Handball

Novak storspilte i Europa-kvaliken

Sola plasserte én fot i gruppespillet da de slo Rocasa Gran Canaria 32-29 på bortebane i kvalifiseringen til EHF European League.

Kristina Sirum Novaks jubelsesong vil ingen ende ta. Sola-spilleren var med på å vinne EM-gull med Norge i november, og søndag skøyt hun Sola et viktig steg nærmere gruppespillet i EHF European League.

Hun endte til slutt med ti scoringer mot laget fra ferieøyen Gran Canaria.

– Det er alltid ting man kan gjøre bedre. Jeg gjorde noen personlige feil som skal ordnes opp i til neste kamp, men er fornøyd med å bidra såpass godt, sier Novak til RA.

Solas høyreside var ekstremt effektiv, og nummer to på scoringslisten ble høyrevingen Maja Magnussen med ni mål. Til sammen var det altså 19 mål fra den dynamiske duoen, langt over halvparten av det Sola produserte i kampen.

– Kommer de til å stoppe dere i returoppgjøret?

– Målene sier sitt, men jeg synes vi har en venstresiden som legger opp til sjansene. Til neste kamp blir det nok sett på hvor de slapp inn mål. Vi har heldigvis fine folk på venstresiden til å score om vi blir tatt ut, sier Novak.

Spesiell opplading

I måneden før kampen var det minimalt med kamper for gultrøyene. Én seriekamp i Rema 1000-ligaen mot Vipers og to treningskamper mot Larvik er kampgrunnlaget Steffen Stegaviks kvinner hadde med seg til kampen.

Før kvalifiseringen var trener Stegavik tydelig på at det viktigste var det defensive.

– Det er å stå bakover. Det er alfa og omega, det må vi gjøre. Framover er jeg ikke redd for, jeg tror vi skal løse det, sa Stegavik til RA før kampen.

Til pause sto det 13–17 på måltavlen, og Sola klarte holde ledelsen helt inn tross en heroisk sluttspill fra de spanske jentene.

– Vi fikk en bra start, som gjorde at vi holdt oss inne i kampen. Vi fikk løpt mye, og gjort det vi trengte. Det ble litt jevnere enn det nødvendigvis trengte å bli. Vi er heldige som har hjemmekamp neste helg, sier Novak.

Tidligere mester

Neste søndag kommer Rocasa Gran Canaria til Åsenhallen for å spille returoppgjøret. Vinneren tar seg til gruppespillet.

De to forrige sesongene har Sola sikret seg to bronsemedaljer i Rema 1000-ligaen, i tillegg til ett NM-sølv.

I EHF European League klarte Stegaviks kvinner å slå fra seg med kvartfinale forrige sesong. Slår de Rocasa Gran Canaria på hjemmebane har de mulighet å nok en gang prøve på Europa-sluttspill. Motstander Rocasa har tidligere vunnet EHF Challenge Cup, som tidligere var nivå tre-turneringen i Europa. EHF European League er nivået bak Champions League.

---

KAMPFAKTA

EHF European League, tredje kvalifiseringsrunde.

Rocasa Gran Canaria – Sola 29–32

Sola: Rinka Dijndam, Amalie Frøland, Maja Magnussen 9, Kristina Sirum Novak 10, Guro Berland Husebø 4, Martine Wolff 2, Frøydis Wiik Seierstad 2, Angunn Gudmestad, Kaja Horst Haugseng, Lene Kristiansen Tveiten 1, Kristiane Knutsen, Live Rushfeldt Deila 1, Matha Barka, Merlinda Qorraj, Guri Fjellstad Nikolaisen, Hege Holgersen Danielsen.

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: