Handball

Raknet uten forsvarssjefen

Da Martha Barka havnet i trøbbel med dommerne ga Sola fra seg et fantastisk utgangspunkt. Trener Steffen Stegavik mener likevel at uavgjort i første kvartfinale i European League faktisk kan være en fordel før returen.

Sola fikk en helt vanvittig god åpning. Nærmest alt gikk lagets vei og etter 6.28 av første omgang sto det 7–1 til hjemmelaget. Thüringer var nødt til å ta grep umiddelbart og tok timeout.

Tyskerne fikk litt mer kontroll etter det og klarte etter hvert å henge seg mer på hjemmelaget i målproduksjonen – uten ar de tok inn noe. For Sola, som var helt rå i forsvar innledningsvis, viste det seg at det fort ble et kjempeproblem da forsvarssjef Martha Barka fikk sin andre tominutter allerede etter 15 minutter. Samtidig som hun måtte ta det roligere begynte det å kladde mer umiddelbart for Sola. Dette var kampens store vendepunkt.

– Jeg er irritert på meg selv. Selv om dommerne la listen høyt bommet jeg nok litt i duellene. Da så det kanskje styggere ut enn det var, sier Barka til RA.

Jeg er irritert på meg selv. Selv om dommerne la listen høyt bommet jeg nok litt i duellene.

—  Martha Barka

Hun irriterer seg også over Solas evne til å kaste bort tidlige ledelser.

– Det virker som om det er farlig for oss å starte godt.

Fikk rødt kort

Da 19 minutter var spilt hadde Thüringer spist opp et godt jafs av forspranget og ledelsen var kun på fire mål. Til pause ledet Sola 19–17.

Etter hvilen fortsatte problemene for hjemmelaget da Barka fikk sin tredje tominutter etter bare to og et halvt minutt. Med det påfølgende røde kortet mistet Sola sin desiderte sjef bakover.

– Jeg må ta skyld selv, erkjenner Barka.

Martha Barka

Da det var spilt 40 minutter av kampen hentet Thüringer for første gang inn Sola og det sto 24–24. Like etterpå overtok de også ledelsen og økte raskt til tre.

Sola fikk etter hvert roet seg litt og etter kalddusjen og viste skikkelig karakter da de hentet opp de tre målene – samtidig som keeper Rinka Duijndam tok ansvar både med redninger og et par scoringer. Hjemmelaget snudde så oppgjøret nok en gang, men ledelsen holdt ikke helt inn. Dermed endte det 35–35. Utgangspunktet foran andre kamp er vanskelig.

– Jeg tror likevel vi har gode muligheter til å vinne returen i Tyskland. Vi har selvsagt sett mye av Thüringer på video, men nå har vi fått spilt en gang mot dem og kjent på hva det er. Så får vi satse på å unngå røde kort der nede. Men dette er et godt lag, sier Martha Barka – som mener at uavgjort føltes litt som et tap søndag.

– Ikke på topp

Trener Steffen Stegavik peker på at Sola ikke viste seg fra sin beste utgave i den første kvartfinalen. At de skuslet bort et så godt utgangspunkt, og datt litt sammen da Martha Barka fikk sin andre utvisning, mener han ikke er helt unaturlig.

– Thüringer spilte også mye bedre etter hvert. De har mange kloke spillere som har vært med på dette en stund. Det er heller ikke så lett å lede med seks-sju mål så tidlig, sier Stegavik.

Lene Kristiansen Tveiten

Han likte moralen spillerne viste da de snudde kampen igjen på slutten. Samtidig mener han det også kan være en fordel at det endte uavgjort.

– Om vi starter med en fordel på to mål eller null tror jeg ikke betyr så mye. Faktisk kan det være en fordel at det ble uavgjort her. Det kan godt være Thüringer puster ut og tror de er i Final Four nå. Jeg vet ikke hvor mange kamper de har tapt hjemme de siste årene, men vi bryter gjerne noen nye barrierer, sier Stegavik.

---

Håndball, EHF European League, kvartfinale 1. kamp

Sola-Thüringer 35–35 (19–17)

Stavanger idrettshall, 979 tilskuere

Sola: Rinka Duijndam 2, Amalie Frøland – Kristina Novak 3, Martha Barka, Kristiane Knutsen 5, Frøydis Seierstad Wiik 4, Live Rushfeldt Deila 5, Guro Berland Husebø, Lene Kristiansen Tveiten 6 (6), Emilie Kindervaag, Merlinda Quorraj, Maja Magnussen 6, Hege Holgersen Danielsen, Kaja Horst Haugseng 1, Martine Wolff 3, Maren Eiken Ravndal.

Utvisninger: Sola 4x2 min. Thüringer 8x2 min.

Rødt kort: Martha Barka, Sola (32.30)

Toppscorer Thüringer: Annika Lott 10

Dommere: Marion Kull og Alvar Tint, Estland.