Ishockey

Ti år med Stavanger Hockey: Fra sju til 40 landslagsspillere

Denne sommeren er det ti år siden Viking og Siddis Hockey ble til Stavanger Hockey. Det var starten på et sportslig eventyr.

Stavanger — Ved isflatene langs Madlaveien var det i mange år flere klubber som drev med ishockey. Etter en lang kamp om ressurser som istider, trenere og penger klarte omsider Siddis-styreleder Leif Solland og Vikings Petter Nystrøm å forene klubbene i 2012, med en klar visjon om å skape et best mulig ishockeymiljø i Stavanger.

Ti år senere er veksten i Stavanger-hockeyen ekstrem. Da klubbene ble slått sammen, og medlemsregistrene oppdatert, viste det seg at det var i underkant av 400 aktive medlemmer. Ti år senere er det økt til 1550 medlemmer i breddeklubben, som ble hetende Stavanger Hockey.

Mange var involverte i overgangen fra to klubber til én, men den mest sentrale de ti siste årene har vært Vidar Are-Ekstrøm. På første årsmøte etter at Viking gikk inn i Siddis ble han valgt som styremedlem, men det stoppet ikke der. Det hadde seg nemlig slik at ingen stilte som kandidat til styreledervervet, så det ble opp til styret å velge sin leder. Valget falt på Are-Ekstrøm, som i den kommende tiårsperioden har vært helt sentral i det som har skjedd. Etter ett år som styreleder ble han nestleder, før han overtok som daglig leder i klubben. Det var ikke tilfeldig at han ønsket den jobben.

– Jeg var så langt inne i det som skjedde at jeg innså det ikke var noen vei ut fra ishockeyen uansett, sier Are-Ekstrøm til RA.

Ishockey har fått et annet ansikt i Stavanger på grunn av Oilers og DNB Arena.

—  Vidar Are-Ekstrøm

40 landslagsspillere fra Stavanger

Nå er dagene hans endret. Klubbens vekst til 1550 medlemmer, og ikke minst tilbudene som gis til medlemmene gjennom HFO (hockeyfritidsordning) og Stavanger Hockey Akademi, har gjort at klubben gjennom de første årene gikk gjennom en profesjonalisering.

Da Are-Ekstrøm startet i jobben som daglig leder var det kun Laura Rollins (daværende sportssjef) og ham som var ansatt i klubben. Nå har han selv gått over i en ny jobb som administrasjonsleder, mens tidligere Oilers- og landslagskeeper Ruben Smith har stillingen som daglig leder. Til høsten kommer Fredrik Dufåker inn som sportssjef, i tillegg til de mange ansatte på sport som sørger for at medlemmene har et godt tilbud.

Et resultat av arbeidet som er gjort er økningen i antall landslagsspillere, som har eksplodert gjennom tiårsperioden. Mens det i 2014 var det sju landslagsspillere fra Stavanger Hockey på aldersbestemte landslag, mens det i 2022 har vært 40 uttatte spillere fra klubben. Rett i overkant av halvparten er kvinnelige spillere.

Stavanger Oilers U18 gull

På A-landslaget har også Stavanger-guttene Mathias Trettenes, Johannes Johannesen, Markus Vikingstad og Thomas Berg-Paulsen spilt den forrige sesongen.

Selv om Oilers har hatt stor sportslig suksess i samme perioden som Stavanger Hockey har opplevd vekst er det ikke nødvendigvis det alene som har ført til veksten. Are-Ekstrøm mener det henger sammen, men er litt mer komplekst.

– Jeg tror vi er gjensidig avhengige av hverandre. Ishockey har fått et annet ansikt i Stavanger på grunn av Oilers og DNB Arena. I og med at vi har gjort en jod jobb samtidig har vi klart å vokse, sier Are-Ekstrøm.

Beholder mange

Oilers vant det første NM-gullet, eller byttå som det kalles i Stavanger, i 2010. Den største veksten til Stavanger Hockey kom i 2014. Da var Siddishallen pusset opp, mens Stavanger Ishalls to flater var i bruk. Storstuen DNB Arena kom i tillegg i 2012.

Summen av anleggene var at tilgangen på istider var god, men grunnet medlemsutviklingen har tilgangen på is blitt verre nå enn den var før det kom flere isflater langs Madlaveien.

Fra 2013 til 2021 var veksten i medlemmer mellom 0 og 8 år liten, mens antallet som har fortsatt å spille lengst mulig har eksplodert. I 2013 var det 61 medlemmer mellom 15 og 17 år, mot 151 i 2021. Det nesten tredoble medlemsantallet i den årsgruppen gjør behovet for treningstider sterkere ettersom ungdommer trener flere ganger per uke enn barn som deltar på skøyte- og hockeyskolen.

– Hos oss fortsetter de å spille, sier Are-Ekstrøm.

I de forskjellige aldersgruppene har de både et tilbud for elite og bredde.

– Selvsagt er det frafall også, men vi har jobbet alt vi kan for å ha et breddetilbud. I år har vi tre U18-lag, noe som har gjort at vi har meldt på det ene laget i U21 bredde, sier den administrative lederen – og legger til:

– Det er ganske unikt.

– Suksesshistorie

Den sportslige suksessen kan være vanskelig å måle for en klubb som ikke lever i toppidrettsverden med tabell og sluttspill for ett lag som fasit. Likevel har Are-Ekstrøm en oppfattelse av hva som har ført til suksessen i Stavanger Hockey.

– Klubben har blitt profesjonell, og det sportslige er klubbstyrt. Det er i mindre grad styrt av hvilke ressurser som er rundt det enkelte årskullet, sier han.

Profesjonaliseringen han snakker om handler ikke bare om de administrative oppgavene, men også det sportslige. Helt fra skøyte- og hockeyskolen er det ressurser som jobber med det sportslige. Rekrutteringen av nye spillere går gjennom guruen Ernst Falch, som i 2007 mottok prisen «årets ildsjel» på Idrettsgallaen.

Gjennom arbeidet som gjøres av hockeyskolesjefen sikres det nok spillere til å ha et godt sportslig tilbud for både jenter og gutter den dagen de er klare til å spille på lag.

Ti år etter sammenslåingen sitter Are-Ekstrøm i DNB Arena, hvor Stavanger Hockey har kontorlokaler på langsiden ved Madlaveien. Der har han tilbrakt mange timer, og flere skal det bli. Klubben er uten tvil Norges største, og internasjonalt er det få – om noen – som kan konkurrere i størrelse.

Når han tenker tilbake til det som skjedde for ti år siden er han ikke i tvil.

– Petter (Nystrøm, Viking-styreleder) og Leif (Solland, Siddis-styreleder) skal ha ros. Nå slipper vi å slåss om knappe ressurser. Det kan man si er en suksesshistorie, og grunnlaget for at flere får et godt tilbud.

Mer fra Dagsavisen