Handball

Tidligere spillere håper på mirakel

Med fire seriekamper igjen er det stor fare for nedrykk for Viking HK. RA har snakket med tidligere spillere om situasjonen klubben er havnet i – og om framtiden.

Viking HK er nære nok et nedrykk. Lokale håndballprofiler håper i det lengste at laget biter seg fast.

Av: Per Thime

Nøtterøy, Stord, Sandefjord og Herkules er lagene som kan stikke kjepper i Vikings planer om fortsatt spill i 1. divisjon neste sesong. I øyeblikket ser det mørkt ut. Laget ligger på nedrykk fire runder før slutt.

– Jeg synes før det første at det er trist å lese tabellen, når det gjelder Viking. Med fire kamper igjen skal det bli vanskelig, men ikke umulig heller.

Det sier den tidligere Viking-spilleren Rune Haugseng til RA. I dag er han trener med suksess i Nærbø.

– I mitt hjerte banker det fortsatt mye for Viking, og det vil det også gjøre om det blir nedrykk.

– Hvor gikk det galt?

– Det er nok et omfattende svar på det, men for min del var det da det ble sammenslåing mellom SIF og Viking. Jeg var en av få som stemte imot, selv om vi ble kraftig rådet til å stemme ja.

Vondt for håndballmiljøet

Haugseng mener det er viktig å få med at det fortsatt er muligheter.

– Det kan være at de vinner alle kampene, men det blir vanskelig. Laget må ta tre poeng mer enn Haugaland, som i tillegg har bedre på innbyrdes oppgjør.

Nærbø-treneren går på Vikings kamper så ofte han kan, og tror de kan komme tilbake.

– Akkurat nå er det mest vondt å se en klubb som lider, men jeg vet det jobbes godt nedover i klubben. Derfor er jeg sikker på at de vil klatre igjen, men et nedrykk vil også føre til at spillere gir seg, tror jeg.

– Ikke gode nok

Kjetil Strand er en annen spiller som hadde en god karriere i Viking.

– Det er mange årsaker til at laget kan rykke ned. Den viktigste tror jeg er den som handler om å ikke ha vært gode nok til å utvikle egne spillere. Går de ned, tror jeg de kommer seg tilbake til både 1. divisjon, og til eliteserien på sikt.

Samarbeid

17. februar, 2000 ble det innledet samarbeid mellom Stavanger Håndball og Viking HK. Samarbeidet ble avsluttet i 2009 da Stavanger ville ut.

– Skal du ha langvarig suksess, da må det være en robust og solid organisasjon i bunn. Det har dessverre ikke vært tilfelle de siste årene, sier Stig Penne.

Også han var en av de sentrale spillerne i tiden hvor det var flere tusen tilskuere på kampene. I dag er snittet 327 tilskuere på hjemmekampene, hvis man leter godt.

– Det er flere grunner å se på fusjonen, og i ettertid var ikke det smart i det hele tatt. Sett med Viking-øyne ble det aldri det samme.  Penne håper laget skal klare seg.

– Det er klart jeg håper det, men samtidig ser jeg at Runar og Sandefjord, kan bli byttet ut med Kåsen og Randesund. neste sesong.

Flere årsaker

Med bare fire kamper igjen ser også Gunnar Blombäck faren for nedrykk.

– Det er klart at jeg ser på tabellen som alle andre, men i mitt hode ønsker jeg å fokusere på gode prestasjoner. Klarer vi det, da kan også vi klare å holde oss i divisjonen, sier han til RA.

Senest i forrige kamp, hjemme mot Haugaland, tuslet han rundt på sidelinjen. Rev seg i håret og var frustrert når det ble tap i en viktig kamp for tilværelsen.

– Det er mange årsaker til at vi er der vi er, fortsetter han.

Den ene årsaken er skader på sentrale spillere.

– Når viktige spillere som Erik Rafoss og Eirik Hiim Torjusen er ute, da blir det vanskelig, fortsetter han.

Har spilt jevnt

Etter forrige sesongs nedrykk mistet laget også ni spillere. Derfor er han heller ikke overrasket over plasseringen.

– Vi visste det ble en tøff sesong, men vi har også vist mye bra og har ikke vært noe slaktoffer i kampene. Skulle vi rykke ned så er heller ikke det krise, forteller han.

Klubben har en bra ungdomsavdeling, som han trekker fram.

– Det har kanskje aldri vært så mye god rekruttering i klubben som det er nå. Derfor tåler vi også det, men det er ikke det vi jobber for. Vi ønsker å holde oss og se framover igjen.