Viking

Han var ett sekund unna medalje i 2008. Nå kan Iven Austbø endelig få gullet sitt.

Han har vunnet serien og spilt cupfinale – men står likevel uten gullmedalje. Nå får han sjansen igjen, og denne gangen er alt annerledes for Iven Austbø (34).

Følg RA Sporten på Facebook!

19. oktober 2008. Stabæk cruiser mot seriegull, og har på overtid tatt ledelsen 2–1 mot Brann.

Det er den tredje siste kampen for sesongen, og reservekeeper Iven Austbø står så langt uten spilleminutter.

Han vet godt at han må være på banen i tre kamper for å få medalje.

Det gjør også trener Jan Jönsson, som gir signal om at Austbø skal gjøre seg klar for å byttes inn. Det gjør Austbø. Lynraskt. Så stiller han seg klar på sidelinjen.

Men det blir det ingen stopp i spillet. Dommeren blåser noen minutter senere i fløyten for full tid, og Austbø innser at han ikke vil få gullmedaljen.

LES OGSÅ: Så mye tjener Viking på cupeventyret

– Jeg endte jo faktisk opp med å spille i begge de to siste kampene, og var dermed bare det ene sekundet unna å få medalje, sier Austbø til RA og smiler.

Han kunne trøste seg med at han hadde nok kamper i cupen til å få medalje dersom Stabæk vant finalen noen uker senere – men der måtte en benket Austbø se lagkameratene tape for Vålerenga.

Brikken som mangler

Han har vært med på mye i løpet av karrieren, 34-åringen: Cupgull som junior, nedrykk, opprykk, seriemesterskap, en tapt cupfinale ...

– Å vinne en cupfinale og få en gullmedalje er liksom brikken som mangler, sier han, og innrømmer at det er noe helt annet å komme til cupfinalen med sitt kjære Viking, enn det var å komme dit med Stabæk i 2008.

Og denne gangen vil det ikke være snakk om han har bidratt nok til å få medalje eller ei. Det vil heller ikke være snakk om å se kampen fra benken.

Iven Austbø i 2019 er på mange måter symbolet på det som har skjedd med Viking. Før sesongen var han av mange både utskjelt og avskrevet. Han var heller ikke sikker på om han ble førstekeeper.

LES OGSÅ: Berntsen setter prestasjonen som den nest største i karrieren

Noen måneder senere er Austbø i sitt livs form og har vært en av ligaens mest stabile og solide målvakter.

– Klarer du sette ord på hva som har skjedd?

– Nei, det handler jo bare om å stole på meg, svarer Austbø og smiler, før han blir hakket mer alvorlig:

– Jeg har vært skadefri og fått trent mer enn i fjor. Så har jeg to gode keepere bak meg som pusher meg slik at jeg vet at jeg er nødt til å levere varene hver eneste trening.

Sulten på mer

Nå ser han fram til siste del av sesongen. Og som Austbø påpeker: Viking kan framover spille med senkede skuldre. De har allerede levert en kanonsesong i sitt første år tilbake i Eliteserien.

Men ingen trenger å lure på om Austbø og Viking er sultne på mer.

– Jeg er ekstremt glad for at vi har klart å skape et slikt eventyr og er i cupfinalen. Men nå skal vi konsentrere oss om serien. Vi har lyst å ta igjen Rosenborg, vi har lyst å ta igjen Odd. Vi har gjort en kjempesesong, men alle vil ha enda mer. Vi skal bare kjøre på nå.

Mer fra Dagsavisen