Handball

Europeisk eventyr for Solas føtter

Søndag kommer russiske Kuban Krasnodar til Åsenhallen, og det er ikke første gang lagene møtes.

Sola Håndball, som gjorde en historisk sterk sesong i 2020-21, skal spille i Europa nå. Med NM-sølv, etter tap mot suverene Vipers fra Kristiansand, og bronse i serien ble det klubbens sterkeste sesong noensinne. Nå starter desserten av medaljene, som er spill mot europeiske lag av høy kvalitet.

For trener Steffen Stormo Stegaviks kvinner blir det russiske laget Kuban Krasnodar det første hinderet på vei mot gruppespill i EHF European League. Han erkjenner at kunnskapene om spillerne og laget ikke er høy.

– Kjenner du i det hele tatt til søndagens motstander, Kuban Krasnodar?

– Nei, ikke utenom det jeg har sett på video, sier Stegavik til RA.

Sola Håndball Steffen Stegavik

– Hva tror du venter dere ut fra det?

– Det er et godt russisk lag, som har et europeisk preg på seg med skandinavisk spill. Det er ikke noe veldig uvanlig fra det vi møter her hjemme, føler jeg.

Sola endrer ikke spillestil

Stegavik er også klar på at det ikke vil gjøres noen store endringer i spillet fra Solas side før kampen.

– Vi er ganske heldige som møter et lag som ikke kjenner spillerne våre. Jeg håper vi skal ha en fordel med den første kampen hjemme, det gir oss en trygghet i Åsenhallen. Det blir også en fin mulighet å revansjere onsdagens tap mot Byåsen, sier treneren.

Vi prøver å gå så langt som mulig.

—  Sola-trener Steffen Stormo Stegavik

Selv om Kuban Krasnodar ikke nødvendigvis har detaljkunnskap om dagens Sola-lag, er det en historie mellom klubbene. Lagene møttes i tredje runde av europacupen i 2005-06-sesongen. Søndagens motstander, som spiller i den russiske superligaen, sendte gultrøyene ut av cupen. Den gangen fikk Sola plass i Europa grunnet svak økonomi i andre eliteklubber, som førte til at plassen i europacupen gikk videre.

Nå er forutsetningene annerledes, med et Sola som tilhører toppen av norsk håndball. På tross av onsdagens 23-20-tap mot Byåsen er gultrøyene på tredjeplass i Rema 1000-ligaen, og fyller stadig på med unge lokale spillere.

Ingen hårete mål i Europa

Det var lite som talte for europacup da Stegavik kom inn som hovedtrener, for et lag som nettopp hadde sluppet nedrykkskvalifisering på grunn av koronapandemien i 2020. Litt over ett år senere er situasjonen en helt annen i Åsenhallen. Selv er han nå inne på fulltidskontrakt som trener, og klubben tar stadig nye steg både sportslig og kommersielt.

Noen hårete mål i Europa er det likevel ikke.

– Har dere satt en målsetting med spillet i Europa?

– Nei, vi må ta en kamp om gangen. Så enkelt er det. Vi prøver å gå så langt som mulig, sier Stegavik.

Russisk håndball står sterkt

Den russiske superligaen er høyt rangert internasjonalt. Kun den rumenske og ungarske ligaen er over på kåringen for 2019-20-sesongen. Rema 1000-ligaen regnes som den sjette beste i Europa.

Forrige gang Kuban tok medalje i superligaen var i 2018-19-sesongen. Da endte det med bronse.

– Det er god kvalitet. Spiller vi som mot Byåsen taper vi. Spiller vi på vårt beste kan vi gi god kamp. Det handler om oss selv, hvor gode vi er, sier Stegavik.

Søndagens motstander er fra den russiske byen Krasnodar, som ligger rett ved Svartehavet og har i overkant av 700.000 innbyggere. Der skal Sola-kvinnene til returkampen i kvalifiseringen, som spilles 24. oktober. I mellomtiden går turen til Bergen, og Fana, 20. oktober.

Gultrøyene må klare seg uten Kristiane Knutsen, Martine Wolff og Vilde Ueland. Trioen er ute med skader.

Mer fra Dagsavisen