Handball

Live Rushfeldt Deila valgte håndball og følger farens fotspor

NAVN I NYHETENE: I likhet med fotballpappaen Ronny Deila velger 21-åringen Live Rushfeldt Deila å dra til Nord-Jæren for å drive toppidrett. I motsetning til faren skal hun ikke sparke ballen, den skal kastes for gultrøyene på Sola.

Stavanger / Sola — Hvem: Live Rushfeldt Deila (21)

Hva: Har nylig signert for Sola Håndball, hvor hun skal spille fra neste sesong. Er datter av tidligere Viking-spiller, og nå trener for New York City FC, Ronny Deila.

– Hva fikk deg til å velge Sola?

– Det er jo en spennende klubb, med mange gode og unge spillere. Samtidig er det flere rutinerte. Det er mange som blir i klubben. Det er også spennende at de ville ha meg. Det var vanskelig å gå fra Fredrikstad, men jeg fulgte magefølelsen.

– Du har vel bodd i Stavanger tidligere, da din far spilte for Viking i 2005?

– Ja, fra jeg var fire til jeg var seks år. Jeg husker ikke så mye.

– Er det noe du husker fra den tiden?

– Jeg husker litt av skolen, hvordan den så ut på utsiden. Det er også litt minner fra området vi bodde i, uten at jeg husker hva det heter. Jeg husker også stadion, tror ikke den er så forandret siden den gang.

– Har du noen andre minner fra regionen?

– Vi har videoer av at vi spilte håndball, og at pappa var treneren vår. Vi var så unge, og gikk i barnehagen i starten. Det er bare litt minner fra skolen.

– Hvordan vil du beskrive deg selv som spiller?

– Jeg vil si duellsterk og gjennombruddssterk. Jeg er også god i forsvar, kan stå litt overalt.

– Kjenner du noen på Sola?

– Kristina Sirum Novak og Kaja Haugseng kjenner jeg litt fra før.

– Du har jo en far i fotballmiljøet, hva gjorde at det ble håndball for deg?

– Jeg har jo spilt fotball hele livet også, det var litt tilfeldig at det ble håndball. Jeg angrer ikke, men hadde ikke angret på fotball heller. Pappa hadde spilt håndball selv også, han ønsket ikke å tvinge oss til å velge fotball. Vi har både håndball og fotball i familien.

– Fredrikstad, som du spiller for nå, tapte kampen om cupfinaleplass mot nettopp Sola. Hvordan var det?

– Jeg spilte ikke kampen, for jeg var skadet. Det var selvfølgelig kjipt. Det var to tette kamper mot dem, i serien og cupen. Det var Sola som trakk det lengste strået.

– Nå er det ett år siden koronapandemien førte til et stengt land. Hva vil du gjøre den dagen det åpner igjen?

– Da kommer jeg til å dra til New York for å besøke pappa. Vi ser han jo aldri nå. Jeg kommer nok også til å besøke familie rundt omkring i Norge. Vi har slektninger litt overalt.

– Har du noen favorittmat?

– Jeg har egentlig ikke en, men jeg elsker jo taco som de fleste andre. Jeg liker når det er laget ordentlig.

– Gjør du noe annet enn håndball?

– Jeg studerer en bachelor i pedagogikk på Universitetet i Oslo. Nå jobber jeg med å få videreført det på nett, siden UiS ikke tilbyr det.

– Hva gjør du når du skal slappe av?

– Jeg liker å se en god serie, eller være med familien og venner.

– Er det noen TV-serier du ser på?

– Jeg har jo sett en del. Før gikk det mest i Friends, men det er lenge siden det gikk ut. Nå prøver jeg å se det som er populært.

– Hva gjør deg lykkelig?

– Det er familien. Det er viktig at de har det bra. Jeg har en ganske stor familie. Håndballen gjør meg også lykkelig, men det er familien som gjør meg mest lykkelig.

– Hvem var barndomshelten din?

– Jeg har alltid sett mest opp til mamma og pappa.

– Hvorfor?

– De har alltid brent for det de driver med. De elsker jobben sin og hverdagen. De gjør det de har lyst til, og det vil jeg også gjøre. De er flinke og snille.

– Hvis du skulle stått fast i en heis med noen, hvem ville det vært?

– Jeg tror det ville blitt Michael Jordan. Jeg har sett dokumentaren, han virker kul og inspirerende. Det hadde vært kult å høre fra ham, hvordan han ble så god.


Mer fra Dagsavisen