Ishockey

Den nye ishockeysjefen kommer med råd til framtidens stjerner

Navn i nyhetene: Ruben Smith gikk selv hele veien og ble profesjonell ishockeyspiller. Nå er han daglig leder i Europas største ishockeyklubb, Stavanger Hockey.

Stavanger — Hvem: Ruben Smith (34)

Hva: Er i gang som daglig leder i Stavanger Hockey, breddeklubben i Stavanger. Tidligere Oilers- og landslagskeeper.

– Nå er du i gang med den nye jobben, gratulerer! Hvordan er det å være daglig leder i Stavanger Hockey?

– Det er veldig kjekt. Jeg har gledet til å komme i gang meg hele sommeren. Jeg gledet meg til å jobbe som daglig leder i Europas største ishockeyklubb. Det er en stor oppgave og stor klubb, men jeg håper det skal være en gullgruve for norsk ishockey framover. Vi skal drive idrettslaget på en ledende måte, og utvikle gode spillere. Vi skal ivareta de som synes ishockey er gøy. Det er de som kommer tilbake og har trenerverv hos oss.

– Hva består egentlig arbeidsdagene av?

– Litt av alt, men det vil bli markedsarbeid, så skal jeg være bindeleddet mellom sport, administrasjon og styret. Kanskje også jobbe litt politisk, i form av at man ønsker mer istid. Vi ønsker å påvirke miljøene i og rundt regionen, slik det potensielt kan bygges flere ishaller. Vi jobber etter visjonen Flest mulig, lengst mulig. Det betyr at noen vil komme i ishallen for gøy, mens andre vil bli gode. Det er utfordrende, men det tror jeg vi får til.

– Du har selv hatt en karriere på idrettsbanen. Hva tenker du om å bli med på å tilrettelegge for framtidige idrettshelter?

– Det er kanskje litt av det som gjør at jeg vil jobbe med idrett. Det er en verdiskaper i samfunnet, og jeg vil være med på å skape de samme verdiene hos andre som jeg har fått selv. Jeg tenker sekundært på det som skjedde på isen, men mest på oppdragelsen og kulturen. Jeg ble selvstendig og fikk en god oppdragelse gjennom ishockeyen. Jeg har også fått mange gode venner. Vi skal forme gode mennesker, som også etter hvert kan bli gode ishockeyspillere.

– Du er vant til å sette deg mål. Hvilke mål har du satt deg for det første året i ny jobb?

– Godt spørsmål. Først og fremst må jeg sette meg ordentlig inn i klubbens dokumenter. Selv om jeg er daglig leder har jeg ikke makt til å gjøre om på ting. Vi er en selvstendig, demokratisk organisasjon. Vi gjør det medlemmene bestemmer. Nå ønsker jeg å bli kjent med alle. Vi har 1500 medlemmer, pluss foreldre, så det er mange å bli kjent med. Jeg håper å tilføre noen tanker om hvordan klubben skal være, både med topp og bredde.

– Hva er det beste idrettsminnet du sitter igjen med etter karrieren?

– Det er noen kjekke, men åpningsseremonien i Vancouver-OL i 2010 var et stort øyeblikk. Selv om jeg ikke hadde en framtredende rolle i landslaget var det stort.

– Hva savner du mest fra tiden som aktiv ishockeyspiller?

– Garderobekulturen og det å ha fysisk aktivitet som lønnet jobb. Det ble en kombinasjon av hobby, fysisk aktivitet og godt vennskap.

– Hva er ditt beste tips til framtidens ishockeyspillere?

– De må eie sitt eget prosjekt. De må evne å ta ansvar for egen utvikling. Det er ikke mamma og pappa som har ansvaret, de må selv komme på trening for å bli trent.

– Nå nærmer det seg valg. Hva er viktig for deg når du skal stemme?

– Jeg skulle ønske den verdiskapende samfunnsaktøren idrett hadde blitt tatt enda mer på alvor. Det går sin gang på siden, for det fungerer greit som det er, men jeg skulle ønske det var flere som hadde idretten høyere. Idretten har alltid vært preget av arbeiderbevegelsen, så at Arbeiderpartiet ikke har det lenger framme er skuffende.

– Hvis du hadde vært statsminister for en dag, hva ville du gjort?

– Jeg ville vedtatt at vi forskutterer penger til alle anlegg som står i kø for å bli bygget. Anlegg er nøkkelen til aktivitet, så jeg ville hatt ishockeyøyne.

– Hva er favorittmaten din?

– Alt asiatisk er snadder. En god wok med chili går rett ned.

– Hvor går den første feriereisen etter koronapandemien?

– Jeg har to jentunger som er desperate etter en all inclusive-ferie i Syden med disko og gratis brus. Det blir nok et barnehotell i Syden.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg har vært dårlig på det den siste tiden. Jeg vet ikke hva det er lenger, etter koronaperioden. Nå blir det vel å gå ut og spise i et sosialt lag.

– Hvem var barndomshelten din?

– Det må bli far. Det er et svar jeg ser flere idrettsutøvere gir, men jeg svarer min far. Det innebærer at man har hatt gode rollemodeller i eget hjem, og det er viktig.


Nyeste fra Dagsavisen.no: