Stavanger Oilers

Neste sesong kan Tommy Kristiansen slåss - uten karantene

Dersom det internasjonale ishockeyforbundet går inn for reglene som er på bordet nå vil det bli en rekke endringer i norsk ishockey.

Stavanger / Oslo — De norske spillereglene er en kopi av de internasjonale. Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF) kan i juni vedta å innføre NHL-lignende regler, for å sikre likest mulig regler uavhengig av hvor i verden man spiller ishockey. Det kan føre til en rekke endringer i Fjordkraft-ligaen.

En av endringene er straffen for slåssing. Nå kan det gå fra matchstraff, og karantene, til fem minutter i utvisningsboksen.

– Jeg synes det er bra. Jeg tror vi kommer til å bli kvitt en del av det stygge spillet i ligaen. Jeg tror absolutt ikke vi blir en slåsseliga av det, men det vil få bort en del stygge taklinger mot hodet og nakken. Det vil være bra for ligaen, sier Oilers-spiller Tommy Kristiansen entusiastisk til RA.

– Kommer du til å slåss mer dersom du bare får fem minutter i utvisningsboksen for det?

– Jeg kommer til å være meg selv uansett, det blir verre med dem som spiller med stygge taklinger, sier Kristiansen.

Det er litt tidlig å si hvordan ting blir, men vi er veldig positive til dette i norsk ishockey.

—  Dommersjef Geir Thomas Olsen om nye regler

Mindre slåssing

Det er stadig mindre slåssing også i NHL. I 2008/09-sesongen var det noen som kastet hanskene for å gjøre opp på isen i 41,4 prosent av kampene, mens det i 2017/18 kun var 15,3 prosent av kampene i grunnspillet som inneholdt slåssing. Det gjør at det kanskje ikke er den viktigste regelendringen for spillet som kommer, da det fortsatt er ulovlig og blir straffet. Det er bare straffen som reduseres.

Blant endringene vil banen få noen ekstra streker, bak målet. Det begrenser hvor målvaktene kan bevege seg med pucken, og gjør at Oilers-keeper Henrik Holm ikke kan skøyte ut i rundvantet for å stoppe den.

Ishockeyen har aldri vært redd for å endre på ting. Der andre idretter holder seg til gamle regler har ishockeyen, med NHL i førersetet, endret mye bare de siste årene. Idretten var tidlig ute med videodømming, som nå er veldig omdiskutert i fotballverdenen etter VARs inntog. Bare de siste årene har ishockeyreglene blitt endret i Norge gjennom mindre midtsone og ny icingregel. I Norge er det også mulighet å avgjøre om pucken var i mål eller ikke via video. Den muligheten fantes ikke da Juha Kaunismäki scoret mot Vålerenga på overtid i den fjerde NM-finalen i 2010. Ulempen den gangen var at verken dommerne på isen eller måldommeren ikke fikk det med seg. Det ble dermed ingen scoring før Snorre Hallem dukket opp, og avgjorde i kjent stil. Nå løses den typen problemstillinger på video, også i Fjordkraft-ligaen.

Positiv dommersjef

Utviklingen av ishockeyreglene skjer som regel først i NHL, og nå kan det bli en samling av spillereglene som gjør at det ikke er forskjell på straff, spilleregler og baneoppsett etter hvilket land du er i. Det vil selvsagt være noen elementer som er annerledes for barn og unge, samt for kvinnene. I ishockey har nemlig ikke kvinner lov å kroppstakle. Det temaet er ikke aktuelt for NHLs regler, da NHL ikke har kvinnelige spillere.

Den norske dommersjefen, Geir Thomas Olsen, er glad for den nye regelboken, som kan bli vedtatt om to måneder.

– Det er litt tidlig å si hvordan ting blir, men vi er veldig positive til dette i norsk ishockey, sier han.

Til nå har det vært store forskjeller, blant annet i hvordan forskjellige land straffer boarding (farlig takling mot vantet). Etter hvilket land du spiller i har straffen variert fra to minutter i utvisningsboksen, til to pluss to og to pluss ti minutter. Det kan det være slutt på nå, og spillerne og supporterne kan få ett sett med regler å holde styr på.

Mer fra Dagsavisen