Handball

Skal samle hele regionen rundt Ryger

Navn i nyhetene: Viking Håndball og SIF er historie på herresiden. Nå er alle håndballkrefter på toppnivå samlet i Stavanger, og Christian Søyland er mannen som skal selge det inn til folk.

Stavanger —

Hvem: Christian Søyland (39)

Hva: Salgs- og markedssjef i Ryger Håndball, som er resultatet av at Viking og SIFs herrelag er slått sammen for å skape et topplag i Stavanger.

– Nå er dere Ryger. Hvordan har du merket det på din hverdag med sponsorer?

– Før har vi presentert oss, og mange har kjent til både Viking og SIF. Nå har vi noe helt annet vi snakker om, og Ryger er en mer samlende klubb. Det skal samle Rogaland, og det setter vi pris på. Nå må ikke folk velge mellom Viking og SIF, men kan heller støtte hele regionen. De jeg har vært i kontakt med er positive. Det er mange som lurer på hva vi holder på med.

– Hvordan har mottakelsen på det nye navnet vært?

– Noen har vært inne på Wikipedia og forstått det. De ser at det er et navn fra år 500, og var dem som bosatte seg i Rogaland. De som ikke forstår det må vi spre det til. Vi skal være et samlende lag i regionen, og vil vekke til live den håndballinteressen som har vært i Stavanger tidligere. Vi ser at vi ligger høyt oppe på aktiviteten vi har hatt. Mot slutten av sesongen, når folk egentlig er på vei inn i håndballdvale, klarte vi å fylle hallen.

– Som markedsmann, hva tenker du om navnet Ryger?

– Vi prøver å skape et engasjement, det er det vi holder på med hele veien. Vi prøver å få folk til å engasjere seg for klubben, og Ryger er definitivt et samlende navn for regionen. Stavanger Idrettshall skal ikke kun være for de som bor på Madla og Tjensvoll. Vi ønsker å få folk fra hele regionen. Spillerne hos oss skal også være fra hele regionen. Ryger vil hjelpe oss med å være samlende for vår region.

– Det har jo vært litt kritikk også rettet til navnevalget grunnet sammenligning med RYGR Brygghus. Hva tenker du om det?

– Kritikk er noe som vi setter på engasjementskontoen, og vi setter pris på at folk engasjerer seg rundt det vi gjør. At RYGR er et brygghus har ikke noe med oss å gjøre, det sier bare at det er et navn som betyr noe. Det er også et advokatkontor og elektrofirma. Navnet for vår del er en samlende håndballklubb.

– For å snu litt over til det sportslige. Du er vel tidligere håndballspiller selv?

– Jeg har vært spiller i Tastaveden, og har satt veldig pris på det. Det er også noe av grunnen til at breddesamarbeidet vi gjør er viktig for meg. Jeg har vært trener både der, Sola og SIF. Det er svært utviklende å jobbe med mennesker under de omstendighetene, der folk vil være den beste utgaven av seg selv. Håndball har vært en fantastisk arena for meg opp gjennom årene.

Christian Søyland

– 1990-tallet inneholdt store håndballopplevelser i Stavanger. Hvor langt unna er dere å gjenskape noe slikt?

– Ser vi på hvor lang tid Sola Håndball og Viking Fotball har brukt på å snu sine situasjoner er ikke tiden nødvendigvis lang, men for vårt prosjekt handler det om å bygge stein på stein. Det skal være et fundament i Ryger som står over tid, og ikke er avhengig. Ideelt sett stiller alle breddeklubbene med lag på alle nivå med begge kjønn. Da vil Ryger stå i lang tid. Vi vil ikke hente spillere som skal stå for de sportslige prestasjonene på kort sikt. Selvsagt vil det være spillere fra andre land og slikt, men vi er tålmodige og har tro på det vi holder på med.

– Forrige helg fylte Nærbø Håndball opp DNB Arena, kun noen meter lenger bort langs Madlaveien, til finale i EHF European League. Hvor tror du deres publikumspotensial ligger?

– Først og fremst har Nærbø gjort et stykke arbeid over tid, og stått i det. De har hatt tro på prosjektet sitt, og hvis vi ser på håndball de siste årene er det litt mindre byer som har skapt engasjement. Nå er det klart for at storbyene også gjør tiltak for å skape arrangementer. Byene har alltid mer på agendaen, så det er litt vanskeligere å vekke det til live. Det er veldig kjekt at Nærbø får det til. Vårt potensial er å fylle Stavanger Idrettshall, og det tror vi er mulig. Når vi ser på rekruttlagene våre er det et stort potensial i Rogaland, som gjør at vi har tro på at den biten av det skal tilfredsstille det som skal til for å fylle Stavanger Idrettshall – eller en annen arena som skulle komme.

– Vi får gå over til de faste spørsmålene. Hva er favorittmaten din?

– Det må være taco med familien.

– Hva gjør deg lykkelig?

– Når jeg ser mennesker gjør det de brenner for og har glede av det de legger innsatsen ned i. Det kan være det samme hva de holder på med.

– Hvem var barndomshelten din?

– Jeg har hatt flere, men det må være Terje Håkonsen.

– Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Morfaren min. Han startet med vernede bedrifter i Norge, altså tilrettelagt arbeid. Han hadde alltid gode historier, og hadde opplevd mye. Han var direkte i tilbakemeldingene og en ærlig fyr.


Nyeste fra Dagsavisen.no: