Handball

Har jobbet med å hjelpe trenere i klubber som har underprestert. Nå tar han over Sola.

Etter flere års arbeid som mentaltrener og foredragsholder skal Mika Nurmi (49) sitte på andre siden av bordet – som hovedtrener for Solas håndballjenter.

– Jeg har aldri sluppet håndballen helt. Det er noe jeg brenner for. Jeg er en håndballnerd. Derfor gleder jeg meg til å ta fatt på denne utfordringen.

Det sier Mika Nurmi til RA. Den 49 år gamle svensken ble tirsdag annonsert som Scott Harringtons erstatter og Solas nye hovedtrener.

LES OGSÅ: Blir ny hovedtrener for Sola Håndball

Ifølge daglig leder John Harald Kåsen fikk klubben inn mange tips og flere interessenter. Men da de fikk høre at Nurmi var interessert i å returnere til hovedtreneryrket, ble styret raskt enige om at han føltes som den riktige kandidaten.

Har coachet andre trenere

Nurmi trente flere klubber over en 14-årsperiode fra 1998 til 2012. De siste årene har han nøyd seg med å bidra i trenerteamet til Åkras 3. divisjonslag mens han har jobbet som karriererådgiver, mental trener og foredragsholder.

Han er sertifisert coach, og har faktisk selv hjulpet trenere for klubber som har vært inne i tunge perioder.

Nå skal han altså selv stå i den rollen, i et Sola-lag som har skuffet stort i serieåpningen. I forrige serierunde, hjemme mot Follo, kom riktignok endelig den første topoengeren.

LES OGSÅ: Endelig tok Sola sine første poeng

– Jeg så kampen, og det er ingen tvil om at jentene kan spille håndball. De viste også en fightervilje som er en utrolig viktig egenskap, sier Nurmi.

– Hvor mye spiller det mentale inn i en så dårlig sesongstart?

– Det er vanskelig å si. Jeg har ikke truffet jentene enda. Men ofte er det en kombinasjon. Når man ikke presterer vil man begynne å tvile på seg selv.

Skal bruke kompetansen

Han understreker at det ikke er mulig å drive mental trening av et helt lag som helhet. Det som funker for noen, funker ikke for andre. Men han legger ikke skjul på at han vil få bruk for kunnskapen og erfaringen han har innen feltet.

LES OGSÅ: Herrem tatt ut til håndball-VM

Daglig leder Kåsen håper også det kan vise seg å bli nyttig.

– Mika føles som rett mann til rett tid. Jeg tror kompetansen hans kan bli viktig slik situasjonen er nå. Fasiten får vi ikke før etter sesongen, men vi opplever ham som en veldig motiverende type, sier Kåsen.

Det første Nurmi kommer til å gjøre når han overtar hovedansvaret 25. november, er å kjøre en grundig analyse av laget. Som han selv sier: Han vil ikke tro ting. Han vil vite.

Vil gjøre grundig analyse

– Det blir en del fysiske tester for å se hvor vi ligger. Så vil vi analysere hvert moment – forsvar og angrep – for å se hva som fungerer og ikke. I god dialog med spillerne, selvsagt. De skal få si sitt, sier Nurmi, som vil beholde jobben sin i Haugesund og pendle til Sola.

Det er ikke tatt en avgjørelse rundt assistentrollen. Sola har spilt ballen over til Nurmi, som nå grubler på et par navn. Han ønsker helst en type som er litt annerledes enn ham selv.

Sola møter Byåsen borte søndag. Den første kampen Nurmi leder blir hjemme mot Tertnes 2. januar.

Mer fra Dagsavisen