Stavanger Oilers

Slik blir de nye ishockeyreglene

Jobben med å oversette flere hundre sider ishockeyregler blir utført i Stavanger.

Stavanger — Denne sesongen kommer det en ny regelbok i ishockey. Mannen som er ansvarlig for å oversette regelboken til norsk er Stavanger-karen Kjetil Bøe. Den Oilers-ansatte økonomen har vært involvert som dommer i over 35 år. Rollen med oversettelse av regelboken er ikke ny for ham.

– Jeg oversetter den fra engelsk til norsk. Fra førsteside til side 242. Det har jeg gjort siden 2006. Det blir naturlig at jeg sitter så tett på regelverket at jeg blir spurt om tolkninger av regelanvendelsen, sier Kjetil Bøe til RA.

– Hvorfor er det gjort store endringer i reglene?

– Det er fordi at vi så i ishockeyverden at det er for mye avvik mellom de forskjellige landene og ligaene. Målet er å få en enhetlig regelbok overalt, sier Bøe – og kommer med et eksempel:

– Sist NHL deltok i OL (Sotsji i 2014) møtte de et annet regelverk, på mange måter. For å utligne forskjellene er det gjort et forsøk på å lage en så lik regelbok som mulig. Det var også forskjeller på CHL og de europeiske ligaene.

NHL som utgangspunkt

Det er nettopp NHLs regelbok som er utgangspunktet for den nye regelboken.

– Det er ennå forskjeller, så det er ikke NHLs regelbok. Det er en regelbok som er laget for de internasjonale mesterskapene. 95 til 96 prosent vil fortsatt brukes på U14-nivå. I Norge er det tatt inn som helhet, og justert der det er nødvendig for å tilpasse, sier Bøe.

En av endringene i den nye regelboken er at trenerne kan utfordre dommeravgjørelser I NHL har «coaches challenge» vært i bruk en stund, mens i Fjordkraft-ligaen vil det ikke være mulig. Grunnen er enkel. Det er ikke tilrettelagt for det rent teknisk i de forskjellige arenaene.

– Fjordkraft-ligaen vil nesten være én til én. Det er ikke noen forskjeller folk vil se, sier regeloversetteren.

Det medfører at man nå kan bruke video til å bedømme store straffer underveis i kampen. Tidligere har dommerne i Norge brukt «fem minutter pluss videodømming» der de har vært i tvil, for så å treffe korrekt avgjørelse i ettertid. Nå vil det gjøres underveis i kampen.

Slåssing i ishockey

Bøe kommer også med en viktig presisering angående slåssing.

– Det har aldri vært lov, og kommer aldri til å bli lov. Slik regelverket ligger nå er det ingen lemping på det, men det er justert litt. «Instigator», den som er mest aggressiv, kan straffes hardere. Det er kanskje litt større spenn for muligheten for å ikke sende en spiller i garderoben. Det skal ikke bestraffes mildere, men andre muligheter for å bedømme straffen. Det skal prøves å differensieres. Det er kanskje der IIHF ikke har justert seg etter NHL. De som slåss skal fortsatt straffes.

Utvisninger og straff har også vært forskjellig. Nå åpnes det også for en ny mulighet.

– I det nye regelverket er det endret i mange forskjellige forseelser. Nå er det mulig å kun få en femminutter. De mest voldsomme er det mer automatikk i. Takling bakfra kan man ikke få tominutter for nå. Det blir liten disiplinærstraff eller matchstraff. Det er blitt mildere, men også strengere. Det er ikke noen mellomting, sier Bøe.

I framtiden vil det ennå være forskjellige straffenivåer ut fra alvorlighetsgrad.

– Det er fortsatt en subjektiv fra dommeren, det vil det alltid være. Tidligere var det mulig å få to minutter, liten disiplinærstraff eller matchstraff. Nå er det differensiert mer på hva som er farlig og ikke. Det handler om spillernes sikkerhet, forklarer Bøe.

Nye keeperstreker

Banen er også under forandring. Det er nå malt streker bak målet. Innenfor de strekene er den eneste plassen bak mål keeper har lov å være i kontakt med pucken.

– Det er en egen kategori i regelboken. Det er gjort en del tilpasninger for å forsøke å skape mer mål. Målet er å begrense målvaktens muligheter til å gå ut for å stoppe puckene. Keeperne er blitt gode, og er nærmest som en tredje back. Med strekene vil man hindre det. Om en puck slås i rundvantet ville en keeper i fjor ha tatt den. Nå kan motstanderens ving trekke ned.

Straffen til målvaktene for å berøre pucken utenfor sonen er på to minutter, og sones naturligvis av en utespiller.

Offsideregelen er også endret. Nå må man ikke være i kontakt med blålinjen, men ha noe av kroppen i området. Dermed må dommeren avgjøre om spilleren, sett i 3D, er på linjen eller ikke.

Kjetil Bøe

For lag med gode droppere vil det komme flere fordeler nå.

– Det vil fortsatt ikke være lov å bytte på icing, men det vil heller ikke være tillatt når buret går ut av stilling. Det er heller ikke lov å ta timeout ved icing. Spillet skal gå. Lag som angriper får velge side i droppen, både ved de hendelsene som fører til ingen bytte hos motstanderne og overtall, forklarer han videre.

– Kommer folk til å merke stor forskjell på disse regelendringene?

– Det folk kommer til å merke mest er at dommerne kan måle alle store straffer. Det som før het «fem pluss video» blir gjort underveis i kampen, for å få en korrekt bedømming, svarer Bøe.

Regelboken er allerede i bruk, og første seriekamp for Oilers er 16. september. Da kommer Manglerud Star til DNB Arena.

Mer fra Dagsavisen