Handball

Foreløpig siste Sola-dans for Holta

Lørdagens cupfinale mot Vipers er den siste Sola-kampen for Malin Holta, for denne gang.

Stavanger — Når Sola spiller sin første NM-finale lørdag er det slutten på nok et opphold i klubben for Randaberg-kvinnen Malin Holta. Neste sesong venter den ungarske klubben Siófok KC for bakspilleren.

– Er dette din aller siste kamp for Sola?

– Jeg har kommet tilbake så mange ganger at det er en sjanse for det. Jeg føler det ikke er siste gangen, men man vet aldri. Det er mye som spiller inn av skader og sånn. Jeg håper det ikke er siste kampen for Sola. De har sagt jeg er velkommen tilbake, det er jo hyggelig, sier Holta til RA.

Taktikken må vi holde internt. Det er noen småting vi skal prøve å gjøre mot dem.

—  Malin Holta

Store endringer

Situasjonen hun og klubben befinner seg i, med bronse fra serien og en cupfinale som skal spilles i helgen, er historisk. Holta har vært med på mye gjennom tiden i Sola. Bare for ett år siden avsluttet gultrøyene i Åsenhallen sesongen på nedrykkskvalifisering. Likevel har det vært mulig å fordøye suksessen, for nå har de vært forberedt lenge på den kommende kampen.

– Det har alltid vært en drøm å ta en medalje etter noen år, men å være i finalen nå er veldig stort. Vi har hatt så god tid til å tenke på at vi er der, men for noen måneder siden var det ganske overraskende, forteller hun.

Trener Steffen Stormo Stegavik mener de har en god inngang til kampen.

– Alt er mulig. Vi forbereder oss for en jevn kamp. Om det er realistisk eller ikke er en annen sak, sier han – før han fortsetter:

– Vi har ingenting å tape i en kamp som dette. Vi skal bare ut og kose oss, samtidig som vi skal være nære nok til å kjempe om tittelen med minutter igjen av finalen.

Én av 100

– Av 100 kamper mot Vipers, hvor mange ganger slår dere dem?

– Forhåpentligvis én, med det laget de har nå. Det er litt forskjell om du møter dem til en NM-kamp hvor kongepokalen står der, eller om du møter dem i serien når de leder med ti poeng, sier Stegavik.

– Det er nok noe sånn, men vi må jo alltid håpe at vi kan følge dem et stykke. Vi går selvfølgelig inn for å vinne, men vi vet at sjansene er små, sier Holta.

Motstanderen er absolutt ikke en enkel nøtt å knekke. Etter NM-finalen venter en ny finale for Vipers, i Champions League.

– Går det an å forberede seg til en slik kamp?

– Vi forbereder oss, men har ikke fått den beste forberedelsen. Vi har ikke kamptempoet i ryggen nå. Vipers har jo spilt Champions League siden januar, og har en fordel der. Vår fordel er at vi er spillesugne, så plutselig leverer vi, sier Stegavik.

Malin Holta og Kristina Sirum Novak

Skader

Det er også ti uker siden 15. mai ble lansert som en mulig cupfinaledato. Siden det har de jobbet målrettet mot datoen, ifølge treneren.

Til finalen er Martine Wolff fortsatt ute med skade. Den gode nyheten er at Martha Barka og Vilde Ueland testes inn mot finalen.

– Er dere villige til å ta sjanser med skader til cupfinalen?

– Nei. Enten er de friske nok, eller så spiller de ikke. Det er helsen først, og fysioterapeuten som bestemmer, sier Stegavik.

Han har selv spilt cupfinale for Elverum med brudd i armen. Det var i 2009/10-sesongen. Det endte med gull. Han vet godt at spillerne selv ikke vil melde seg ut før en slik kamp, og at det medisinske apparatet må begrense spillerne.

Nesten hjemmebane

Rammene rundt årets cupfinale er annerledes. Oslo Spektrum er erstattet med Stavanger idrettshall.

– Nå er det 100 tilskuere i Stavanger idrettshall som de fleste har spilt i da de var yngre. Det er kjente omgivelser vi skal spille i. Det hadde vært en større jobb om vi skulle dratt til Spektrum, med store ganger og 6–7000 på tribunen. Det er ikke så annerledes enn seriekampen mot Vipers. Jeg tror det skal gå fint, sier han.

Nå har de også brukt tid på å forberede seg motstanderen Vipers. Sola-treneren har brukt mye tid på å sette seg inn i måten de spiller håndball på. Det kan bli gull verdt, bokstavelig talt.

– Har dere lagt en plan?

– Vi satt og så dem mot Storhamar. Jeg tror jeg har sett alle kampene deres. Selvfølgelig har vi en plan, så skal vi prøve å holde følge med dem i 55 minutter. Vi skal være tett på når det nærmer seg de siste fem minuttene. Det gjør også noe med hodene til dem som er sikre på å vinne kampen, sier Stegavik.

Malin Holta ønsker heller ikke å avsløre noen av triksene de har med seg inn mot lørdagens kamp.

– Vi er godt forberedt på hva vi kommer til. Vi har hatt god tid til å se på video og planlegge. Taktikken må vi holde internt. Det er noen småting vi skal prøve å gjøre mot dem, sier hun.

Mer fra Dagsavisen