hatt det nummeret på grunn av Messier. Jeg liker ham virkelig.

– Hva er favorittmaten din?

– Da er det hjemmelaget biff med poteter, sopp og løk.

– Hvor går den første ferien etter koronapandemien?

– Jeg har aldri vært på Hawaii, der vil jeg dra. Jeg pleier å ønske meg til Florida, men der har jeg jo vært.

– Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Jeg kjenner ikke alle spillerne for godt ennå, så Martin Lefebvre må jeg nok svare fra laget. Han er den jeg har snakket mest med. Hvis jeg skal utenfor laget blir det min kone. Det er alltid kjekt å bruke tid med henne.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Mer fra Dagsavisen