Stavanger Oilers

Dette er Stavanger-mannen som trener Storhamar

Oilers-rivalens trener, Anders Gjøse, er oppvokst i Siddishallen.

Stavanger / Sandnes — I Sandnes, kun et langt steinkast fra der han bodde i deler av oppveksten på Trones, treffer RA ishockeytreneren Anders Gjøse. Den Sarpsborg-bosatte Storhamar-treneren, som er oppvokst i Stavanger-hockeyen, er hjemme på ferie med familien. Han har likevel takket ja til en prat.

Det er lite som tyder på ferie. Telefonen vibrerer, det gjør også klokken. Han har ikke en vanlig jobb, med oppmøte 8.00 og utstempling 16.00. Som trener for en av Norges aller beste klubber kreves det en aktiv livsstil for å få det til. Etter han la opp midtveis i 2007/08-sesongen, da i Oilers, har Gjøse jobbet med ishockey på forskjellige nivåer i Norge.

Etter karrieren som spiller var over har han vært sportssjef i Rosenborg, assistenttrener og sportssjef for junioravdelingen i Frisk Asker, juniortrener og assistenttrener for Lillehammer, assistenttrener i Sparta og ni sesonger som trener på forskjellige landslag. Sist som assistent under Petter Thoresen under A-landslagets VM i år. For ett år siden fikk han muligheten å bli hovedtrener i Storhamar.

Gjøse investerte i egen karriere

Selv om han har vært mye rundt ser treneren selv på det som god læring. Han blir nærmest overrasket når RA spør hva han tenker om å være én av veldig få fra regionen som er topptrener.

– Fra jeg bestemte meg for å satse den veien har det nesten ikke vært jobber rundt omkring. Jeg har hoppet der det har vært jobber for meg. Det har på mange måter vært min investering, og utdannelsen min. Jeg er ikke gammel nok til å se historisk på det, det er for tidlig å reflektere over trenerkarrieren, sier Gjøse til RA.

En viktig del av utviklingen har også vært å tilegne seg kunnskap fra de forskjellige klubbene han har vært i. Han mener det er sjenerøse trenere og ledere i de norske klubbene, som villig deler både kunnskap og erfaringer.

Min tilnærming er å jobbe med individet i laget. Jeg ønsker å utvikle spillere, og evne å tenke langsiktig.

—  Anders Gjøse

Han har vært med på mye gjennom en relativt kort karriere. I tillegg til et VM har han opplevd mye.

– Alt jeg har vært med på har formet identiteten min og filosofien som trener. Jeg har sett norsk hockey fra administrasjon til sport. Det har gikk meg et bredt perspektiv, og det er inspirerende, sier Gjøse.

Selv gikk han på NTG i Lillehammer, som er et toppidrettsgymnas. Der bor spillerne nærme ishallen, skolen og alle fasiliteter som behøves. Likevel trekken han fram Stavanger som plassen han ble fanget av sporten.

– Først og fremst ble jeg glad i sporten gjennom Stavanger og oppveksten i Siddishallen. I Lillehammer ble ting satt i system. Jeg fikk utvikle meg som spiller et sted hvor det var gode forutsetninger, som blant annet fasiliteter og logistikk, forklarer Gjøse.

Oilers

Som trener hos Oilers-rivalen Storhamar er det et naturlig å stille et spørsmål, i tilfelle jobben som trener i DNB Arena blir ledig en gang i framtiden.

– Er målet å bli Oilers-trener?

– Det er ikke noe jeg går og tenker på. Da Storhamar kom på banen før forrige sesong var det første gangen jeg kjente på at det ville ordne seg med jobb. Jeg er veldig glad for jobben jeg har på Hamar, og tenker ikke på noe annet nå, sier han – før han legger til:

– Jeg er involvert i noen grupper gjennom Olympiatoppen. Der sier flere at det ikke er lett å være trener i egen by.

Anders Gjøse og Todd Bjorkstrand.

Identiteten og filosofien går igjen i samtalen med Gjøse. Hvordan er egentlig han som trener?

– Min tilnærming er å jobbe med individet i laget. Jeg ønsker å utvikle spillere, og evne å tenke langsiktig. Vi er et lag rundt laget som sammen gjør den jobben. På toppnivå er det flere yngre ledere. Generelt sett vil vi pakke inn begrensningene, men vi vil mer. Vi ønsker å bli bedre. Jeg ønsker at vi jobber mer med forutsetningene. Da må vi tydeliggjøre forutsetningene for individene, slik de kan være kreative og se mulighetene som ligger der, sier han.

Selv tok hans egen spillerkarriere slutt etter nesten fire sesonger i Oilers. På det tidspunktet var klubben relativt fersk på toppnivå. Det har vært en stor utvikling etter han dro, men han har beholdt kontakten med folk. Man trenger ikke dra lengre enn til Oilers-kontoret for å finne familie. Der jobber nemlig moren til Gjøse.

Gjøses filosofi

Utviklingen av norsk ishockey er også noe Storhamar-treneren nevner, nesten i annenhver setning. Han trekker fram at Norge i statuttene til ishockeyforbundet har en målsetting om at én spiller skal velges i den årlige NHL-draften, hvor de 32 klubbene i den nordamerikanske ligaen velger blant alle verdens talenter. Han ønsker å motivere spillerne til å bli så gode de kan.

– Vi må få inn troen på at det er mulig. Hvorfor spiller folk ishockey? Det er kjekt å få til noe sammen med andre. I Storhamar har vi en tilnærming hvor vi skal skape mest målsjanser. Det gir noe til spillerne. Det må samtidig balanseres, men kreativiteten som grunnstein er viktig. Du blir likevel ikke et topplag uten å være gode defensivt, sier Gjøse.

---

Anders Gjøse

Født: 2. desember 1984

Yrke: Ishockeytrener

Klubb: Storhamar

Tidligere klubber som trener / leder: Frisk Asker, Lillehammer, Sparta, Rosenborg, Oilers 2 og diverse landslagsjobber.

Tidligere klubber som spiller: Oilers og Lillehammer.

---





Mer fra Dagsavisen