Sport

«Historien ligner mest av alt en klisjéaktig Hollywood-produksjon»

Norske mestere og femteplass i serien. I et år hvor de fleste tippet Viking rett ned. RA-sporten svarer med et sjenerøst dryss av seksere i vår 2019-vurdering.

Følg RA Sporten på Facebook!

Vurdert av:  Espen A. Iversen og Kristoffer Knutsen

Egentlig ligner historien om Viking de siste årene mest av alt på en klisjéaktig Hollywood-produksjon. Du har både den falne giganten, de utstøtte og den gamle rustne helten som kommer inn for å ordne opp. Ikke minst fikk vi også en heidundrende happy ending senhøsten/vinteren 2019.

Der mange anmeldere sikkert hadde slaktet det noe klissete plotet gjør vi det stikk motsatte og triller seksere over en lav sko.

Det fortjener nemlig Viking.

Slik vurderer RA-sporten det som har skjedd sportslig det siste året.

Keepere:

Erik Arnebrott 2
Det ble med en opptreden i NM på den høyreiste unggutten. Nok til å sikre NM-gull, men neppe nok til å tilfredsstille den ambisiøse keeperen. Får en skjerpet konkurransesituasjon med Arild Østbø inn. Blir nok fort lånt ut eller sluppet om han føler veien fram er for lang fram.

Iven Austbø 6
Hva skal en si? Det største comebacket siden Lasarus er det kanskje ikke, men 2019 vil fort huskes som sesongen som definerte karrieren hans. Gjorde noen småfeil, men slapp stort sett unna uten en eneste skikkelig blemme. Vil huskes for flere fantastiske redninger. Den alle beste var dobbeltredningen mot VIF borte da han tok både straffen og returen. Den var faktisk verdensklasse.

Amund Wichne 3
Proff til fingerspissene og en strålende fyr. Tapte likevel kampen mot Austbø og er nå klar for Start. Det må være skuffende etter å ha jobbet så hardt. Fotballen er brutal slik.

Forsvar:

Rolf Daniel Vikstøl 4
Røde-Rolf var solid innledningsvis, men mistet etter hvert plassen til Adrian Pereira på venstrebacken. Den duellen er fort tapt for godt. Må nok finne seg i å være cover og spille mer midtstopper kommende sesong. Samtidig vil sjansene komme for en såpass god spiller i et år hvor det også skal spilles i Europa.

André Danielsen 2
Definitivt ikke en sesong som vil huskes fordi Danielsen var knasende god på banen. Det var han ikke og vi må være ærlige nok til å innrømme det. Samtidig ga han seg så definitivt på topp. Tittelen han manglet i karrieren fikk han med NM-gullet og rekorden til Svein Kvia ble tatt i ukene før. Vel blåst, Andy!

Viljar Vevatne 6
En helt unik evne til å få en tå på det meste. Taktisk og plasseringsmessig er han blant de beste spillerne i norsk toppfotball. DET er så definitivt en spisskompetanse. Har tatt steget til å bli en av Vikings virkelige nøkkelspillere. Utespilleren med flest kamper i år. Maskin. Høyst undervurdert.

Sondre Bjørshol 5
Klink sekser etter første halvdel av sesongen. Da var han kanskje seriens beste back. Datt ned til femmeren utover på høsten. Var ikke like stabil i prestasjonene da. Slet også litt med smårusk på skadefronten. Viste hvor viktig han er i cupfinalen. Fantastisk debutsesong i Eliteserien sett under ett.

Tord Johnsen Salte 3
Gjorde stort sett jobben da han kom inn. Slepen pasningsfot og alltid tanke bak det han foretar seg med ballen. Likevel er nok antall spilte minutter skuffende for den tidligere Lyon-eide stopperen. Burde kanskje blitt lånt ut med Andresson tilbake i 2020? Potensialet er meget høyt og han er fortsatt ung.

Adrian Pereira 5
Rett og slett en imponerende sesong av unggutten. Kom inn som en virvelvind på backen og danket ut Vikstøl. Rask, smart, løpsvillig, teknisk god og med en kultivert venstrefot. Blir stadig bedre defensivt. Her vil snart større klubber prøve seg om utviklingen fortsetter. Meget salgbar.

Runar Hove 5
Fantastisk god i spann med Vevatne med sin ruvende skikkelse, fart og duellspill. Har tatt nivået i Eliteserien omtrent som den største selvfølge. Roter seg svært sjeldent bort.

Midtbane:

Fredrik Torsteinbø 5
Var nesten avskrevet halvveis, men slo noe så voldsomt tilbake i siste del av sesongen. En ro med ballen få andre har i Eliteserien, smart og anvendelig. Klassespiller som endelig fikk det ut foran sine egne.

Lasse Berg Johnsen 3
Fikk to kamper i Eliteserien, men markerte seg solid for Tromsdalen på lån. Spiller man har tro på i Viking. Blir fort utlånt igjen kommende sesong, men kan også ta det siste steget. Herlig pasningsfot.

