Handball

Bare nesten for Sola: – Bittersøtt

Det ble tap for Sola-jentene i NM-finalen mot Vipers etter 30-23-tap i Arendal.

Arendal — Sola tok sølv i NM etter en jevn åpning i finalen mot Vipers i Arendals storstue Sør Amfi. Et suverent Vipers ble for sterke gjennom 60 minutter, og dermed ble det Solas andre finaletap mot Vipers på tre sesonger, eller litt under to år som det er i tid.

Trener Steffen Stegavik måtte bruke mange av de samme spillerne gjennom hele kampen for å holde Sola inne i kampen.

– Sist gang hang vi med i 45 minutter, og det gjorde vi nå også. Vi slet med at vi ikke hadde noen å bytte rundt på, sier Sola-trener Steffen Stegavik til RA – og legger til:

– Jeg synes vi gjorde en god kamp, og holdt oss til det vi snakket om.

Steffen Stegavik

Vant sølv fredag, tapte gull

Finalemotstander Vipers er ansett som verdens beste håndballag, og er av et kaliber som ikke finnes i nivå-to-turneringen EHF European League.

Det setter sølvet i litt perspektiv.

– Å vinne den norske cupen er vanskeligere enn å vinne «final four» (sluttspillet i EHF European League), sier Stegavik.

Sola har kun det tyske laget Thüringer som hinder i kvartfinalen før de for første gang kan komme seg til finaleturneringen i den europeiske turneringen.

Tilbake til den norske finaleturneringen er Stegavik fornøyd med sølvet.

– Vi vant sølvmedaljen på fredag, og tapte gullet nå, sier Stegavik.

– Er dere fornøyde med sølv i NM?

– Det er bittersøtt. Jeg tror ikke alle er kjempeglade, men vi tar den med glede og får en europacupplass. Det er jo det vi ville, sier Rushfeldt Deila.

Gjennom første omgang ledet Sola tidvis kampen, og finalens første scoring kom faktisk fra gultrøyenes Frøydis Wiik Seierstad.

Mot slutten av første omgang prøvde Sola på et triks. Da Live Rushfeldt Deila ble satt ut med frimerke valgte trener Stegavik å ta ut keeper Rinka Duijndam i angrep. På den måten fikk Sola spille i overtall, og ble blant annet straffet med et mål fra Vipers som skjøt i åpent bur.

– Jeg synes vi sto ganske godt i forsvar, sier Rushfeldt Deila.

Lene Kristiansen Tveiten sørget for at gultrøyene kun lå under 12–14 til pause, da hun sendte ballen i mål fra sjumeteren etter perioden egentlig var over.

Merlinda Qorraj
Martha Barka og Rinka Duijndam

Etter hvilen ble det langt vanskeligere for Sola å holde Vipers i tøylene. Serielederne, som ikke har tapt én eneste seriekamp siden før koronapandemien, tok over mer av styringen på det som skjedde. Forspranget ble etter hvert for stort til at gultrøyene klarte komme tilbake.

– Jeg synes vi spilte en god kamp, og ikke skal skamme oss over å tape mot Vipers, sier keeper Duijndam, og legger til:

– Differansen ser kanskje større ut enn den var.

Skadeskutt Sola

Før finalehelgen i Arendal var det klart at landslagsspillerne Camilla Herrem (gravid) og Kristina Sirum Novak (syk) ikke kom til å delta. Herrem har mistet stort sett hele sesongen, mens Novak har vært ute de siste ukene.

I løpet av finalehelgen har Kristiane Knutsen og Hege Holgersen Danielsen blitt rammet av sykdom. Det var uten tvil med på å svekke gullsjansene til gultrøyene.

– Hadde det vært realistisk å slå Vipers nå?

– Med de, ja. Jeg synes vi egentlig kunne slått dem uten dem også, sier Rushfeldt Deila.

Nå blir det over én uke uten kamp for Sola, som ikke spiller tellende kamp igjen før onsdag 8. mars. Da er det bortekamp mot Volda i Rema 1000-ligaen.

– Vi trener tre dager, og tar fire dager fri, sier Stegavik.

Han forteller om det tette kampprogrammet de har hatt siden starten av januar. Nå blir det en liten pust i bakken før innspurten av sesongen.

Fri blir det ikke for keeper Duijndam. Hun skal på landslagsoppdrag med Nederland.

– Det blir uansett godt å få noe hvile i kroppene, sier keeperen.

---

NM-finale, håndball.

Sola-Vipers 23–30 (12–14)

Sola: Ine Skartveit Bergsvik, Guro Berland Husebø, Maren Eiken Ravndal, Martine Wolff 3, Kaja Horst Haugseng, Lene Kristiansen Tveiten 4, Frøydis Wiik Seierstad 3, Maja Magnussen 5, Amalie Frøland, Lea Sigtrudur Nilsen, Live Rushfeldt Deila 5, Martha Barka, Merlinda Qorraj 3, Rinka Duijndam, Anne Malin Gjengedal Antonsen.

Toppscorer Vipers: Anna Vyakhireva 7 mål.

Utvisninger: Sola 2 x 2 min., Vipers 3 x 2 min.