Handball

Sola Håndball med stort overskudd etter koronaåret: - Har kuttet der vi kan

2020 endte med et overskudd på 453.036 kroner for Sola Håndball. Det ville ikke vært mulig uten en enorm kostnadskontroll, ifølge daglig leder John Harald Kåsen.

Sola — Fjoråret var merkelig for alle, og idretten var intet unntak. Sola Håndball landet likevel en positiv driftsmargin på 6,7 prosent etter en omsetning på 6,687 millioner kroner. Det kommer fram fra årsmøtedokumentene før klubbens øverste organ samles 11. mars.

Solas daglige leder, John Harald Kåsen, innrømmer at overskuddet var større enn det han selv antok det kom til å bli.

– Vi hadde nesten to måneder med permitteringer i 2020, og har kuttet kostnader der vi kan. Vi har gjort det vi kan med et mål om å komme i balanse. Det klarte vi, sier Kåsen til RA om 2020-regnskapet.

– Hvor er de største besparelsene gjort?

– Noe går på utstyr, og vi har kuttet på alle måter vi kan. Det er ikke noen store ting, men mange små. Treningsleirer og slikt er jo kuttet. Der har vi kun vært i Bergen med A-laget. Der lånte vi en hytte gratis og dro opp med privatbiler. Det er billigere enn en tur til utlandet. Vi har vært veldig bevisste på hva vi bruker av penger, sier Kåsen.

Permitteringer

Som de fleste andre i toppidretten var det permitteringer hos både sport og administrasjon da forrige sesong ble avlyst.

– Sett i ettertid: Var det nødvendig med permitteringer?

– Vi ville jo gått i minus om vi ikke hadde gjort det. Det var betydelig usikkerhet rundt tilskuddene på den tiden. Det var styret som valgte det på grunn av usikkerheten. Klubbene har valgt å ikke permittere nå, og det håper vi også å unngå. Vi har jo noe å spille for, med en cupfinale i mai. Vi kan også få fullført de siste kampene. Vi må holde trykket oppe, sier Kåsen.

– Dere mottok 1.019.846,- i koronatilskudd. Hvordan ville økonomien vært uten den støtten?

– Da hadde det vært helt katastrofe. Om vi ikke hadde fått det koronatilskuddet ville ikke idretten overlevd. Så lenge regjeringen har stengt ned ville det ikke fungert uten. Vi hadde fått et kjempeminus. Det ville betydd minimum en halv million i underskudd, og det hadde vært en katastrofe for oss, sier Kåsen.

Det ville betydd minimum en halv million i underskudd, og det hadde vært en katastrofe for oss.

—  John Harald Kåsen

Klubben har også økt sponsorinntektene med 237.000 kroner i 2020.

– Det er positivt vi greier å øke. Det handler også om periodisering. Det er veldig lojale bedrifter vi har, sier den daglige lederen.

Periodiseringen av sponsorinntektene gjør at pengene legges inn i regnskapet fordelt på månedene, i stedet for å føre hele som en inntekt med en gang. Den løsningen gjør at 2020-regnskapet inneholder sponsormidler fra deler av 2019/20-sesongen og den inneværende.

Tror på mer spill

Håndballsesongen er ikke avlyst. Forbundet har endret slik det vil bli spilt halv serie, dermed er det kun to seriekamper igjen av Solas planlagte sesong. I NM-finalen venter Vipers.

På onsdagens møte mellom idrettspresident Berit Kjøll, statsminister Erna Solberg (H) og kulturminister Abid Q. Raja (V) ble det ikke gitt noen nye signaler på gjenåpning, men Kåsen er optimistisk og tror de får fullført sesongen slik det er planlagt nå.

– Hvis vi ikke gjør det blir jeg veldig overrasket, sier han – på tross av at idretten har blitt skuffet flere ganger over forlengelse av stengingen.

For regnskapsåret 2021 er det forslått et budsjett med 6.605.000 kroner i driftsinntekter, og 6.560.000 i utgifter.

Til årsmøtet er det også foreslått ny styreleder i klubben. Ivar Klette er innstilt av valgkomiteen til å overta etter Are Domert.




---

Solas regnskap 2020

(2019)

Driftsinntekter: 6.687.054,- (6.782.596,-)

Driftsutgifter: 6.238.571,- (6.750.360,-)

Driftsresultat: 448.483,- (32.236,-)

Årsresultat: 453.036,- (37.111,-)


---





Mer fra Dagsavisen