Ishockey

Stavanger-gutt til Grüner: Opplært av tidligere Oilers-back

Julius Kvandal (20) skal spille i DNB Arena til høsten, som Grüner-spiller.

Stavanger — Drømmen om å nå lengst mulig med ishockey er noe Stavanger-gutten Julius Kvandal jobber hardt med hver dag. Til høsten skal han spille på seniornivå, og da er Grüner første stoppested.

Tross den unge alderen har Kvandal fire sesonger bak seg i Nord-Amerika. Han dro over for å spille på Ontario Hockey Academy, før turen gikk videre til New England Wolves i New Hampshire. Der ble han trent av tidligere Oilers-back Tim Kunes.

Da koronapandemien brøt ut valgte Kvandal å bli værende i Norge for å spille på Oilers’ U21-lag. Der gjorde backen 15 målpoeng på tolv kamper, men fikk ikke sjansen til å vise seg fram med A-laget. Sesongen ble som kjent avlyst halvveis, så om han ville fått sjansen vil forbli et spørsmål.

Likevel valgte han å dra tilbake til USA og den tidligere Oilers-backen for å utvikle seg videre. Før den kommende sesongen hadde 20-åringen flere alternativer. RA er kjent med at Narvik Arctic Eagles skal ha vært aktuelle, samtidig som universitetslaget til Curry College i NCAA III ønsket backens tjenester.

Nå vil jeg ha ishockey som levebrød.

—  Julius Kvandal

Stavanger-gutter i Fjordkraft-ligaen

Grunnen til at det ble Grüner er enkel. 20-åringen ønsker å spille i Fjordkraft-ligaen, og ikke minst vise fram hva som bor i ham.

– Jeg vil vise de andre i ligaen at jeg holder nivået, og at jeg er en bra spiller, sier Kvandal til RA.

Grüner overrasket mange forrige sesong med å spille utrolig jevne kamper mot alle lag, inkludert seriemester Oilers.

– De tapte 18 kamper med ett mål. Det sier litt om hvor konkurransedyktig laget er, sier Kvandal.

Julius Kvandal

Én av kampene han naturligvis ser fram til er 1. november. Da spiller Grüner bortekamp mot Oilers i DNB Arena. Da møter han flere av spillerne han er oppvokst med i Stavanger Ishall. Både André Bjelland Strandborg og Noah Bergesen Aarthun har vært lagkamerater med Kvandal, og overgangen til Grüner vitner om en trend i norsk ishockey: Stavanger-gutter som spiller for klubber ute.

Spillerne som går gjennom akademiet til Oilers, og generelt kommer fra Stavanger, begynner å vise igjen på ishockeykartet. Nylig gikk fire spillere fra akademiet til Narvik Arctic Eagles i 1. divisjon, mens Jonas Slettebø Haughom fikk kontrakt med forrige sesongs store overraskelse – Ringerike Panthers. Han var på utlån fra Oilers forrige sesong, og skal fortsette utviklingen i Hønefoss.

I Manglerud Star er Theodor Erevik Solland fra Stavanger, mens det er flere spillere i ligaen som har vært gjennom akademiet uten at de er fra Stavanger. Robin Haglund Mathisen (Storhamar), Jeppe Meyer (Lillehammer) og Vålerengas Svein Petter Falk-Larssen er fra andre steder i landet, men tok med seg flyttelasset til byen for å utdanne seg som ishockeyspillere.

Kvandal synes det er gøy at flere fra regionen er i Fjordkraft-ligaen, og ser fram til å møte dem gjennom sesongen.

– Det er jo mange jeg har spilt med gjennom årene, sier han.

Tim Kunes

Kvandal vil leve av ishockey

20-åringen, som fyller 21 i høst, er heller ikke bitter på at det ikke ble Oilers-kontrakt på ham.

– Oilers er Norges beste lag, og derfor en vanskelig klubb å slå gjennom i, sier Kvandal.

På Grünerløkka håper backen å fortsette utviklingen. Han er en spillende backtype som liker å sette fart på spillet i lengderetning. Mye av lærdommen fra USA går på å flytte pucken raskt framover, og det håper han å bruke for å skaffe Grüner poeng.

– Hva er drømmen som ishockeyspiller nå da?

– Guttedrømmen til alle er jo NHL, men den veien er beinhard og det er et syltynt nåløye. Nå vil jeg ha ishockey som levebrød, sier Kvandal.

---

Fakta

Navn: Julius Kvandal

Født: 6. oktober 2001

Hjemby: Stavanger

Posisjon: Back

Fatning: Venstre

Høyde: 180 centimeter

---






Mer fra Dagsavisen