Handball

Sola kan spille seg ut av egen kommune

Slår Sola HC Astrakhanocha over to kamper, og kvalifiserer seg for gruppespillet i europaligaen i håndball, spiller jentene til Steffen Stegavik seg samtidig bort fra Åsenhallen og ut av kommunen.

Sola — Hallen holder nemlig ikke kravene til det det europeiske håndballforbundet (EHF). Alt i kvalifiseringsrundene spiller de på dispensasjon. Kapasiteten er for liten, det er ikke blått dekke, avstanden fra bane til vegg er for liten – og det er ikke elektriske reklameskilt.

– Det er ganske mye som mangler på at Åsenhallen skal være godkjent. Det er mange regler i spill her. Vi må nok ut av kommunen om vi kommer oss videre, sier trener Steffen Stegavik til RA.

Det betyr i klartekst enten Stavanger Idrettshall eller DNB Arena. Den nye velodromen på Sola er ikke et alternativ ettersom den ikke er godkjent for ballspill.

– Vi skal være glade for at vi slipte gulvet i Åsenhallen i sommer og kun har markeringer for håndball nå. Uten det ville vi ikke fått dispensasjon for kvalifiseringen heller, sier markedssjef Siri Forgaard – som nevner at permen med krav for spill i Europa er på 120 sider.

Duoen regner med at håndballforbundet gjennom region Sørvest og Erik Andersen uansett vil hjelpe dem ganske sømløst med å få lagt kampene til Stavanger idrettshall. DNB Arena må eventuelt leies – og da må det siktes høyt publikumsmessig.

Tøffere enn Krasnodar

Sportslig sett er det likevel liten tvil om at Sola er i stand til å gå videre til gruppespillet. Skal det skje må HC Astrakhanocha fra Russland slås over to kamper i den siste kvalifiseringsrunden. Den første av de to kampene går søndag. Det er også siste kamp i Åsenhallen før jul.

– Hvordan er HC Astrakhanocha sett opp mot Kuban Krasnodar som dere slo sist?

– Bedre. De slo Kuban mellom våre to møter med dem. Da ledet de med fem like før slutt før de slakket litt av. Det er et større og sterkere lag. Jeg er spent. De var i kvartfinalen i Europaligaen i fjor, men har mistet et par spillere siden det, sier Stegavik.

Han har likevel stor tro på at Sola skal kunne gå videre om de spiller som de har gjort den siste tiden.

– De står godt i forsvar og løper litt kamikazeaktig etter hjemover. Så går det roligere når det scores mål. Vi må kjøre etablert forsvar og forsøke å løpe litt over dem. De henger normalt med til pause – så slurves det mer med returløpene. Tempo er nøkkel for oss, sier Sola-treneren.

– Hva vil et gruppespill i Europa bety?

– Det vil ha stor betydning! Det blir seks internasjonale kamper å utvikle seg på. Tre nye hjemmekamper – selv om det neppe blir i egen kommune.

Ingen store penger

Store pengesummer inn blir det neppe. Noe utbetales for poeng i gruppespillet, noe reklameinntekter er det og litt tilskuerinntekter ligger i bunn. Så får man tilskudd fra forbundet. Det hele kan likevel ikke sammenlignes med fotballen. Det handler først og fremst om utvikling og en utfordring.

– Kan det ikke gå ut over seriespillet med stadige kamper i Europa og to ukentlige kamper?

– Det får vi ta om halvannen uke om vi går videre. Da har jeg mer å si om det. Så får vi finne løsninger.

Sola har ingen nye skader å snakke om i forkant av søndagens kamp – ut over de som har vært ute en stund. Det inkluderer playmaker Kristiane Knutsen.

Billettsalget til kampen er ikke like hett som til Vipers, men Siri Forgaard rapporterer om nesten 500 solgte billetter nå. Hallen tar 1100.

– Så har vi 600 vanlige sitteplasser, forteller hun.

Klubbens markedssjef håper at en eventuell kvalifisering til et gruppespill i Europa får kommunen til å ta en kikk på hva som kan gjøres med Åsenhallen. Klubben vil selvsagt aller helst spille i eget hus. Størrelsen har så langt vært perfekt og det er intimt.

Noen grep kan likevel gjøres nå. En 16 kvadratmeters storskjerm er under planlegging for å sikre bedre sponsorprofilering.

– Leverer vi i Europa så gir det kanskje Sola kommune et incentiv for å kikke på hva som kan gjøres, sier hun.






Mer fra Dagsavisen