Stavanger Oilers

Så stor blir Oilers-stallen

Oilers har nå 15 spillere på kontrakt for 2021-2022-sesongen. Det betyr at sportsdirektør Pål Higson fortsatt har relativt mye jobb foran seg.

Stavanger — Selv om Higson har servert flittigere enn utestedene i Stavanger den siste uken er det fortsatt store hull i stallen for kommende sesong. I 2021-2022 hadde klubben 27 spillere med på lagbildet – inkludert lærlingene med juniorkontrakter.

– 27 er mange. Det vanlige for oss vil være 13–14 løpere, 7–8 backer og et par keepere – i tillegg til at vi kanskje tar med en juniorkeeper i stallen. Der ligger vi normalt og der tror jeg vi vil ligge på antall kommende sesong, sier Higson til RA.

– Hvor mange lærlinger vil dere ha med og vil dere hente opp noen nye fra U21-laget?

– Normalt har mellom tre og fem hatt juniorkontrakter. Vi vil nok gjøre noe på den biten også, sier han – og varsler at noen også i år vil få sjansen til å ta det siste steget.

Grunnmur først – så luksus

Planen til Oilers er å skru sammen den norske grunnmuren først. Utlendingene får komme som luksuskrydder etter hvert når man har bedre klarhet i den økonomiske situasjonen.

Det er grunnen til at det utelukkende er nyheter om norske spillere inn og kontraktsforlengelser som har figurert så langt.

Kommende sesong er det seks importer som gjelder, men det er en prosess gående for å finne ut om tallet skal reduseres til fem. Higson er klar på at han ikke ønsker det. Sportsdirektøren mener det gjør markedet mindre for de minste klubbene – og at det vil svekke ligaens kvalitet totalt.

Han har samtidig ingen problemer med å erkjenne at norsk hockey ikke har vært gode nok totalt sett på talentutvikling de siste årene. Det er bare å se på hvor få utenlandsproffer vi nå har.

Så kommer i rask rekkefølge diskusjonen om hvorvidt flere unge norske spillere bør slippe lettere til i Fjordkraftligaen for å styrke utviklingen. Det mener Higson ikke vil hjelpe. Han har mer tro på talentutvikling og ressursbruk på et tidligere nivå.

– Med flere utlendinger vil de som klarer å komme seg inn av talentene lettere være på et nivå som gjør at de klarer seg internasjonalt. Som med norsk fotball vil aldri norsk hockey være et land med et stort volum av gode spillere uansett. Vi må ha opp kvalitet og få maks ut av talentene som kommer opp, mener Higson – som samtidig skjønner at det argumenteres forskjellig.

– Problemstillingen ER sammensatt.

Kan miste Vikingstad

Av de norske spillerne som var med i Oilers denne sesongen er Nicolai Bryhnisveen, Jonas Wang Wikstøl og Markus Vikingstad blant de mest markante profilene som ikke er enige med klubben om nye avtaler.

Keeper Wikstøl mistet hele sesongen med hjernerystelse.

– Men han er på bedringens vei og gjør stadige framskritt. Det har han gjort siden jul. Vi tror at han kan spille neste år og planen her er å forlenge avtalen, sier Higson – som samtidig peker på at det for spilleren selv også er viktig å få grønt lys fra legene.

– Her kommer uansett helse først. Dette spøker man ikke med.

Bryhnisveen har spilt det forkortede sluttspillet for Coventry i England og her må man i dialog.

Markus Vikingstad er man heller ikke enige med og dette er selvsagt en spiller som er sterkt ønsket med videre.

– Det er en pågående dialog med Markus. Vi vet at gode spillere alltid kan forsvinne på et tidspunkt og må være forberedt på det. På et eller annet tidspunkt vil han nok ta steget ut internasjonalt, sier Higson – som håper det ikke blir på direkten.

Spilleren selv er i tenkeboksen.

– Jeg er fortsatt i forhandlinger, men har ikke bestemt meg for noe ennå. Vi får se hva som skjer. Jeg kan ikke si så mye mer enn det, sier Vikingstad til RA.

Den eneste utlendingen som nå er på kontrakt er Dan Kissel, men Oilers har for lengst ansett ham som lokal. Forhåpentligvis er også hans norske pass på plass i løpet av sommeren. Samtidig er Pål Higson klar på at han uansett ikke gjør noen forskjell på hvordan dette skrus sammen.

En spiller klubben åpenbart fortsatt har i kikkerten er nok likevel Chad Costello. Mannen som tidligere har herjet i tysk toppdivisjon viste seg som meget god også i Oilers før han ble skadet. Med David Morley ute, ofret på økonomiens alter, vil fort en ny avtale med Costello være en mulighet for klubben om spilleren selv vil.

---

Fakta:

Kontrakt med Oilers i 2021/2022:

Keeper: Henrik Holm

Backer: Dennis Sveum, Patrick Ulriksen, Kristian Østby, Jeppe Meyer, Daniel Bøen Rokseth.

Løpere: Ludvig Hoff, Magnus Hoff, Tommy Kristiansen, Andre Bjelland Strandborg, Markus Søberg, Dan Kissel, Thomas Berg-Paulsen, Christoffer Karlsen, Sander Hurrød.

---





Mer fra Dagsavisen