Stavanger Oilers

Jentecamp i DNB Arena – derfor mener de det er viktig

78 jenter som spiller ishockey er samlet i DNB Arena.

Stavanger — Stavanger Hockey har i flere år hatt en jentesatsing, og før sommeren ble det ytterligere forsterket. Da ble elitelaget for kvinner tatt inn i Stavanger Oilers. Nå arrangerer breddeklubben jentecamp, og har 78 deltakere fra hele landet født mellom 2005 og 2011.

En av trenerne er Ena Nystrøm (21) fra Stavanger. Hun er med som målvaktstrener, og spiller til vanlig for Mercyhurst University i Pennsylvania.

– Dette er kjempekjekt, at vi har så mange jenter på ett sted, sier Nystrøm til RA.

Hun tror det er godt for utviklingen for jentehockeyen.

– Det er viktig å få samlet så mange jenter og skapt et godt engasjement sammen, sier målvakten.

Ena Nystrøm

Ikke NHL å se fram mot

Ansvarlig for jentehockeyen i Stavanger, Sinja Paurat (25), mener det er viktig å ha egne camper for jentene. På den måten får de sett andre jentespillere, og samtidig se hvilke karrieremuligheter som finnes for jentene. Blant trenerne på kampen er collegespillerne Ena Nystrøm og Ingrid Holstad Berge, tidligere landslagssjef Laura Rollins og kvinnehockeyprofilen Andrea Dalen.

– Jeg tror det er viktig for jentene å se karrieremulighetene som ligger foran dem. Jentene har ikke en NHL-karriere å se fram mot, men det finnes mange muligheter med både universitetsligaer og jobber i ishockey, sier Paurat.

Hun tok selv utdannelse i Tyskland og Canada. Nå er hun både fulltidsansatt i Stavanger Hockey og spiller for kvinnelaget til Oilers.

Selv har Paurat aldri vært borti en jentecamp.

– I Tyskland har jeg aldri hørt om det. Jeg tror de kan lære mye, og at det er en god motivasjon for dem. Det er viktig å se at de ikke er alene, sier Paurat – som tidligere har spilt for kvinnelaget til Eisbären Berlin.

En nøkkelfaktor for å utvikle kvinnehockeyen i Norge er å beholde spillerne lengre. Jentene slutter vesentlig tidligere enn guttene, og det håper Paurat det vil bli en endring på gjennom både jentecamper og Oilers-satsingen.

– Nå slutter jenter når de er 20 år for å studere eller jobbe. Det er jo i den alderen de egentlig skal jobbe seg inn i den beste delen av karrieren sin, sier 25-åringen.

Arbeidet hennes i Stavanger Hockey har hun også et mål for.

– Vi har et stort jenteprogram, og jeg ønsket å utvikle det videre slik vi får fulle årsklasser. Nå blir det enda bedre med at kvinnelaget går inn i Oilers. Det gir en plattform med gode vilkår, sier jentehockeysjefen.

Egentlig hockeyturnering

På campen har spillerne flere økter til dagen, og får servert to varme måltider. Daglig leder i Stavanger Hockey, Vidar Are-Ekstrøm, mener det er en god arena de skaper.

– Det er for å bygge opp noe på jentesiden. Norges Ishockeyforbund jobber med jenter, og Oilers har jo overtatt kvinner elite. Det er viktig å satse, sier han.

Vidar Are-Ekstrøm

Tanken bak campen var egentlig en turnering, som de fikk 200.000 kroner i tilskudd til fra den lokale elektroalliansen R2S Elektro. Slik ble det ikke, grunnet koronarestriksjonene. Dermed ble jentecampen et faktum.

Av deltakerne er rundt halvparten fra Stavanger, mens resten kommer fra andre steder i landet for å delta.


Mer fra Dagsavisen