Handball

Sola har vokst seg enda større

En gul tråd nedover som skal sikre nye egenproduserte spillere, budsjett på ni millioner og tidenes største A-tropp. Totalen i Sola har aldri vært større.

Sola — Det har blitt bygget stein på stein over tid. Foran kommende sesong kan daglig leder Svein Gaute Hølestøl og markedssjef Siri Forgaard fronte det som er tidenes satsing i klubben.

– Totalbudsjettet vårt som klubb er nå rundt ni millioner kroner. Det er en økning på litt i underkant av 20 prosent opp fra i fjor, forteller daglig leder Svein Gaute Hølestøl i Sola til RA.

På markedssiden er bildet omtrent tilsvarende. Sponsorkroner og nettverk er fortsatt i vekst – selv om ingen av pilene har vokst like fort som de sportslige resultatene.

– Jeg gjorde opp en status til styret før ferien. På grunn av pandemien så vi med tre års perspektiv. I 2019 var det 42 sponsorer. Nå er vi rett i underkant av 90. Det er en økning på 90 prosent totalt i denne perioden, sier Forgaard.

I år tar hun etter planen inn opp mot 3,5 millioner kroner. Også de rene pengene viser en økning på nesten 90 prosent.

Til nå er det signert avtaler til en verdi på en halv million mer enn i fjor.

Tidenes største stall

Klubben er med andre ord godt i gang med å bygge videre på to oppsiktsvekkende gode sesonger. Ut ifra resultatene kunne en kanskje håpet at det gikk enda fortere, men så enkel er ikke verden. Rent økonomisk er målet på kort sikt å kunne sammenligne seg med Molde og Storhamar. Vipers er det for langt fram til. Sportslig har allerede Sola vist at de kan hamle opp med de to førstnevnte.

Forrige uke startet A-laget opp igjen med treningene med over 20 spillere på plass inkludert noen hospitanter. Blant årets nykommere finner vi den nederlandske keeperstjernen Rinka Duijndam og spillere som Merlinda Qurraj, Lea Nilsen, Guri F. Nikolaisen og Ine Bergsvik. Dette er den største A-troppen klubben har hatt noensinne.

Bak elitegruppen finner man også en rekruttstall av et helt nytt kaliber. De er nyopprykket til 2. divisjon og klubben har investert midler i et støtteapparat som skal bidra til å utvikle flere egne spillere. Dette består i år av Linda Maria Næsheim Dahl, Tonje Nøstvold og Amalie Frøland (keepertrener). I tillegg skal Sandnes HK-trener Dalibor Sedjak inn fra utsiden for å bidra litt som trenerressurs på enkelte økter.

Målet er selvsagt et bedre A-lag. Ikke nødvendigvis det første året, men på litt sikt. Det må foreløpig skje uten å måtte gå helt bananas på spillerlønninger. Da må man bli gode på å utvikle selv. Da skal det handle om en enda tydeligere gul tråd nedover i systemet.

– Egentlig vil jeg si dette er år to hvor vi for alvor har denne tankegangen. Vi prioriterte sterkt opprykk fra 3. divisjon med B-laget i fjor, sier Hølestøl.

Inn i tredje kvalifiseringsrunde

Klubben har gradvis blitt profesjonalisert de siste årene. Forrige sesong endte overskuddet på 600.000-700.000 kroner tross pandemi.

Kronene som kommer inn fra utsiden er flere og det er åpenbart en oppside uten pandemi. Billettinntektene vil naturlig gå opp i år uten restriksjoner. Håndballskolen er svært populær og breddeklubben blomstrer også.

Helt på toppen blir det spill i Europaliga også i år.

– Vi går rett inn i tredje og siste kvalifiseringsrunde denne gangen. Første kamp blir nok i desember, sier Siri Forgaard.

NB! Stjernespiller Camilla Herrem, som ble operert i akillesen etter sesongen, fikk i går lov til å begynne å jogge igjen.

---

FAKTA

Plan for Solas oppkjøring:

8.–11. august: Laget drar sørover til Danmark for tre treningskamper mot dansk motstand. Kamper mot Viborg (9. august), Horsens (10. august) og Skanderborg (11. august).

18. august: Treningskamp mot Vipers i Aquarama

26. august: Treningskamp mot Larvik på Jørpeland.

28. august: Treningskamp mot Fana i Kleivanehallen.

31. august: Årets første tellende kamp. 2. runde i NM mot SIF i Stavanger Idrettshall.

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: