Handball

Sesongen over for Sola – tror de vil utvikle seg

Onsdag kveld tapte Sola 30-35 mot Storhamar etter ekstraomganger, og avsluttet med det sesongen.

Semifinalene i Rema 1000-ligaens sluttspill endte med 0-2-tap i kamper mot Storhamar i best av tre-serien for Sola. Steffen Stegaviks jenter åpnet greit, og fikk etter hvert kontroll på kampen. Med ti sekunder igjen på kampuret i Åsenhallen fikk Storhamar spille seg inn til linjen, og sikret straffekast. Det scoret gjestene på, og utlignet til 29–29.

I ekstraomgangene var det Storhamar som dominerte, og vant 1–6 på to ekstraomganger med fem minutter hver.

Linjespiller Kaja Horst Haugseng hadde en het start for gultrøyene, og scoret to av de tre første målene. Hun scoret seks mål i løpet av kampen, det samme som Kristina Sirum Novak, Live Rushfeldt Deila og Camilla Herrem.

– Jeg traff godt i begynnelsen, sier Horst Haugseng til RA.

Hun forteller at Sola hadde full kontroll på kampen, helt til det var ti sekunder igjen. Så skjedde det som ikke skulle skje for gultrøyene.

– I ekstraomganger handler det om hvem som vil mest. Vi kan kun skylde på oss selv, sier linjespilleren.

Lagvenninne og landslagsveteran Camilla Herrem er enig.

– Kampen er grei, men vi roter det vekk selv. Vi har fem 100-prosentsjanser i ekstraomgangene som vi ikke scorer på. Da blir det vanskelig, sier hun.

Beviste Solas posisjon

Om det ville blitt tvunget fram en kamp nummer tre i semifinaleserien tror Herrem det ville vært relativt åpent, tross Storhamars relativt ubestridte posisjon som nummer to-laget i norsk kvinnehåndball de seneste årene.

– Alt er mulig. Da hadde do også hatt kniven på strupen, og vi har klart å slå dem på bortebane tidligere. Det er ikke så lenge siden, sier Herrem.

Tapet etter ekstraomganger ble punktumet for en historisk sesong i Sola-historien. Laget har spilt kvartfinale i nivå to-turneringen til EHF, European League, og i tillegg tatt bronse i Rema 1000-ligaen for andre sesong på rad. Likevel er det den første gangen Sola har tatt medalje i en full sesong.

Selv om det ikke har vært mye tid til refleksjon rundt sesongen har Herrem allerede noen høydepunkter å tenke tilbake på.

– Spillet i Europa var dritkult. Vi kom til kvartfinale, og det var ekstremt bra. Bronsemedaljen var også viktig. I fjor var det ti kamper, og mange kan lure på om det var flaks. Nå var det godt å bevise at det ikke var det, slik at folk ikke tror det. Jeg er stolt av laget, sier landslagsprofilen.

Camilla Herrem

Lagvenninnen Horst Haugseng kom til klubben før sesongen og er stolt over prestasjonene.

– Europa var spesielt, og de prestasjonene vi hadde der tror jeg ikke noen så for seg på forhånd, sier hun.

Sju født etter tusenårsskiftet

Selv er Horst Haugseng født i 2001, og er dermed én av sju spillere blant Solas 16 registrerte i den siste kampen for sesongen som er født på 2000-tallet.

Det blir heller ikke store forandringer i laget før neste sesong. Trener Steffen Stegavik tror kontinuiteten vil bidra til utviklingen.

– Vi skifter keeper, og beholder resten. Jeg håper vi skal ta nye steg, sier Stegavik.

– Hva er det dere skal utvikle?

– Alt, men det er naturlig å vokse med erfaring og mer spillklokskap.

Keeper Tonje Haug Lerstad forlater Sola til fordel for franske Besancon Feminin. Inn kommer tidligere verdensmester Rinka Duijndam fra Nederland.

Ungjentene er uansett sultne på å vokse i Sola.

– Vi kommer til å få mer rutine. Nå har vi Camilla (Herrem), og må ta med alt hun gir, sier Horst Haugseng.

Landslagsveteranen selv tror kamper som i sluttspillet mot Storhamar, og ikke minst i europacupen, gir god læring for de yngre lagvenninnene. Det ble flere kamper enn normalt, men det tror Herrem er god læring for spillerne.

– Denne sesongen er slik de aller beste har det hvert år, sier Herrem.

Mer fra Dagsavisen