Handball

Til krig for kompisenes framtid

Kvalifiseringen mot Nøtterøy blir farvel til Vikings toppscorer Kjartan Johansen (25). Bakspilleren fra Færøyene ser det som sin plikt å holde laget i Eliteserien. Samtidig er det er ingen krise for klubben om det skulle bli nedrykk.

Stavanger — Målmaskinen, som har vært en svært viktig del av gjenreisningen av Viking, skal spille for svenske Önnereds de kommende årene. Han er kjenner at situasjonen er litt spesiell nå. Skal Viking overleve i Eliteserien må han nok igjen levere offensivt.

– Jeg har selvsagt egen framtid i tankene, men jeg har fått mange gode venner her. To av mine beste kompiser fra Færøyene skal også være igjen i Stavanger. Det er en plikt å kjempe for dem, sier Johansen til RA.

Bakspilleren erkjenner også at det ikke er uten risiko. Viking har, bortsett fra en treningskamp over 3x25 minutter mot Nærbø sist uke, ikke spilt kamp på fem måneder.

Motstander Nøtterøy fra 1. divisjon har tre treningskamper i kroppen.

– Vi har ikke hatt treningsnekt slik mange andre, men det er klart at det er risikabelt og farlig for kroppen å kaste seg inn i kampsituasjon som dette uten skikkelig grunnlag.

– Burde opp- og nedrykk vært droppet i stedet?

– Selvsagt synes jeg det sett med Viking-øyne, men jeg vil ikke komme med noen fasit på hva som egentlig er rett eller galt. Det som jeg mener er galt er hva det gjør med spillerlogistikken i klubbene som må lide. Det er på ingen måte sunt for forberedelsene for neste år. Nye spillere vegrer seg selvsagt mot å signere når man ikke vet hvilken divisjon det blir, sier Johansen.

Kan bli overraskelser

Om det er laget fra 1. divisjon, eller det fra Eliteserien som drar mest fordel av den lange pausen, vil målmaskinen ikke mene veldig bastant om. Har noen en fordel mener han det kanskje bør være Viking – fordi de har spilt mot bedre spillere tidligere i sesongen.

Selv om Viking har møtt Nøtterøy noen ganger de siste årene, og sett stort sett alt de kan på video, gir den lange pausen også taktiske muligheter.

– De kan selvsagt ha begynt med noen helt nye ting i denne perioden – selv om grunnstammen er den samme.

Det er veldig viktige kamper, men ingen krise om vi rykker ned.

—  Svein Axel Johannessen

– Hva med Viking – har dere kaniner i hatten?

– Noe kommer det nok, men mest av alt har vi vedlikeholdt det som har fungert for oss. Vi har også prøvd å ta bort noe av det som ikke har gjort det. Jeg tror ikke du vinner mye på å skape for mye nye ting i denne type kamper. Det er viktigere å holde det trygt, sier Johansen.

Nedrykk er ikke krise

Skulle Viking rykke ned igjen etter kun ett år på øverste nivå, er det ingen krise.

Klubben er i solid overskudd og veldig mange av spillerne er signert på to- og treårige avtaler.

– Dette er veldig viktige kamper, men det er ingen krise om vi går ned. Vi har hele tiden planlagt for et slikt scenario. Det vil ikke velte våre ambisjoner på lang sikt, sier styremedlem og fungerende daglig leder Svein Axel Johannessen.

Han peker samtidig på at det ikke er sånn at de ønsker å gå ned. Troen er sterk på at det gir mer utvikling å leke med de beste.

– Men vi starter ikke på null om vi går ned.

Klubben har gått fra minus og negativ egenkapital på tre millioner i 2015 til gjeldfri og med et overskudd på 1,2 millioner i år. Alt ligger til rette. Samtidig må det bygges stein for stein.

Johannessen, som gjør daglig leder-jobben på dugnad, håper at en ny markedssjef i full stilling er en slags grunnstein.

– Vi er i sluttfasen med den ansettelsen nå.

Ingen er ansatt i full stilling nå og klubben drives i hovedsak av ildsjeler. Det kan fungere i en kort periode, men neppe på sikt. Da må inntektene opp.

Når det kommer til spillerstallen har usikkerheten om divisjon selvsagt vært et stort minus i den pandemistansede sesongen.

Scott Harrington

Det som er sikkert er at nøkkelspillerne Kjartan Johansen (Ønnareds), Sebastian Mossestad Waage (Fyllingen), Samson Bjerke Kallestad (Bækkelaget) og spillende hjelpetrener Rasmus Bertelsen (flytter hjem til Danmark) gir seg til neste år.

Inn har klubben alt sikret seg bakspillerne Magnus Orri Axelsson (høyreist skytter på 21 fra rekruttlaget til Elverum som skal studere i Stavanger) og Trondur Mikkelsen (færøysk spiller på 20 fra dansk 1. divisjon som trener Scott Harrington kjenner godt til).

– Så jobbes det med andre spillere, men alle vil vite divisjon. Det gjør logistikken vanskelig, sier Johannessen.

Blir det eliteserie også neste år må Nøtterøy beseires i to kamper. Den første spilles onsdag i Stavanger idrettshall foran 100 tilskuere. Den neste i Nøtterøy lørdag. Kampene krever en vinner – om det så skal skje på straffekast. Er det 1–1 etter to kamper spilles en tredje og avgjørende i Stavanger.

Viking-veteran Erik Rafoss (36) er ryggskadd og står over. Han er for øvrig i dialog om å ta ett år til på banen.

Mer fra Dagsavisen