Ishockey

Ekspert tror Balcers kan ende i toppklubb

Stavanger-bosatte Rudolfs Balcers er kjøpt ut av NHL-kontrakten med San Jose Sharks. Nå kan han signere med hvem han vil.

Tirsdag kveld ble Rudolfs Balcers plassert på waivers, som er en liste over spillere som kan plukkes opp av andre NHL-klubber. Intensjonen til San Jose Sharks er å kjøpe ut den Stavanger-bosatte latvierens avtale. I fjor sommer signerte Balcers en toårskontrakt med Sharks, som den siste uken har hatt store omveltninger med ny General Manager (sportssjef) og forbereder endringer for tiden som kommer.

En retur til Oilers og Fjordkraft-ligaen er lite trolig, og NHL-ekspert Roy Ulvmoen som driver podkasten NHLprat nevner flere aktuelle klubber som sannsynligvis ser på Balcers som en potensiell forsterkning. Blant dem er begge årets Stanley Cup-finalister; Tampa Bay Lightning og Colorado Avalanche.

– Hvor stor tror du sjansen er for at et NHL-lag signerer Balcers nå?

– Nå som Balcers kan signeres på en minimumslønn (750 000 dollar) tror jeg det nærmest er 100 prosent sikkert at han signerer for et annet NHL-lag hvis han ønsker det selv. Nå som KHL også er uaktuelt er sjansene enda større enn de kanskje ville vært for ett år siden. Det er tosifret antall lag i dagens NHL som er ute etter spillere med lav lønn og som kan prestere bedre enn det de får betalt for, og Balcers passer en slik profil slik jeg ser det. Jeg tror smarte lag som Toronto (Maple Leafs), Vegas (Golden Nights), Tampa Bay (Lightning) og Colorado (Avalanche) tar en ekstra titt på en spiller som Balcers nå, sier Roy Ulvmoen til RA.

– Hvordan vil du si at Balcers har klart seg i NHL så langt?

– Jeg synes Balcers har klart seg godt i NHL. Han tok nivået relativt tidlig og utviklet seg til en god toveis spiller. Det har dessverre vært litt ujevnt, og mye av skylden er nok de mange skadeavbrekkene, sier Ulvmoen.

På 153 NHL-kamper har den Stavanger-bosatte vingen notert seg for 57 målpoeng. Før han dro over til Nord-Amerika var det de offensive ferdighetene han ble lagt merke til for, mens det i NHL i langt større grad er den defensive delen av spillet han vurderes som aktuell for.

Rolleforandringen fra Fjordkraft-ligaen til NHL er naturlig.

– Nivåforskjellene er en faktor, men ofte har det like mye å si hvor mye istid og hvilke situasjoner du blir satt opp i og hvem du spiller med. Ser man på de underliggende tallene til Balcers er han en toveisving med litt bedre defensive tall enn offensive, men ser man på avslutningene hans blir de stadig bedre. Så jeg tenker det er en fin oppside i en spiller man har sett gode offensive tall fra tidligere og som samtidig har det defensive aspektet på dette nivået inne allerede, sier Ulvmoen.

Mer fra Dagsavisen