Sport

«Hvorfor ikke utenlandske eiere?»

KOMMENTAR: Det har den siste tiden blitt stadig mer tydelig at et utenlandsk eierskap av Viking fort vil bli en realitet. Reaksjonene har selvsagt ikke latt vente på seg.

Følg RA Sporten på Facebook!

Vikings AS består i dag av over hundre separate aksjonærer som eier små biter av klubben. Ingen har nå en aksjepost som utgjør over ti prosent av aksjene. De to største eierne er Ole Rugland og Ove Tveteraas. De er begge positive til å se på utenlandsk eierskap. Det betyr i klartekst at døren er åpnet – om grupperingen fra India har hjerte og planer på rett plass.

I den nye emisjonen fikk klubben kun inn litt over ti millioner. Det blir stadig mer tydelig at de eksisterende eierne ikke er klare for å gi klubben det kjempeløftet som skal til om en virkelig skal ta opp kampen mot RBK og Molde.

Til nå har Viking gjort alt rett i måten de har gjenreist klubben på. De har satset lokalt og de har satset fornuftig. Samtidig vet de utmerket godt at de aldri vil klare å ta opp kampen over tid mot pengesterke konkurrenter som RBK og Molde på denne måten. Det kreves penger. Helt andre forutsetninger enn hva Viking har nå.

LES OGSÅ: Utenlandsk eierskap fortsatt tema i Viking

Det er også derfor det har blitt jobbet hardt i kulissene med utenlandske interessenter.

At folk reagerer på dette er naturlig. Spesielt når India dukker opp. Det er på sett og vis et U-land når det kommer til fotball.

De fleste fotballinteresserte her i distriktet følger også engelsk fotball tett. Det er selvsagt lett å la tankene gli til Blackburn og deres indiske eiere Venky’s. Etter at gruppen la snaue 500 millioner på bordet for å kjøpe klubben gikk heisen rett ned i divisjonssystemet. Fansen var i harnisk over mangelen på forståelse for fotball og rotet rundt ansettelser av managere.

Klubben eies fortsatt av inderne. Etter en tur ned på nivå tre virker ting å ha gått seg noe mer til i Blackburn – som er tilbake på nivå to.

Sett i lys av Venky's-historien er det selvsagt på sin plass å stille kritiske spørsmål. Dette gjør også Viking nå.
Hvem er de? Hva vil de med Viking? Hvilke summer snakker vi om? Hvor mange aksjer vil de ha? Hva er den lange planen?

Alle dette er sentrale momenter en må få klare svar på.

Samtidig skal en ikke forhåndsdømme. Om svarene er gode er det ingenting i veien for at Viking kan eies av kapitalsterke utlendinger.

Dette er helt vanlig i resten av verden. Norge er på mange måter en enslig svale i Europeisk fotball. Her er alle klubber på norske hender.

Men svarene MÅ være de rette. Og en skal også være veldig var for kulturforskjeller her. Det viktigste Viking kan gjøre er å være ærlige om norske forhold når «due diligence» skal gjøres begge veier.

Det er en gang slik at fotballtinget i vinter skrotet alle tanker om at norske klubber skal styres sportslig av aksjonærer. Det er medlemmene selv, klubben, som skal ta avgjørelsene all den tid den såkalte dualmodellen skal leve videre.

Samtidig vil kapitalsterke eiere naturligvis få en stor innflytelse. De vil også gi et medlemsstyrt sportslig utvalg helt andre rammer for å oppnå suksess. Og det er dette som er det sentrale her.

Viking som klubb må etter hvert tilbake i en strid om å vinne titler og spille i Europa. Det er det Stavanger krever. Det er bare å se på tilskuertallene og interesse. Konsekvenskampene er det som trigger de som ikke tilhører den umiddelbare menigheten rundt Viking.

Hadde kamp om 4.-plasser virkelig trigget Stavanger ville det vært stinn brakke nå. Det er det absolutt ikke og i så måte har faktisk storbyens befolkning allerede gitt sitt svar og sitt mandat for videre forhandlinger om nytt eierskap.

Tenk hvilke muligheter Viking kan få. Alt ifra tak over stadion til spill i Europa og kamp om titler. Dersom interessen er reell behøver ikke dette være noe luftslott.

Samtidig må et eventuelt nytt og kapitalsterkt Viking forvaltes riktig denne gangen.

Da pengene fløt fritt for 10–15 år siden ble de det gjort altfor mange feil valg.

Viking kjøpte altfor ofte dyre spillere på vei ned og ga dem kjempelønninger i norsk målestokk. Om de får muligheten igjen er det helt sentralt at ordet sult skrives med store røde bokstaver på veggen. Unge spillere som vil noe og en fortsatt stor lokal forankring.

Fornuften Bjarne Berntsen har innført i Viking må fortsatt ligge i bunn.

Mer fra Dagsavisen