Harald Nilsen Tangen 2
Ni minutter mot VIF ble beholdningen i serien. Havnet for langt bak i køen og ble lånt ut til Tromsdalen – uten at han markerte seg veldig der. Talentet er uomtvistelig, men må ta et steg og to neste år.

Kristian Thorstvedt 6
Fantastisk sesong med ti seriemål på 26 seriekamper. Årets unge spiller i Obos-ligaen i 2018 to Eliteserien med storm i 2019. Blir fort solgt i løpet av kort tid. Var på sitt aller beste i starten av sesongen, men datt litt av i sommer etter U-VM. På hugget igjen mot slutten av året. For et trøkk, for en skuddfot og for en herlig profil.

Samúel Fridjónsson 4
Fikk nok ikke helt ut potensialet som midtbaneanker, men virket hakket bedre som indreløper. Sjelden veldig dårlig, men kom aldri helt til sin rett heller. Viking gjorde aldri noe framstøt mot å kjøpe ham, ifølge Bjarne Berntsen. Mannen med de lange kastene forsvinner nok ut av norsk eliteserie nå.

Ylldren Ibrahimaj 5
Meget god sesong, men datt kanskje litt i prestasjonene helt på slutten. Hadde en god mulighet til å sette rekord for antall målgivende pasninger i serien, men måtte til slutt dele tittelen som assistkonge i serien med Moldes Eirik Hestad. Uansett en fantastisk debutsesong på øverste nivå.

Kristoffer Løkberg 5
Viking så ikke ut til å være  i stand til å tape med trønderen på banen etter at han kom inn fra Brann i sommer. Hærføreren klubben behøvde sentralt. Høylytt innpisker som også har vært svært viktig i garderoben. Veldig nære en sekser. Kun litt smårusk med ball skilte ham fra det.

Johnny Furdal 3
Aldri i nærheten av å ha en sesong som i 2018. Det må skaden som ødela flere måneder ta skylden for. Kom opp mot maksnivået først mot slutten av sesongen. Da var han også fantastisk i enkelte kamper. Uansett er det en eventyrhistorie. NM-vinner som 33-åring og klar for Europa-spill i 2020.

Angrep:

Zlatko Tripic 6
Selve symbolet på det gjenreiste Viking. Lederen, kapteinen, provokatøren og den store stjernen. Et fysisk beist, med evnen til å dra seg forbi hvem som helst. Tripic er mannen alle vil ha på laget og som alle andre hater å møte. Spilleren Viking ikke har råd til å miste, men som er så god at han fort kan bli kjøpt på tross av at han er blitt 27 år. Klink sekser. Egentlig for god for norsk eliteserie – spesielt slik han framsto i siste halvdel av 2019.

Benjamin Källman 4
Spissen kom ikke bra i gang, men løftet seg kraftig underveis i låneoppholdet. Spesielt hjemme mot RBK så en hvor god han kan være. Minuset er at han har scoret litt for lite. Har mangler som avslutter, men det kan komme. Viking har ikke avskrevet at de kan komme til å prøve seg på et kjøp, men er neppe førstevalget.

Zymer Bytyqi 4
Var meget god innledningsvis og de fleste trodde at Zymer endelig hadde etablert seg. Så ble han offer for den voldsomme konkurransesituasjonen og mistet plassen. Uansett er dette hans beste sesong på toppnivå. Får han tatt ytterligere et steg neste år begynner dette virkelig å ligne noe. Så er spørsmålet om han har tålmodigheten til det.

Even Østensen 4
Grep så til de grader sjansen da han fikk den i høst og scoret på alt en periode. Fire seriemål på seks starter og ni innhopp i serien. Beviste at han også kan spille kant. Østensen fikk langt på vei sitt gjennombrudd på toppnivå.

Tommy Høiland 5
Åtte mål på 17 starter er ikke ille (fire straffer). Spesielt ikke om du legger på seks målgivende. Mye av beholdningen kom også utenfor perioden da Viking var steingode i høst. Da gikk han skadet. Mener for øvrig selv at han har ni mål. Uansett er dette ganske så solid. Må nok vente seg enda tøffere konkurranse om spilletiden på topp neste år.

Jostein Ekeland 3
Fikk noen innhopp og sin første scoring borte mot RBK. Veldig stort potensial, men mente selv at han har bedre av å komme seg bort for å få spille mer. Skrev nylig under for naboen Sandnes Ulf.

Usman Sale 1
Fikk 330 serieminutter fordelt på åtte kamper i det som ble han siste sesong for Viking. Trekkes ned på eneren ettersom han aldri returnerte etter sommerferien. Balladen endte i terminert kontrakt. Skal spille i Finland neste år.

Ikke vurdert:

Axel Oskal Andresson
Fikk 15 minutter i serien før korsbåndet røk.

Trener:

Bjarne Berntsen 6
Har fått til så mye på kort tid med Viking at en nesten lurer på om mannen også kan gå på vannet. På to år har han klart det ingen trodde var mulig. Økonomien er ryddet opp i, Viking har ett av landets mest spennende mannskap (som i hovedsak er lokalt) og klubben er regjerende norske mestere. Smak på den! Må selvsagt dele sekseren med resten av trenerteamet.

Mer fra Dagsavisen