Ishockey

Derfor valgte Trettenes å dra til Finland

En barndomsdrøm går i oppfyllelse for Stavanger-karen Mathias Trettenes.

Stavanger — Solen steker i Stavanger, men denne uken tok Mathias Trettenes et valg for hva han skal gjøre i kulden. Ishockeyspilleren sto fritt til å bestemme seg for hvor han ønsket å spille den kommende sesongen, som også blir spesiell for ham på privaten. Han og kona Julie Trettenes (tidligere Christiansen) venter nemlig sitt første barn.

Det barnet får i begynnelsen av livet oppleve Finland, hvor centeren Trettenes valgte å signere for den kommende sesongen. Han skal spille for HPK i toppserien Liiga.

– Hvorfor ble det Finland?

– Jeg synes den ishockeyen de spiller er spennende. Når man vokser opp i Norge er det Sverige eller Finland man får god kjennskap til, og det har vært en drøm for meg lenge å spille i den finske toppligaen. De er veldig i vinden med prestasjoner på landslaget, sier Mathias Trettenes til RA.

Han har selv spilt mot det finske landslaget ved flere anledninger, og får nå muligheten å konkurrere i den sterke ligaen. Laget HPK kommer fra byen Hämeenlinna i den sørlige delen av Finland, midt mellom Tampere (hvor Oilers skal spille CHL mot Ilves til høsten) og hovedstaden Helsingfors.

Trettenes: – Teste potensialet

Landet står for fjerde mest NHL-spillere, kun slått av Canada, USA og Sverige. Hele 49 finner spilte kamper i verdens beste liga denne sesongen. Flere av dem har tatt steget direkte fra Liiga, uten å behøve en mellomstasjon.

Trettenes ser fram til å utfordre seg i et nytt land.

– Det er en veldig bra sjanse for meg til å teste potensialet mitt, sier han.

Daniel Zaar, her i aksjon for Sverige i landskamp mot Norge, ble helten da Rögle tok sin første tittel med 2-1 over Tappara i mesterligafinalen. Foto: Mats Andersson, TT / NTB

Tidligere har Trettenes spilt i Sverige, Tyskland og Sveits. Døren tilbake til Oilers var likevel ikke helt lukket denne sommeren.

Mye har spilt inn for valget, og en plan som ble lagt da han dro til Sveits ble avgjørende.

– Hvor nær var du egentlig Oilers nå?

– Jeg ønsket å prøve en liga opp denne gangen. Jeg kommer fra to gode år i Sveits, og har fått en litt annerledes rolle på landslaget. Det er dette vi har jobbet mot, og dette er kanskje året jeg får en sjanse i en toppliga. Det er derfor jeg dro til Sveits, for å utvikle meg som spiller og forhåpentligvis få en kontrakt i en bedre liga, sier Trettenes.

Usikkert spillermarked

– Hadde du andre tilbud?

– Var i loopen hos en del lag, men KHL har ført til at mange venter og er usikre på hvordan markedet vil ta det. Noen vil vente og se om folk drar til KHL, sier Stavanger-karen.

Spillermarkedet har vært spesielt de siste årene. Først førte koronapandemien til at flere nordamerikanske spillere ikke ønsket å dra til Europa med all usikkerheten som herjet. Nå er det usikkert hvor mange spillere som ønsker å returnere til den russiske toppligaen KHL på grunn av krigen i Ukraina. Samtidig utvides topphockeyen i Nord-Amerika med et nytt AHL-lag, som naturligvis skal ha spillere.

Det fører til at både klubber og spillere avventer, noe også Trettenes bekrefter.

Nå får han spilt i den finske toppligaen. Ishockeyen der er en pen blanding av teknisk og strukturert, i tillegg til at det er offensivt.

– Likevel ikke på bekostning av det strukturelle, sier Trettenes.

Mer fra Dagsavisen