Sport

– Har så vidt begynt å snakke om tiden etter at jeg skal gi meg

Om et drøy år skal etter planen Bjarne Berntsen (63) pensjoneres som trener på toppnivå. Karantenen den siste uken har gitt tid til å rette tankene mot den siste dansen og 2021-sesongen.

Følg RA Sporten på Facebook!

Med ti dager uten vanlig trening, som følge av den positive koronatesten til Veton Berisha har trenerveteranen har annerledes dager enn planlagt.

Totalt seks mann har ikke vært i karantene. Disse har blitt fulgt opp med individuell trening i oppdelte soner.

– Skikkelig fotballskole, sier en lattermild Berntsen til RA.

LES OGSÅ: Veton med gladmelding til fansen

Brukt mye tid på 2021

Samtidig har selvsagt vinneren av Kniksenprisen i 2019 funnet noe mer meningsfullt å bruke tiden på.

– Vi har fått muligheten til å se skikkelig på spillerlogistikken inn mot 2021-sesongen – ut over analyse av motstanderne framover. Programmet blir tett. Det har blitt veldig mye video, sier Berntsen.

2021 er også synonymt med siste dans for treneren Berntsen. Det har han hele tiden vært klar på. Samtidig peker han på at han er topp motivert for å avslutte skikkelig. Da må han ha en spillegruppe som er god nok til å klare å ta det siste steget fra gjenetablert lag i Eliteserien.

Drømmen til Berntsen er det liten tvil om. Når dagen kommer, en gang neste vinter, vil han gjerne gi fra seg et Viking i toppstrid. Et lag som spiller en fotball som gjør folket i Stavanger stolte over de mørkeblå.

– Vil det kreve store endringer?

– Nei. Jeg tror i utgangspunktet ikke det er duket for store utskiftninger. Så avhenger det selvsagt av hvem som eventuelt forsvinner. Vi har en god og ung stall med spillere som pusher de etablerte. Kontinuitet, pluss det å treffe veldig bra med et par nye, tror jeg er det som skal til.

Berntsen har allerede signalisert at navn som Iven Austbø og Rolf Daniel Vikstøl er ønsket med videre. Foreløpig har ikke kontraktene blitt signerte. Det var planer om å se på det sist uke – så måtte planen endres.

Samtidig er det flere spillere med utgående avtaler. Det gjelder blant annet to av de store profilene som har slått gjennom via lokalfotballen i Jefferson de Souza og Even Østensen.

– Det der vil vi uansett ta først med spillerne, men vi har ikke bestemt oss. Det er mange ting å ta stilling til.

Viking-treneren har aldri lagt skjul på at han elsker å bygge lag med så mange lokale navn som mulig. Klubbens mål for kortreist er for lengst overskredet med god margin.

Samtidig har trenerteamet ikke fått lett fram nye uslipte diamanter på helt lavt nivå i år med fotballen stengt fra 3. divisjon og ned grunnet pandemien.

– Vi har sett veldig mye 2. divisjon og Obos-liga i stedet, bemerker treneren.

– Vil det gå lang tid før vi igjen får se noen komme opp fra lavere divisjoner med ett års stans?

– Ikke nødvendigvis. For de etablerte spillerne der tror jeg ikke det betyr så mye ut over trivsel. For de yngste talentene derimot kan ett år uten spill være veldig ødeleggende.

Prat om ny rolle

– Hvordan har denne svært merkelige koronasesongen slått inn for deg og din motivasjon?

– Det har svært lite å si. Jeg er skrudd sammen slik at jeg ikke bruker tid på ting jeg ikke kan gjøre noe med.

Berntsen frykter ikke at 2021, og hans egen avslutning, skal bli like rar som 2020. 63-åringen tror publikum vil komme tilbake og ting normalisere seg. Han har tro på at han kan overlevere et Viking som kan gjøre fansen stolte videre til neste trener – og at fansen skal få se det ringside i Jåttåvågen.

Hva som skal skje med Berntsen etter det vet han ikke.

– Jeg har ikke begynt å tenke mye på det.

– Så ingen dialog med styret om en ny rolle?

– Vi har så vidt begynt å snakke litt om det, men ikke mye. Det som står i kontrakten er at partene har en intensjon om å fortsette samarbeidet når min treneravtale løper ut. Men det skal ikke være i samme rolle og nødvendigvis med samme arbeidsmengde. Om vi ikke finner rett rolle kan det godt være jeg gjør noe annet.

– Er det ikke naturlig at du går inn som sportsdirektør for å fylle rollen klubben ikke har på organisasjonskartet, eller er du redd for å bli sjuende far i huset?

– Jeg tror ikke jeg er noen typisk sjuende far i huset, sier Berntsen – uten å svare på det konkrete spørsmålet.

Faktum er likevel at Viking faktisk går glipp av penger ved å ha Berntsen både som trener og sportssjef. Klubben hadde fått maksimal score på akademi – og full uttelling fra akademiklassifiseringsrapporten med mediepenger – dersom de hadde hatt en uavhengig person i en slik stilling.

Styreleder Thor Steinar Sandvik forteller RA at styret har ett planlagt møte til før jul.

– Og da kommer nok fort dette opp som et tema på agendaen. Så haster det samtidig ikke å få en avklaring på det. Bjarne har kontrakt også i 2021.

Vil gi trenerråd

Nå Berntsen gir seg er det allerede uttalt fra styret i klubben at det er naturlig å se mot et internt opprykk. Selv om ingenting er skrevet i stein er det åpenbart at Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheim vil være brennhete kandidater. Enten hver for seg eller sammen.

– Vil du gi styret råd om hvem som bør etterfølge deg i prosessen her?

– Det avhenger om de spør meg. Gjør de det vil jeg selvsagt si hva jeg mener, sier Berntsen.

Før vi kommer dit hen skal selvsagt 2020 avsluttes på banen med de siste ti kampene.

Berntsen erkjenner at han er usikker på hvor laget står etter en så lang pause med landslagspause og ti dagers karantene. Viking får kun tre vanlige treningsdager før den utsatte kampen mot FKH på tirsdag.

– Du vil alltid være usikker når det har gått så lenge uten ordinære treninger. Så er dette ting du ikke kan gjøre noe med.

– Tror du serien blir ferdig til jul?

– Jeg tror det. Det er nok av reservedatoer. Om ikke Molde får smitte, som spiller gruppespill i Europa, bør det gå greit.

– Det er nå ni poeng opp til 4.-plassen og det som fort blir en plass i Europa – hva er motivasjonen før siste ti?

– Motivasjonen er å vise at vi er gode i hver kamp. Så får poengene ta oss så høyt som mulig. Vi må prestere, sier Berntsen, og fortsetter:

– I utgangspunktet er det for langt fram. De der framme er såpass stabile i formen. Vi må bare vinne våre kamper. Vi må fortsette rekken uten tap for å ha sjans.

Mer fra Dagsavisen