Stavanger Oilers

Oilers gjør emisjon og utvides med kvinnesatsing

Stavanger Hockeys elitelag har vært Norges beste de siste årene. Nå satser de videre som en del av Oilers.

Stavanger — Under en pressekonferanse i DNB Arena torsdag ble det kjent at Oilers tar kvinnelaget til Stavanger Hockey inn under sin paraply.

Oilers er dermed den første klubben som tar kvinnelaget inn i elitedelen av klubben.

– Det er for å få ekstra søkelys på kvinnesiden i ishockeyen. Vi har lenge hatt det beste kvinnelaget i Norge, og Stavanger Hockey har gjort en fantastisk jobb med satsingen fra jentene er små til elite. Det er en diskusjon mellom NTH og Norges Ishockeyforbund om alle i Fjordkraft-ligaen skal ha eget kvinnelag. Vi ønsker å være tidlig ute der. Vi har kommet langt i Stavanger, det skal vi ta vare på, sier Oilers’ sportsdirektør Pål Haukali Higson til RA.

Higsons ord er sanne. Kvinnelaget til Stavanger har vært Norges beste i årrekke. Sportslig har de blitt gullgrossister.

50 prosent av Norges befolkning er på en måte utenfor i dag. Det er alt for mannsdominert.

—  Tore Christiansen

Emisjon i Oilers

Styreleder Tore Christiansen har tidligere uttalt til RA at han ønsker kvinnesatsing som et framtidig lisenskrav i Fjordkraft-ligaen. Det er nå blitt et faktum, og det er et mål om at det skal innføres i løpet av de neste tre til fem årene.

– 50 prosent av Norges befolkning er på en måte utenfor i dag. Det er alt for mannsdominert. Vi trenger å få kvinnene med oss, både på isen og tribunen, sier Christiansen til RA.

Han er fullt klar over at prosessen for å gå i null på kvinnesatsingen rent økonomisk vil ta tid, men er optimistisk for kombinasjonen av jenter og ishockey.

– Jeg håper flere får øynene opp for sporten vår, sier han.

Tore Christiansen

Oilers gjorde onsdag en emisjon på 10.000.000,- kroner for å sikre klubbens satsing videre.

– Styret var helt enstemmige om dette. Det til tross for at vi tar på oss store kostnader. For vi investerer ganske store summer i en tid hvor vi har dårlige inntekter. Vi hadde en ekstraordinær generalforsamling i går, hvor vi gjorde en emisjon på 10 millioner kroner, sier Christiansen.

Rundt halvparten av emisjonen er lån fra eierne som gjøres om til egenkapital for klubben.

– Det er delvis gjeldskonvertering, og litt friske penger. Vi omgjør lån til egenkapital, sier Christiansen til RA.

De nye pengene skal riktignok ikke bare gå til kvinnesatsingen.

Andre vilkår

Rammevilkårene for kvinnene er annerledes enn for herrene. Mens det i Fjordkraft-ligaen finnes profesjonelle spillere og ti lag, er det seks lag i kvinnenes eliteserie. Sparta, Vålerenga og Grüner har kvinnelag, men det er kun hos sistnevnte kvinnelaget er en del av klubben som er i Fjordkraft-ligaen. Riktignok har Grüner både elite og bredde i samme klubb. I kvinnenes eliteserie spiller også trondheimsklubben Wing og Hasle-Løren.

Spillerne på kvinnenes elitelag er unge i forhold til herrene. Flere av spillerne er skoleelever, og mange avslutter karrieren når de er ferdig med utdannelsen. En av Oilers’ ambisjoner er å forlenge karrierene til spillerne.

– Yngre jentelag vil bli værende i Stavanger Hockey, det har litt med alder å gjøre. Vi må se hvordan vi kan tilrettelegge for at kvinnene kan satse på ishockey etter de er ferdig på videregående. Det er noe vi må jobbe med for å øke kvaliteten. Noe av målet må være at vi får en spillerstamme som ønsker å holde på lengre. Det vil heve nivået og konkurransen i laget. Det er viktig at Norge som nasjon kommer etter, slik vi får utviklet produktet. Da kan vi konkurrere med de beste internasjonalt i løpet av noen år, sier Higson om den langsiktige utviklingen.

Pål Haukali Higson

Higsons ansvar

Til nå har Higson hatt A-laget for herrer og U21-laget under sin paraply, i tillegg til sportslig ansvar for U16 og U18. Nå kommer også kvinnelaget inn under hans paraply.

– Hvor mye tid kommer du til å bruke på kvinnelaget?

– Det er vanskelig å si foreløpig. De blir ett av tre lag vi skal styre fullt og helt, så det kommer til å gå mye tid til det framover. Det er mye nytt for meg også, for det er mye jeg må lære om kvinnehockeyen. Dette er et langsiktig prosjekt. Vi må bygge dette stein på stein. Det er mye vi kan gjøre med en gang, og nå må vi få vist fram produktet. De er like seriøse som herrene, men får mindre plass i mediebildet, sier Higson.

Marcus Forgaard fortsetter som hovedtrener for kvinnelaget, mens Laura Rollins blir assistent.

Marcus Forgaard og Laura Rollins

Mer fra Dagsavisen