Handball

Rett fra SIF og 2. divisjon til fransk toppklubb

SIFs bakspiller Maren Marki (18) går i pappa Runes fotspor og blir håndballproff i Frankrike. Tilfeldigheter, og en kald øl i en fransk bar, har gitt en drømmemulighet i toppklubben Bourg-de-Péage Drôme.

Både Storhamar og Aker lå langflate etter den 182 centimeter høye venstrehendte skytteren her hjemme etter at hun hadde banket inn nesten 200 mål i alle turneringer for SIF. Likevel hadde hun egentlig bestemt seg for å spille amatørhåndball for Ajax i København – og kombinere det med nettstudier. Faktisk hadde hun også flyttet ned i midten av juli og IKEA-møblene skulle skrus opp.

Så begynte ting å skje fort i starten av forrige uke.

Maren Marki og Rune Marki

Pappa Rune Marki, som er frankofil og har bopel i Frankrike etter årene som proff i blant annet Istres og St. Raphael, var på ferie på rivieraen da telefonen ringte.

– Jeg la ut et golfbilde av meg og Thomas Paulsen på Instagram. Så ringte de plutselig fra St. Raphael og lurte på om jeg kunne bidra med å dele ut den nye drakten til nysigneringen Benjamin Hallgren fra Haslum på et arrangement siden jeg var her. Etterpå tok jeg en øl i baren med agenten hans. Da spøkte jeg med at han måtte skaffe Maren en fransk klubb neste år siden hun er født i Frankrike. I løpet av uken kom en forespørsel om jeg hadde noen videoer av henne. Fredag ringte telefonen igjen og det var allerede et tilbud på bordet fra Bourg-de-Péage Drôme med både leilighet og muligheten til å leve av håndballen, forteller Marki.

Fikk en time på seg

Datteren hadde da reist hjem til Stavanger og overraskelsen var stor da pappa ringte hjem for å fortelle om den vanvittige muligheten som hadde dukket opp. Haken var bare overgangsvinduet som gikk ut noen dager senere. Hun fikk en time på å bestemme seg. Her måtte ting skje fort.

Det gjorde de også.

– Det er sikkert mange som tror at det er jeg som har pushet på her, men det er det ikke. Dette ville hun selv. Jeg synes hun er kjempetøff, sier Rune Marki.

Ettersom hun ikke hadde signert noen kontrakt med den danske klubben gikk det greit å komme seg ut av det. I tillegg måtte leiligheten i København, som hun selv skulle betale for, sies opp. SIF sa samtidig fra seg krav om utdanningskompensasjon for å kunne gi henne muligheten.

Tirsdag denne uken bar det rett på treningsleir med nye lagvenninner i pyrineene.

– Hennes nye klubb har vært det tredje beste laget i Frankrike og profilerer seg som «Biene». De ble trukket poeng i fjor etter økonomisk trøbbel og en del av landslagsspillerne er borte. Nå har de restriksjoner på pengebruk, men det gjelder ikke i like stor grad på unge og relativt rimelige spillere. De hadde heller ingen venstrehendte skyttere. Her kan hun få sjansen på øverste nivå med 1200–1300 tilskuere på hjemmekampene, forteller Rune Marki.

Søker dobbelt statsborgerskap

Ettersom datteren er født i Frankrike skal de nå søke dobbelt statsborgerskap for henne. Familien har lenge hatt bopel i landet, hun snakker fransk og siste hinder for å få det til er å bo i landet 100 dager sammenhengende.

Eks-proffen mener det vil øke attraktiviteten hennes også for andre klubber i landet. Dessuten klinger selvsagt etternavnet, som betyr greve på fransk, også meget godt i denne sammenhengen.

Maren Marki

Rune Marki beskriver datteren som en skikkelig skytter med skuddteknikk som ikke er helt ulik Kjetil Strand. Dessuten har hun også arvet litt av hans egne evner som gjennombruddspiller og playmaker.

– Hvor har Sola vært i dette?

– Hun var der for to år siden. Så i Ålgård. Ettersom hun var såpass ung ville de kun bruke henne på juniorlaget og det ville hun egentlig ikke selv. I så måte har to år gått i vasken med pandemi og restriksjoner. I SIFs A-lag fikk hun spille på seg selvtillit og score mye mål. Det var perfekt egentlig.

Ettersom hun kun har vært med på samlinger hos U-landslagene kan hun nå også bli aktuell for spill for det franske landslaget dersom det skulle bli en mulighet.

Maren Marki selv er på treningsleir med sin nye klubb og RA har foreløpig ikke fått kontakt med henne.

Nyeste fra Dagsavisen.no: